Soľná doska vyrobená z ružovej himalájskej kamennej soli vydrží aj extrémne vysoké teploty. Možno ju tak používať na varnej doske či grile, v klasickej aj parnej rúre, ale aj ako chladenú servírovaciu tácku. Prináša neobyčajný zážitok z dokonale lahodného jedla, či už ide o jeho uchovávanie, prípravu či finálne podávanie.

Ružová himalájska kamenná soľ je čisto prírodným materiálom, navyše pokrmom odovzdáva viacero minerálov prospešných pre naše zdravie. Množstvo soli, ktoré je do potravín absorbované, závisí od viacerých faktorov – úrovne vlhkosti, hrúbku pokrmu či obsahu oleja v pripravovanej potravine. Vďaka vlhkosti však doska na potravinu prenesie len ľahký náznak slanej chuti a nikdy jedlo nepresolí.

Soľná doska AEG sa vďaka svojmu nerezovému držiaku môže používať aj na elektrických aj indukčných varných paneloch a griloch. Vždy je dobré ju pred samotným použitím opláchnuť v horúcej vode a až potom vložiť do vyhriatej rúry alebo na varný panel. Týmto jednoduchým úkonom sa zabráni teplotnému šoku. Pokiaľ si nie ste istí, či je doska dostatočne nahriata, stačí ju jednoducho pokropiť pár kvapkami vody. Pokiaľ doska silne zasyčí a kvapôčky miznú, je pripravená na použitie.

Či dosku umiestnite pod či na jedlo závisí len na vás. Pri príprave na grile možno využiť jej váhu a položiť dosku až na grilujúce sa mäso. Doska steaky pevne stlačí a zabráni ich vysúšaniu. Soľ navyše jemne prestúpi celým mäsom, čím získa lahodnejšiu štruktúru aj chuť.

Soľná doska je takým zaujímavým kusom kuchynského príslušenstva, že je takmer nemožné ju nevyužívať na servírovanie najrôznejších pokrmov. Rovnako, ako si doska zachováva po nahriatí svoju vysokú teplotu, dokáže byť po dlhé hodiny extrémne chladná. Vloženie soľnej dosky na pár hodín do chladničky vytvorí ideálnu servírovaciu tácku pre potraviny, ktoré vyžadujú chlad. Hodí sa preto na podávanie morských plodov, syrov aj čerstvého ovocia.

Starostlivosť o soľnú dosku je veľmi jednoduchá – základným pravidlom je nikdy ju nevkladať do umývačky riadu. Stačí zľahka navlhčiť špongiu na riad a umyť ju vodou, dokiaľ nie je opäť čistá a lesklá. Nikdy však nepoužívajte žiadny čistiaci prostriedok ani mydlo. Himalájska soľ má sama o sebe antibakteriálne schopnosti. Zvyšnú vodu potom jednoducho zotrite papierovou utierkou. Vďaka svojmu vzhľadu, množstvu zdravotných benefitov aj praktickej veľkosti si doska vyslúžila čestné miesto aj v kuchyniach profesionálnych kuchárov.