Ingrediencie

4 dcl vlažnej vody
30 g kvetového medu / akéhokoľvek iného medu / sirupu
1 polievková lyžica jablčného octu / kvasného liehového
125 g prirodzene bezlepkovej teffovej múky / cirokovej
125 g prirodzene bezlepkovej hladkej kukuričnej múky
125 g prirodzene bezlepkovej hladkej zemiakovej múky
35 g ľanových semienok
45 g slnečnicových semienok
1 ½ polievkovej lyžice vlákniny Psyllia – FiberHusk
1 ½ čajovej lyžičky xantánovej gumy / guarovej
1 čajová lyžička jedlej sódy
1 čajová lyžička soli
+ prirodzene bezlepková teffová múka na podsypanie

Postup

Vo väčšej miske zmiešame vlažnú vodu, med a jablčný ocot.
V druhej miske zmiešame všetky ostatné ingrediencie na prípravu bezlepkového sódového chleba bez kysnutia.
Suchú misku zmiešame s tekutou ( miešame rýchlo a zároveň krátku dobu elektrickým mixérom )
Vymiešané cesto je celistvé, tuhé a jemne lepkavé.
Cesto na bezlepkový sódový chlieb bez kysnutia necháme 10 minút bez zakrytia pri izbovej teplote postáť.
Po 10 minútach cesto rozdelíme na dve časti a s pomocou teffovej múky vymiesime 2 bochníky, ktoré preložíme na plech vystretý papierom na pečenie.
Oba bochníky hlbšie prerežeme do kríža nožom a posypeme teffovou múkou.
Bezlepkový sódový chlieb bez kysnutia pečieme pri teplote 200°C po dobu 30 minút.
Po dopečení chlieb necháme mierne vychladnúť.

Tip: Ak máte radšej jemnejšie a ľahšie chleby pridajte do cesta jedno vajíčko.