Na štartér potrebujeme:
90 g pohánková múka
110 g voda
1 PL bezlepkový kvások
Suroviny dáme do misy a premiešame. Misu prekryjeme fóliou, aby cesto neobschlo. Necháme pri izbovej teplote prekvasiť 12 – 15 hodín.
Ďalej potrebujeme: 1 PL psyllium a 100 ml voda
Suroviny spolu v miske premiešame a necháme nabobtnať súčasne so štartérom cca 12 hodín.

Následne potrebujeme:
130 g ryžová múka
50 g pšenová múka
30 g tapioková múka
2 PL olej
1-1,5 ČL soľ
1 ČL mletá rasca
1 hrsť hnedý ľan
80 g voda

Štartér, nabobtnané psyllium a ďalšie suroviny spolu zmiešame. Lyžicou poriadne 3 – 4 minútky premiešame. Misu prekryjeme fóliou a dáme do vypnutej rúry. Vedľa misky umiestnime hrnček s horúcou vodou. Prostredie bude teplé a vlhké, čo sú optimálne podmienky pre kvasenie. Necháme kvasiť cca 2 hodiny. Cesto následne premiestnime na dosku, vytvarujeme z neho bochník a dáme do ošatky na cca 1,5 hodiny finálne vykvasiť (čas záleží od sily kvásku).
Do stredu rúry si dáme plech, na ktorom budeme piecť a na dno rúry dáme druhý starší plech na zaparenie. Rúru zapneme na 250 °C. Chlieb vyklopíme z ošatky na rozpálený plech a do spodného plechu vylejeme hrnček vody. Rúru rýchlo zatvoríme a pečieme takto prvých 10 minút.Následne plech s vodou vyberieme, teplotu znížime na 190 °C a dopekáme ešte 25 – 30 minút. Či je chlieb správne prepečený zistíme tak, že zaklopeme zospodu na bochník. Zvuk musí byť jasne dutý, vtedy je chlebík hotový. Upečený chlebík necháme vychladnúť na mriežke.

www.kvaskovanie.sk