Opakujúce sa zažívacie problémy neznámeho pôvodu, nafukovanie alebo hnačka môžu byť spôsobené intole-ranciou na lepok – bielkovinu, ktorá sa vyskytuje vo veľkom množstve potravín. Ďalšími príznakmi neznášanlivosti lepku môžu byt výrazný úbytok váhy, prejavy nedostatku živín alebo kožné ochorenia.

Pomocou domáceho testu Veroval® „Neznášanlivosť lepku“ rýchlo a spoľahlivo zistíte, či sú vaše problémy zapríčinené neznášanlivosťou lepku, a môžete ich okamžite zmierniť zmenou stravovacích návykov. Stačí jedna kvapka krvi zo špičky prsta a desať minút vášho času. Ak áno, môžete sa poradiť so svojím lekárom, či by pre vás mohla byť vhodným riešením bezlepková diéta.

Rýchlotest na zistenie neznášanlivosti lepku bol vyvinutý tak, aby bol i pri domácom použití k dispozícii  s presnosťou a spoľahlivosťou modernej diagnostiky. Je založený na zistení protilátok proti transglutamináze  (IgA protilátky), ktoré sú známkou neznášanlivosti lepku. Tento test je vhodný na prvú diagnózu, ako aj na kontrolu v priebehu liečby. Pri bezlepkovej diéte IgA protilátky proti transglutamináze v priebehu niekoľkých týždňov zanikajú. Po 6 mesiacoch sa už protilátky nedajú dokázať. Štúdiami funkčnosti bola preukázaná presnosť testu 98 %.

Vykonanie testu nie je zložité. Všetko, čo potrebujete, sú čisté ruky, hodinky a rovný povrch stola. Na stanovenie  a interpretáciu výsledku je nutné dôkladne si prečítať návod na použitie. Pred vykonaním testu je nutné porozumieť všetkým podrobnostiam.

Z  akých domácich testov Veroval®  si možno vybrať?
HARTMANN – RICO predstavuje na slovenskom trhu najširšie spektrum diagnostických testov pre domáce použitie. K už zavedenému CRP testu, ktorý sa používa pre rozlíšenie vírusovej a bakteriálnej infekcie, je  k dispozícii deväť ďalších testov Veroval. Zdravotný stav vám tak môžu pomôcť overiť testy na Zistenie alergie, Neznášanlivosť lepku, Borélií z kliešťa, Zápal močových ciest, Nedostatok železa, Prevencia črevných ochorení, Prevencia žalúdočných ochorení, Cholesterol a Mužská plodnosť.

Viac informácií o domácich diagnostických testoch nájdete na webových stránkach http://veroval.info/sk-sk   a kanáli  YouTube spoločnosti HARTMANN – RICO, kde sú k dispozícii videonávody k jednotlivým testom.