„Názvy určitých látok alebo výrobkov spôsobujúcich alergie alebo neznášanlivosť v potravinách umiestňovaných na trh ako pokrmy v zariadeniach spoločného stravovania vrátane zariadení rýchleho občerstvenia možno uvádzať v jedálnom lístku alebo inej forme poskytovania informácií o pokrme pri každej zložke pokrmu za slovom „Obsahuje:“ formou čísla, ktoré zodpovedá poradovému číslu látky alebo výrobku podľa osobitého predpisu (t.j. prílohy II nariadenia č. 1169/2011), pričom zoznam týchto látok alebo výrobkov musí byť uvedený v súlade s číselným poradím podľa prílohy II nariadenia č. 1169/2011 a musí byť súčasťou jedálneho lístka alebo inej formy poskytovania informácií o pokrme.“

Rovnaký spôsob je podľa MPRV SR možné akceptovať v bufetoch, školských jedálňach alebo obdobných zariadeniach spoločného stravovania, kde je jedálny lístok všeobecne vystavený, pričom v tesnej blízkosti tohto jedálneho lístka musí byť zoznam látok alebo výrobkov spôsobujúcich alergie alebo neznášanlivosť podľa prílohy II nariadenia č. 1169/2011.

Celé znenie usmernenia ÚVZ SR regionálnym pracoviskám

960_ag_foods-alergeny_sk