Pozor, lepok! Čo ak aj vy trpíte celiakiou?
Že vám lepok neškodí? A viete to určite?

Každý deň útočí na vaše zdravie, potichu a neustále ničí váš organizmus a do tela ho paradoxne dostávate vedome a dobrovoľne. O čom je reč? No predsa o lepku – nenápadnom vinníkovi jedného z najrozšírenejších skrytých ochorení našej spoločnosti menom celiakia. Deväť z desiatich postihnutých netuší, že trpí práve týmto rafinovaným autoimunitným ochorením. Overte si vďaka kampani Máj – mesiac bez lepku, že nepatríte medzi nich!

„Na Slovensku, na základe sčítavania dispenzarizovaných pacientov s celiakiou v gastroenterologických ambulanciách trpí dnes celiakiou takmer 20 tisíc ľudí. Predpokladá sa však, že medzi nami chodí ešte minimálne raz toľko stále nediagnostikovaných pacientov. Je preto nesmierne dôležité, aby sa ľudia nebáli diagnostiky a v prípade ťažkostí určite navštívili odborníka. Včasná diagnostika tak zabráni možným neskorším komplikáciám, ktoré s nezistenou, alebo neskoro zistenou celiakiou môžu súvisieť.“ hovorí MUDr. Jarmila Kabátová, PhD., detská gastroenterologička z Piešťan a členka Pracovnej skupiny pre celiakiu na Slovensku.

Prečo by mal byť lepok škodlivý, keď ho pravidelne konzumujete vo forme pečiva, cestovín, žemlí či zákuskov a pritom nepociťujete žiadne komplikácie? Možno sa len stačí viac zamyslieť – netrápi vás dlhodobo črevná komplikácia, ako napr. hnačka, nafukovanie, alebo bolesť hlavy, či ekzém? Nie ste bez príčiny unavený? Alebo často nepravidelne jete, a aj napriek tomu nenaberáte na váhe? Trápi vás lámavosť nechtov, komplikácie s otehotnením, a pod.? Tieto a mnohé ďalšie príznaky rôzneho druhu môžu len veľmi nenápadne naznačovať, že s vašim organizmom niečo nie je v poriadku.

Ochorenie- chameleón, ako sa celiakia prezýva, nám často uniká pomedzi prsty aj preto, že sa prejavuje u každého rozdielne a v niektorých prípadoch dokonca prebieha aj bez akýchkoľvek vonkajších prejavov. A tak nepodceňujte ani tie najmenšie príznaky, ktorých môže byť až 200 a počúvajte svoje telo. Čo všetko môže spôsobovať lepok, ako ovplyvňuje naše životy, aké môžu byť príznaky a aká je cesta k plnohodnotnému a spokojnému životu bez lepku odhaľuje kampaň “Máj – mesiac bez lepku”. Získajte viac informácií a zadarmo konzultujte svoje zdravie na webe www.dobrebezlepku.sk.

V čom presne celiakia a neznášanlivosť lepku spočíva? Lepok, teda bielkovina, ktorú nájdeme napr. v pšenici, raži, či jačmeni, postihnutému človeku poškodzuje tenké črevo a to potom nedokáže správne vstrebávať všetky potrebné živiny. Organizmu preto chýba množstvo dôležitých látok a nemôže fungovať ani zďaleka tak, ako telo zdravého človeka. K tomu sa môžu pridať ďalšie vážne zdravotné komplikácie. Pri deťoch sa celiakia prejavuje oneskoreným rastom a celkovo horším vývinom. Celiakia je spôsobená neznášanlivosťou lepku a dokáže spôsobiť nemalé problémy, a to nie len v detstve, ale aj kedykoľvek počas dospelosti – prepuknúť totiž môže prakticky kedykoľvek.

„Diagnostika celiakie pozostáva zo štyroch stupňov. Prvý stupeň predstavujú klinické prejavy, ktoré však môžu poukazovať na množstvo iných ťažkostí, ktoré na prvý dojem nemusia ani súvisieť s lepkom, alebo tráviacim traktom. Druhý stupeň predstavuje serologické vyšetrenie, ktoré nám podozrenie na celiakiu potvrdí, alebo vyvráti. Pokiaľ hovoríme o diagnostike celiakie, potom na základe pozitívnych protilátok na lepok je potrebné urobiť ešte bioptické vyšetrenie. Bez pozitívnej histológie nie je možné definitívne diagnózu celiakie stanoviť a pacient na Slovensku nemá ani nárok na preskripciu bezlepkových výrobkov. Posledné štúdie v EU hovoria o možnosti vynechania biopsie tenkého čreva pri diagnostike celiakie u detí. Pediatrický gastroenterológ pri určitom klinickom stave pacienta, s vysoko pozitívnymi protilátkami na lepok a pozitívnou genetikou na celiakiu, rozhodne o postupe diagnostiky konkrétneho pacienta. Výsledky vyšetrení musia byť zrealizované v akreditovaných laboratóriách, ktoré spĺňajú ISO normy a tento postup bude musieť byť ešte potvrdený odbornou spoločnosťou pediatrických gastroenterológov v SR. No a posledným stupňom diagnostiky je samozrejme pozitívna odpoveď pacienta na liečbu- bezlepkovú diétu, “ hovorí detská gastroenterologička MUDr. Jarmila Kabátová, PhD.

Možno aj vám teraz napadá, že váš organizmus predsa len vykazuje niektoré odchýlky, ktoré vám síce už začali pripadať normálne, no u zdravého človeka sa v takej miere rozhodne nevyskytujú. Žiadne obavy – nemusíte hneď utekať k lekárovi! Na začiatok vám pomôže webový portál www.dobrebezlepku.sk kampane Máj 2018 – mesiac bez lepku. Môžete si spraviť svoj vlastný orientačný test, ktorý vám napovie, do akej miery ste ohrozený lepkom. No hlavne sa môžete prihlásiť na bezplatnú telefonickú konzultáciu s odborníkom na výživu, ktorý vám odpovie na všetky vaše otázky.

Celiakia, a celkovo všetky formy neznášanlivosti lepku, sa dajú liečiť jediným spôsobom – prísnou bezlepkovou diétou. Bezlepková diéta ako jediná zaručí, že sa povrch tenkého čreva dokáže uzdraviť a všetky nepríjemné prejavy ochorenia úplne zmiznú. S diétou sa však musí pokračovať doživotne, čo dnes, kedy chutné bezlepkové výrobky a suroviny nájdete v každom väčšom supermarkete, nie je taká zásadná komplikácia, ako by sa mohlo na začiatku zdať.

Nebojte sa a pozrite sa lepku do očí – za vaše zdravie to rozhodne stojí!

Bezlepková diéta?
Odmení sa vám tisíckrát!

Poznáte niekoho, kto nesmie konzumovať lepok, pretože trpí neznášanlivosťou lepku? A viete, že na jedného diagnostikovaného celiatika pripadá až desať ďalších, ktorí o svojom ochorení “zatiaľ” nevedia? Odhaliť zdravotné problémy, ktorými sa prejavuje precitlivenosť na lepok, je síce komplikované, cesta von však býva spoľahlivá. S odpoveďami vám pomôže kampaň na webovom portáli www.dobrebezlepku.sk.
Keď vám raz lekár oznámi, že máte celiakiu alebo inú podobu neznášanlivosti lepku, jedno je isté – do konca života budete musieť dodržiavať prísnu bezlepkovú diétu. Jedine tá totiž dokáže úplne odstrániť všetky zdravotné problémy, ktoré celiatikom komplikujú život. Čo presne ale taká bezlepková diéta obnáša?

„Keď Vám lekár diagnostikuje celiakiu, netreba určite podliehať panike. V dnešnej dobe sa s touto diagnózou dá plnohodnotne žiť a pokiaľ pacient dodržiava bezlepkovú diétu, jeho zdravotný stav sa v podstate okamžite po nastavení na liečbu – diétu upraví a nemá žiadne ťažkosti. Je potrebné však dodržiavať diétu prísne a celoživotne. Pacient musí zo svojho jedálničku vynechať všetko, čo obsahuje lepok-, resp. obilniny ako pšenica, jačmeň, raž, kontaminovaný ovos a samozrejme všetky výrobky z nich. Celiatik je odkázaný na neustále čítanie zloženia výrobkov, lebo lepok sa môže nachádzať naozaj všade, častokrát aj tam kde by ste to nikdy nečakali. Podľa platnej legislatívy je však výrobca povinný nie len o prítomnosti lepku, ale tiež iných alergénov na obale výrobku informovať “ hovorí Ing. Jarmila Kabátová, nutričná terapeutka.

Takáto zásadná životná zmena môže v človeku na začiatku vyvolávať obavy, ako sa stravovať. Dnes sa však nie je čoho báť. „Na trhu je dnes široký sortiment bezlepkových výrobkov, ktoré sú pre pacienta dostupné takmer všade. Na Slovensku dokonca aj v lekárni, nakoľko u nás, ako v jednej z mála krajín v EU, majú pacienti nárok na preskripciu určitého sortimentu bezlepkových výrobkov, čo pre nich predstavuje významnú finančnú výpomoc. V špeciálnych predajniach, ale aj v super a hypermarketoch, či v každej lekárni dnes dostanete kúpiť bezlepkové takmer všetko, od múky, cestovín, hotových chlebíkov, či sladkých sušienok a slaných snackov, až po hotové chladené a mrazené jedlá a polotovary. Odvážim sa tvrdiť, že o celiatikov je na Slovensku naozaj veľmi dobre postarané.“ pridáva svoje postrehy Ing. Jarmila Kabátová.

Aký je život s intoleranciou na lepok a dodržiavaním diéty?
„Mám intoleranciu na lepok s tým, že môj žalúdok prechádzal mnohými zápalmi, o ktorých som ja vôbec nevedela. V mojom žalúdku nie sú enzýmy na to, aby mohol stráviť všetok ten lepok. No a tým pádom ma to donútilo dodržiavať správnu životosprávu. Vyberať si potraviny, ktoré sú akostne lepšie a orientovať a na zdravšiu kombináciu jedál. Je to dosť náročné, pretože lepok sa nachádza skutočne skoro všade. A preto sa orientujem najmä na domácu kuchyňu. Do práce si nosím krabičky s jedlom alebo si objednávam také jedlá, pri ktorých mám istotu, že viem, čo jem. Napríklad grilované mäso so zeleninou, keď už naozaj nie je nič iné k dispozícii. V zásade vnímam ako veľmi dôležité vzdelávať sa v oblasti stravovania. Pretože, ak si kúpite tyčinku v bio obchode, to ešte neznamená, že je aj skutočne zdravá. Treba si vedieť zvyknúť na bezlepkové recepty a vedieť ich pripravovať. Výhoda väčších miest je, že poskytuje väčší výber kvalitných potravím a surovín. Môžete si vyberať. A tak dokážete pripraviť aj parené buchty alebo palacinky. A rozdiel v chuti už nevnímam, je to otázka zvyku. Snažím sa v tomto duchu viesť aj manžela a staršieho syna. Hoci ten chodí do škôlky a tam je náročnejšie ustrážiť jedálniček. No nejaký základ bude mať vďaka mne. Čo v mojom jedálničku nesmie chýbať? Mám strašne rada Schar chlieb Maestro, lebo ten je ten je naozaj veľmi dobrý. Vyzerá ako toastový, ja si ho teda vždy dávam do toastovača. A to mám naozaj rada aj môj syn ho má tiež veľmi rád. Fičíme na ňom celá rodina. Teda okrem nášho najmenšieho Maxíka 🙂 Ešte zbožňujem Schar polomáčané ovsené celozrnné keksíky, pripomínajú mi tie lepkové z detstva. Moje trávenie má teraz bez lepku úplne iný rozmer,“ konštatuje herečka Kristína Turjanová, ktorej bežnou súčasťou života je práve bezlepková strava.

Bezlepková diéta je len nový prístup k plnohodnotnému životu pre všetky osoby trpiace neznášanlivosťou lepku. Dnes máme k dispozícii kvalitné plnohodnotné potraviny bez lepku. Aj reštaurácie sú povinné informovať o prítomnosti lepku, ale dodržovanie bezlepkovej diéty je predovšetkým o vlastnej dôslednosti a pozornosti. Zistite viac na www.dobrebezlepku.sk.

• Navštívte www.dobrebezlepku.sk
• Vyskúšajte jednoduchý test, ktorý odhalí prvé príznaky neznášanlivosti lepku, zdarma na webovej stránke.
• Skonzultujte svoj zdravotný stav s odborníkom zadarmo, zaregistrujte si čas konzultácie na webovej stránke www.dobrebezlepku.sk

Vzdelávací projekt “Máj – mesiac bez lepku”, webový portál www.dobrebezlepku.sk a ďalšie aktivity spojené s osvetou prináša taliansky výrobca prémiových bezlepkových potravín Schär