Ovos bol na dlhú dobu vylúčený zo stravy pre celiakov. Vedecké štúdie a odborníci na celiakiu ale preukázali, že vo vhodných kvantitách je ovos významným doplnkom k bezlepkovej diéte: je výživný, robí dobre a je chutný.

Už veľa storočí je ovos jednou z hlavných potravín populácií strednej Európy. V stredoveku bol najbežnejšou obilninou a v dnešnej dobe opäť nadobúda na význame: zohráva významnú rolu u ľudí, ktorí venujú osobitnú pozornosť svojej výžive, aby bola zdravá a vyvážená. Športovci na ňom oceňujú energetické kvality a je uznávanou potravinou v bezlepkovej diéte, pretože umožňuje spestriť a doplniť denné menu. Vločky sú všetkým známe svojou dobrotou, ale ovos je výborný aj v kašiach a rôznych krémoch, otruby majú vysoké uplatnenie v hypokalorických diétach a múka, bohatá na živiny, činí chlieb, sušienky a iné pečivo chutnejšími.

Mnoho cenných vlastností
Okrem vitamínov skupiny B, zinku, železa, horčíka, bielkovín a nenasýtených vyšších mastných kyselín, obsahuje ovos aj veľké množstvo vlákniny, takže dokáže navodiť príjemný pocit sýtosti a je ľahko stráviteľný vďaka svojej zvláštnej štruktúre škrobu. Zrná ovsa sú, okrem iného, bohaté aj na beta-glukány, ktoré znižujú hladinu cholesterolu v krvi a tým aj riziko koronárnych ochorení. Kyselina olejová a linolová, ktoré sú v nich obsiahnuté, regulujú funkciu niektorých orgánov, ako sú mozog a sietnica, a chránia pred vznikom kardiovaskulárnych ochorení.

Odborníci na konferencii
Z týchto dôvodov sa výskumný a vývojársky tím spoločnosti Dr. Schär zaoberá ovsom už viac ako desať rokov. Pri príležitosti desiateho výročia štúdií usporiadala spoločnosť konferenciu za účasti vedcov, lekárov a zástupcov asociácií celiakov pochádzajúcich z rôznych európskych krajín. Hlavnou témou konferencie bola budúcnosť ovsa v bezlepkovom stravovaní. „Z technologického hľadiska je ovos podobný ostatným bezlepkovým obilninám, ako sú ryža a kukurica,“ vysvetľuje Virna Cerne, riaditeľka Dr. Schär R&D Centre vedeckého centra v Trieste. Ovos je inovatívnou a dôležitou zložkou pre bezlepkový priemysel, potvrdzuje Gloria Scarparo, diétarka zo Schär, pretože „rozširuje rozsah obilnín, ktoré môžu byť použité v bezlepkových výrobkoch.“ Táto antická obilnina ponúka výhody z nutričného hľadiska, ale pýši sa aj inými vlastnosťami: má jemnú lieskovoorieškovú arómu, chlieb z ovsenej múky je chutný, veľmi podobnými pšeničnému a má dokonalú kôrku, sušienky sú obzvlášť drobivé a chrumkavé.

Úplné sledovanie: od polí až po stôl
Aby sa ovsené potraviny dali bezpečne konzumovať aj vzhľadom na celiakiu, je potrebné dávať pozor na pôvod tejto obilniny. Ovos je od prírody bezlepkový, ale komerčný mohol byť kontaminovaný inými obilninami, ktoré lepok obsahujú, a to v priebehu kultivácie, transportu alebo v priebehu jeho spracovania.  „Je veľmi dôležité, aby nedošlo ku kontaminácii ovsa – iba tento môže nosiť značku kvality,“ vysvetľuje Gloria Scarparo. V nadväznosti na prax z mnohých krajín severnej Európy, problém kontaminácie môže byť prekonaný prostredníctvom kontroly celého potravinového reťazca: ovos je prísne separovaný od pšenice, raža a jačmeňa, a tak môže byť uvedený na trh ako čistý ovos (alebo bezlepkový) určený na výrobu bezlepkových potravín. V týchto výrobkoch na báze ovsa je percento lepku pod limitom stanoveným zákonom, a to 20 parts per million (ppm). Aj ovos používaný od Schär je bezpečný: „Aby sme sa uistili, že ovos je naozaj nekontaminovaný, kontrolujeme úrodu na poliach a vykonávame audity v mlynoch. A taktiež ho podrobujeme sérií cielených analýz,“ vysvetľujeVirna Cerne.

Potvrdenia z vedeckého sveta
Aj výsledky vedeckých výskumov tvrdia, že ovos je bezpečný v potravinách pre celiakov. Niekoľko klinických štúdií dokázalo, že táto obilnina nemá negatívne účinky na ľudí, ktorí trpia neznášanlivosťou lepku, a že je možné denne konzumovať 50 gramov čistého ovsa bez nežiaducich účinkov. A to je dôvod, prečo v krajinách ako Kanada, USA a Švédsko, je ovos základnou zložkou mnohých bezlepkových jedál. Aj Európska komisia uviedla v roku 2009 ovos do zoznamu bezlepkových potravín. Existuje ale malá skupina celiakov, ktorá netoleruje ani čistý ovos. Nežiaduce účinky, ktoré sa môžu prejaviť po konzumácii obilniny nemusia mať vždy príznaky imunologickej reakcie: príznaky, ako sú bolesť brucha a nadúvanie, môžu byť spôsobené vysokým obsahom vlákniny v ovse, a preto je dobré dávku postupne zvyšovať. Ak príznaky pretrvávajú, je potrebné sa poradiť s lekárom.

Tu má budúcnosť bez lepku dlhú tradíciu
Schär vyrába bezlepkové potraviny už viac ako 30 rokov, neustále zlepšuje kvalitu svojich výrobkov a garantuje vždy najvyššie bezpečnostné štandarty.

V roku 2003 vytvorila Schär vo vedeckom a technologickom parku Area di Trieste – jedno z najdôležitejších výskumných centier v Taliansku a na svete – vysoko špecializované pracovisko určené výhradne k inovácií výrobkov a k skúmaniu nových materiálov, medzi ktorými je ovos.

„Vykonávame prísne kontroly celého reťazca, aby sme zaistili úplnú absenciu lepku, od polí do mlyna.“ Virna Cerne

V Škandinávii je nekontaminovaný ovos už roky integrovaný do odvetvia poľnohospodárstva a v strave pre celiakov. Vedecký výbor Asociácie fínskych celiakov pripustil využitie ovsa do bezlepkových potravín pre dospelých od roku 1997.

353 kalórií na 100 gramov – športovci si ho vyberajú pre toto: ovos je významným zdrojom energie.

50 gramov: osoby postihnuté neznášanlivosťou lepku môžu konzumovať 50 gramov ovsa za deň bez výskytu nežiaducich účinkov.

12% bielkovín: ovos má oveľa vyšší obsah bielkovín ako iné obilniny

zdroj: http://www.global.schaer.com/sk/bezlepkovy-zivot/ovos