Na štartér potrebujeme:
90 g pohánková múka
110 g voda
1 PL bezlepkový kvások
Suroviny dáme do misy a premiešame. Misu prekryjeme fóliou, aby cesto neobschlo. Necháme pri izbovej teplote prekvasiť 12 – 15 hodín.
Ďalej potrebujeme: 1 PL psyllium a 100 ml voda
Suroviny spolu v miske premiešame a necháme nabobtnať súčasne so štartérom cca 12 hodín.
Následne potrebujeme:
130 g ryžová múka
50 g pšenová múka
30 g tapioková múka
2 PL olej
1-1,5 ČL soľ
1 ČL mletá rasca
1 hrsť hnedý ľan
80 g voda
Štartér, nabobtnané psyllium a ďalšie suroviny spolu zmiešame. Lyžicou poriadne 3 – 4 minútky premiešame. Misu prekryjeme fóliou a dáme do vypnutej rúry. Vedľa misky umiestnime hrnček s horúcou vodou. Prostredie bude teplé a vlhké, čo sú optimálne podmienky pre kvasenie. Necháme kvasiť cca 2 hodiny. Cesto následne premiestnime na dosku, vytvarujeme z neho bochník a dáme do ošatky na cca 1,5 hodiny finálne vykvasiť (čas záleží od sily kvásku).
Do stredu rúry si dáme plech, na ktorom budeme piecť a na dno rúry dáme druhý starší plech na zaparenie. Rúru zapneme na 250 °C. Chlieb vyklopíme z ošatky na rozpálený plech a do spodného plechu vylejeme hrnček vody. Rúru rýchlo zatvoríme a pečieme takto prvých 10 minút.Následne plech s vodou vyberieme, teplotu znížime na 190 °C a dopekáme ešte 25 – 30 minút. Či je chlieb správne prepečený zistíme tak, že zaklopeme zospodu na bochník. Zvuk musí byť jasne dutý, vtedy je chlebík hotový. Upečený chlebík necháme vychladnúť na mriežke.
Pre prihlásenie sa na odber nášho newslettru zadajte prosím Vašu e-mailovú adresu.


