Celiakia (primárny malabsorbčný syndróm) je genetické, celoživotné autoimunitné ochorenie tenkého čreva, spôsobujúce chronickú poruchu výživy spôsobenú systémovou poruchou organizmu na perorálne podaný glutén (lepok). Hlavnou liečbou je celoživotné dodržiavanie prísnej bezlepkovej finančne náročnej diéty.

Neliečená, resp. včas nediagnostikovaná celiakia je príčinou mnohých závažných symptómov (osteomalácia, osteoporóza, Duringova dermatitída a i.) a komplikácií (zvýšený výskyt nádorových ochorení a i.). Tieto skutočnosti nastoľujú potrebu aktívnej starostlivosti o celiatikov, ochranných opatrení a pomoci zo strany všetkých kompetentných.

Preto v roku 2004 vznikla Slovenská spoločnosť celiatikov (SSC) ako občianske združenie s celoštátnou pôsobnosťou zaregistrované na ministerstve vnútra SR podľa zák. č. 83/1990 Zb. s cieľom pomáhať v spolupráci s lekármi a inými odborníkmi prekonávať psychické a spoločenské problémy pacientov postihnutých celiakálnym ochorením.
Naša spoločnosť je dobrovoľníckou, pacientskou a neziskovou organizáciou, ktorá združuje ľudí (detí i dospelých) postihnutých celiakiou, ich príbuzných, priaznivcov, zdravotníckych pracovníkov a všetkých tých, ktorí sa chcú podieľať na zlepšovaní kvality života celiatikov.

Členstvo v SSC je dobrovoľné. Všetky činnosti a práce pre SSC vykonávajú dobrovoľníci. Členom SSC môže byť fyzická osoba postihnutá celiakálnym ochorením, ako aj osoba sympatizujúca, ktorá sa stotožňuje s cieľmi, poslaním a stanovami SSC. Je vhodné aby členmi boli všetci rodinní príslušníci celiatika, pričom sa platí za celú rodinu len jeden členský príspevok.

Nie je jednoduché žiť, keď sa nemôžete bez obáv a obmedzení najesť.
Budeme vám vďační, ak nás akýmkoľvek spôsobom budete v našej dobrovoľníckej práci podporovať.
Ďakujeme.

SLOVENSKÁ SPOLOČNOSŤ CELIATIKOV
Pribinova 2, P.O.Box D5, 921 01 Piešťany
Informačné centrum: Krajinská 3, Piešťany (budova Stavomontu, 3. poschodie)
pobočky: Trenčín, Dubnica nad Váhom
tel.: 0904 065 747
e-mail: ssc.piestany@gmail.com
www.celiakpn.sk