Topinambur – novodobá superpotravina
Jeruzalemský artičok, židovský zemiak, sladký zemiak – za všetkými týmito názvami sa skrýva slnečnica hľúznatá – topinambur. Jeho kolískou je stredná Amerika, konkrétne bývalé územie indiánskeho kmeňa Topinambus, podľa ktorého dostal svoje meno. Ľudia ho však poznajú oveľa dlhšie, až neuveriteľných 3 000 rokov.

Je jedna z mála rastlín, ktorá v sebe skrýva obrovskú životnú silu. Dokáže prežiť a rozmnožovať sa aj na miestach, kde iné rastliny hynú. Je to veľmi odolná, silná a dokonca múdra rastlina – z pôdy, v ktorej rastie, nenaťahuje žiadne škodliviny. Topinambur dokáže svoju fantastickú vitalitu a silu preniesť aj na ľudí. Je úžasným prírodným antioxidantom, ktorý pomáha telu detoxikovať sa a zbavovať sa škodlivých látok. Svojou silou prirodzene zvyšuje imunitu a celkovú odolnosť organizmu. Využíva sa pri prevencii a podpornej liečbe mnohých chorôb aj civilizačných ochorení.

Surová hľuza obsahuje polysacharid inulín (približne 16%), vďaka ktorému pomáha vylúčiť z tela veľké množstvo škodlivých látok. Inulín je rastlinného pôvodu  a v ľudskom tele dokáže hotové divy. Jednoduchý cukor rýchlo premieňa na fruktózu a tým dodáva telu veľké množstvo energie na dlhý čas. Preto je vyhľadávaným doplnkom pre všetkých aktívnych ľudí, športovcov, či ľudí v strese. Topinambur je vhodný aj pre ľudí s cukrovkou. Okrem toho zlepšuje metabolizmus a napomáha tráveniu, čo ocenia najmä ľudia s nadváhou či obezitou. Je navyše účinným probiotikom, neobsahuje lepok a má nízky glykemický index. Topinambur je skutočne výnimočná rastlina, obsahuje aj ďalšie biologicky aktívne látky, minerálne látky – železo, kremík, zinok, horčík, draslík, fosfor
a vápnik, vitamíny skupiny B i C, pektínové látky, vlákninu, organické kyseliny a aminokyseliny.

Topinambur je nielen zdravý, ale aj veľmi chutný. Unikátne vlastnosti sa skrývajú za unikátnu chuť, ktorá  z neho robí vyhľadávanú gurmánsku pochúťku vo Francúzsku, Nemecku, USA či v Rusku. Z topinambura vlastnoručne vyrábame bioprodukty, ktoré nájdete aj  v našom eshope.

Prečo topinambur?
1. prírodný antioxidant
2. zvyšuje imunitu a vitalitu organizmu
3. dodáva telu energiu
4. detoxikuje organizmus
5. zlepšuje metabolizmus
6. napomáha tráveniu
7. účinné prebiotikum
8. neobsahuje lepok
9. nízky glykemický index
10. vhodný pre diabetikov

Príbeh Sunroot sa začal písať pred trinástimi rokmi. Vďaka vtedajšiemu obchodnému partnerovi v Rusku som sa tam po prvýkrát stretol s topinamburom, konkrétne
s topinamburovými výživovými doplnkami. Tie užívali ľudia s cukrovkou. A mali pozitíve účinky – už po troch mesiacoch sa im upravila hladina cukru. Som prirodzene zvedavý, tak som sa o topinambur začal zaujímať. U nás to vtedy bola stále invazívna rastlina, avšak ja som cítil jej potenciál. Zistil som, že existujú dlhodobé štúdie  o účinkoch tejto zaznávanej rastliny. Okrem pozitívneho vplyvu na cukrovku ponúkal topinambur ešte množstvo zdraviu prospešných výhod. Rozhodol som teda priniesť topinamburové výživové doplnky sem na Slovensko. Aj tu sa preukázali pozitívne účinky pri cukrovke a mnohých ďalších zdravotných problémoch.
A tak som rozmýšľal ako ďalej. Dovážanie nemalo zmysel, topinambur bol aj  u nás, len bolo potrebné postarať sa oň. To povestné know-how som čerpal najprv z Ruska, kde bol výskum aj využívanie topinambura na vysokej úrovni. Začal som spolupracovať aj s výskumnými centrami v Maďarsku  a takisto aj v Spojených štátoch amerických. Všetko som si vyskúšal a otestoval sám na vlastnej koži a postupne som sa tejto rastline dostával pod kožu ja. A to bol len začiatok. Veru, je to dlhý príbeh, ktorý hovorí o tom, ako sa zo stavbárov stali pestovatelia rastliny pôvodom zo strednej Ameriky.
Aj o tom, ako sme museli bojovať za to, aby sa z topinamburu – buriny stal topinambur – úžitková rastlina (doteraz je mnoho druhov topinamburov považovaých za invazívnu rastlinu). A tiež o tom, ako sa rozbehla naša rodinná firma, ktorá pestuje, skladuje a vyrába výrobky  z topinamburov. K topinamburom ma blízko aj moja dcéra Katka. Už ako malá sa motala okolo mňa na poli a topi-namburom dokonca venovala aj svoju diplomovú prácu, ktorú písala v Austrálii. Aj teraz mi veľmi pomáha, dokonca aj jej manžel Peter Sagan sa aktívne zapája do propagácie tohto pokladu z prírody. Našim cieľom je priniesť ľuďom niečo zdravé, chutné, lokálne a poctivé. Verte mi nie sú to žiadne frázy, topinambury pestujeme tu u nás na Orave. Zbierame ich sami a sami ich aj spraco-vávame a takisto im sami dávame výslednú podobu. Sila topinamburu je v jeho jednoduchosti a podstate – je plný životnej energie, dobrého cukru, je zásobárňou minerálov, vitamínov a ďalších zdraviu prospešných látok. Nepotrebuje nič, len dobrú pôdu a lásku. Žiadne umelé prísady, doplnky, či vylepšenia. Je nielen zdravý, ale aj chutný a pomáha. Mne, mojej rodine a známym. A môže aj vám.

Budem rád, ak ochutnáte naše výrobky z topinamburov.
Váš Pavol Smolka