V našej spoločnosti a v našom živote sa s lekármi stretávame pomerne často. Vnímame ich múdrosť a rady. Len za posledné roky sme svedkami akéhosi otvárania právd, kedy vidíme, že i tí lekári sú len ľudia, ktorí nadobudli svoje vedomosti na školách. Rozhoduje práve ich prístup k možnostiam ďalšieho čerpania vedomostí nielen zo západnej medicíny, ale aj z tej východnej, povedzme v našich končinách alternatívnej medicíny  s jasným dôrazom na holistickú a celostnú medicínu ako takú. Mám  tú česť spoznať výnimočnú lekárku a ešte úžasnejšieho človeka.  MUDr. Andrea Gáži, ktorá spadá presne do kategórie tých, ktorým nie je ľahostajný zdravotný stav, či spôsob životného štýlu.  S radosťou jej vlastnou posúva svoje skúsenosti a vedomosti ďalej  k nám.
MUDr. Andrea Gáži je už 20 rokov zubná lekárka, absolventka  Akadémie léčivé výživy v Prahe v obore celostný výživový terapeut, majiteĺka EKO obchodu Zelené Slnko a majiteľka Školy dlhovekosti Dubnica nad Váhom. Je hlavne vždy usmiata a plná energie.

Pani doktorka, to je tak široký záber činností, že mi nedá spýtať sa – ako to stíhate?
Je to veľmi jednoduché. Keď sa človek venuje činnostiam, ktoré ho napĺňajú. Potom to nevníma ako prácu, ale ako poslanie.  Obklopujem sa ľuďmi, ktorí som mnou rezonujú, a pomáhajú mi tú moju cestu zjednodušiť. Veľa krát stačí počúvať svoje srdiečko.

Po skúsenostiach s vašim raw shopom Zelené Slnko ste sa pustili do nového projektu, ktorým je Škola dlhovekosti. Ako to celé vzniklo?
Keď sme pri zmene stravovania s celou rodinou videli, ako nám strava lieči telo a dušu, mala som veľkú túžbu povedať to ostatným. Lenže ako? Pred tromi rokmi ako „len“ zubárku, by ma nikto nepočúval. Hľadali sme aj s mužom tú najlepšiu možnosť, ako ľuďom povedať, že sú iné a lepšie cesty k získaniu trvalého zdravia. No a napadlo nás otvoriť si prvý raw shop Zelené Slnko na Slovensku s malým bistrom. Cieľom bolo ľudí presvedčiť, že aj zdravá strava môže byť chutná. To sa nám podarilo na výbornú. No prišiel čas, kedy nás „trh“ posúval vďaka úspechu malého bistra do väčších reštaurácií, výroby našich RAW polotovarov atd. Musím sa priznať, že sme skoro do tej jamy levovej spadli. Ale to nie je svet pre mňa. Podnikanie vo veľkom v slovenských podmienkach je hra o egu a čo najširších lakťoch. Boj ako taký a ja nechcem bojovať. Chvalabohu sme si spomenuli na to, prečo sme ten obchod otvorili, a bolo to presne to – ukázať, naučiť ľudí zdravo sa stravovať a zdravo žiť. Preto vznikol projekt Škola dlhovekosti.

A ako by ste charakterizovali vašu školu
Naše zdravie je vždy obrazom nášho vnútra a na všetko sa musíme pozerať holistickým prístupom. Je veľmi dôležité aké druh jedla vkladáme do úst, ale rovnako dôležité je ako si ho pripravíme.
Škola dlhovekosti je súborom školení, kurzov, prednášok, kde hlavným pilierom projektu je Ročná škola premeny. Je určená všetkým, ktorí chcú zmeniť svoj životný štýl k lepšiemu a nájsť presne podľa svojej konštitúcie a podľa svojich potrieb ten svoj najlepší jedálniček. Počas celého školského roku si každý študent prejde všetkými alternatívnymi smermi stravovania: ajurvéda, makrobiotika, TČM, raw food, vegan, pozrieme sa spoločne na české a slovenské byliny, ale aj na psychosomatiku človeka a sebarozvoj. Na čo som najviac hrdá je to, že vďaka ALV som spoznala výborných lektorov na jednotlivé témy a väčšina našich lektorov je práve z prostredia ALV. Skutočne vysokorešpektovaní odborníci vo svojom obore.

A čo tí, ktorým desaťmesačné štúdium nevyhovuje?
Aj na tých sme mysleli. Každý má možnosť si vybrať jednotlivé kurzy samostatne. Môže si tak načerpať vedomosti z jednotlivých oborov či tém. Samozrejme podporujeme ale viac celoročnú školu premeny či už lepšou cenou, alebo balíkmi potravín po každom školiacom víkende.

Myslíte aj na tých, ktorí by sa radi s vami stretli aby ste im poradili ako ďalej s ich zdravotným stavom a jedálničkom?
Samozrejme poskytujem osobné konzultácie nielen na tému jedálniček, ale na celostný pohľad človeka ako takého a poradenstvo pri riešení zdravotných problémov. Od alergií až po zhubné ochorenia. A keďže som presvedčená, ako veľmi je dôležité spoločné rezonovanie v každom samostatnom sociálnom ostrove, ponúkam kozultácie aj pre celú rodinu. Tie sú z môjho pohľadu najefektívnejšie. Cesta ku zdraviu a novému životnému štýlu je potom omnoho jednoduchšia a krajšia.

Stáva sa vám často, že ľudia pri tom boji k lepšiemu zdraviu zlyhávajú?
Tí , čo prešli mojimi konzultáciami, tak nie. Ono to totiž vôbec nie je o boji. Je to v prvom rade o tom, spoznať kým som, čo mi vyhovuje a podľa toho nastaviť svoje stravovacie návyky. A verte mi, ak viete čo vám robí dobre a ešte to aj veľmi dobre chutí, nie je ani reč o tom, že by to mal byť boj. A už vôbec nie nejaká celoživotná diéta. Jedlo je dar, ktorý si treba vychutnávať a na novom stravovaní je zaujímavé práve to, že spoznávame nové chute a na tie staré pomaly zabúdame. Je to síce dlhodobejší proces, ale o to s lepším výsledkom. Zabudnete na to, aké je to mať pálenie záhy, plynatosť, chronickú únavu, kožné a iné ďalšie zdravotné problémy. Môžete si vychutnávať jedlo a pritom vyživovať svoje telo i dušu.

Mala som tú česť spoznať a ochutnať vašu kuchyňu – je jednoducho úžasná. To sa asi tí študenti tešia do školy
Presne tak. Vytvorila sa úžasná partia skvelých ľudí, ktorí sa tešia nielen na nové vedomosti, ale aj na praktické varenia k jednotlivým témam. Vytvárajú sa priateľstvá a mňa to nesmierne teší…  Jedlo  má byť pôžitkom, zážitkom a radosťou. Nie akýmsi nahádzaním hmoty to nášho biologického stroja. Tak to nefunguje. Sme v prvom rade vedomím, ktoré si tu prišlo do toho nádherného sveta užiť hmotu so všetkými podobami. Veľmi rada vás naučím, ako si spomeniete na to, čo vám robí dobre, aby jedlo bolo vašim liekom.

Viac podrobnejších informácií nájdete na
www.zeleneslnko.sk a skoladlhovekosti.sk

MUDr. Andrea Gáži v kruhu svojich najmilších