logoOd 20. júla 2016 sa začne v krajinách EÚ uplatňovať Nariadenie KOMISIE (EÚ) č. 828/2014 týkajúce sa poskytovania informácií spotrebiteľom o neprítomnosti alebo zníženom obsahu gluténu v potravinách.

Celiakia je vrodené autoimunitné ochorenie, ktoré predstavuje neznášanlivosť voči lepkovej bielkovine – glutén, kedy dochádza k chronickému zápalu a atrofii klkov tenkého čreva. V dôsledku toho organizmus vstrebáva menej alebo žiadne živiny, ako bielkoviny, tuky, sacharidy, vitamíny a minerály.

Odhaduje sa, že v Európe trpí na túto chorobu 1% dospelých a detí. Ľudia s celiakiou trpia trvalou neznášanlivosťou gluténu.

„glutén“ je bielkovinová frakcia z pšenice, raže, jačmeňa, ovsa alebo ich krížených variantov a ich derivátov, na ktorú majú niektoré osoby neznášanlivosť a ktorá nie je rozpustná vo vode a v 0,5 M roztoku chloridu sodného;
„pšenica“ je akákoľvek odroda Triticum

Pšenica (t. j. všetky odrody Triticum, ako je pšenica tvrdá, pšenica špaldová a pšenica khorasan), raž a jačmeň boli identifikované ako obilie, ktoré podľa vedeckých správ obsahuje glutén. Glutén obsiahnutý v tomto  obilí môže mať nežiaduce účinky na zdravie ľudí trpiacich neznášanlivosťou gluténu, a preto by sa mu títo ľudia mali vyhýbať.

Keď sa potvrdí diagnóza celiakie, bezlepková diéta zabezpečí osobe postihnutej celiakiou optimálny zdravotný stav, obnoví sa fyzická pohoda, ťažkosti zaniknú a telesný ako aj duševný stav sa zlepšia.

Informácie o neprítomnosti alebo zníženom obsahu gluténu v potravinách by mali ľuďom trpiacim neznášanlivosťou gluténu pomôcť identifikovať a vybrať si pestrú stravu, či už sa stravujú doma, alebo mimo domu.

Všeobecné požiadavky na vyjadrenia, ktoré možno uvádzať:

BEZGLUTÉNOVÝ
Vyjadrenie „bezgluténový“ sa môže uvádzať len vtedy, keď potravina v podobe, v akej sa predáva konečnému spotre­biteľovi, neobsahuje viac ako 20 mg/kg gluténu.

VEĽMI NÍZKY OBSAH  GLUTÉNU
Vyjadrenie  „veľmi nízky obsah gluténu“ sa môže uvádzať len vtedy, keď potravina, ktorá obsahuje jednu alebo viac zložiek vyrobených z pšenice, raže, jačmeňa, ovsa alebo ich krížených variantov, špeciálne spracovaných s cieľom znížiť obsah gluténu, alebo ktorá je z nich zložená, neobsahuje viac ako 100 mg/kg gluténu v potravine v podobe, v akej sa predáva konečnému spotrebiteľovi.

Väčšina ľudí trpiacich neznášanlivosťou gluténu môže do svojej stravy, keď je choroba dobre kontrolovaná bezlepkovou diétou pri starostlivom sledovaní nežiaducich účinkov postupne zavádzať do stravy ovos. Čistý a nekontaminovaný ovos je vo väčšine prípadov bezpečný.

Doplňujúce požiadavky obsahujúce ovos
Ovos  obsiahnutý  v  potravinách  prezentovaných  ako  potraviny  bezgluténové alebo  potraviny  s  veľmi nízkym obsahom gluténu musí byť špeciálne vyrobený, pripravený alebo spracovaný tak, aby sa zamedzilo kontaminácii pšenicou, ražou, jačmeňom alebo ich kríženými variantmi, pričom obsah gluténu v takomto ovse nesmie presiahnuť 20 mg/kg.

Výber bezgluténových produktov uľahčí symbol prečiarknutý klas
Výrobcovia a predajcovia bezgluténových produktov môžu používať symbol ochrannej známky – prečiarknutý klas pšenice (ľubovoľnej farby), ktorý je svetovo uznávaný medzi ľuďmi s celiakiou a tak pomôcť spotrebiteľom vyberať si bezpečné výrobky. AOECS norma poskytuje návod a technické požiadavky pre výrobcov (Association of European Coeliac Societies).

Potraviny na počiatočnú a následnú výživu dojčiat nesmú uvádzať v označení „veľmi nízky obsah gluténu“ alebo „bezgluténový“
Vyplýva zo smernice Komisie 2006/141/ES v ktorej sa zakazuje použitie zložiek obsahujúcich glutén pri výrobe potravín na počiatočnú výživu dojčiat a potravín na následnú výživu dojčiat.

Použitie vyjadrení „veľmi nízky obsah gluténu“ alebo „bezgluténový“ sa podľa Nariadenia Komisie (EÚ) č. 828/2014 zakazuje, keďže sa tieto vyjadrenia používajú na  uvedenie obsahu  gluténu nepresahujúceho 100  mg/kg pre „veľmi nízky obsah gluténu“ a 20 mg/kg pre „bezgluténový“.

Definícia počiatočnej dojčenskej výživy a následnej dojčenskej výživy ako aj výživové a zdravotné tvrdenia o počiatočnej dojčenskej výžive a podmienky ich uvádzania sú uvedené v prílohách v smernici komisie 2006/141/ES (Príloha I a II, IV)

Doplnenie ohľadom legislatívy:
Pravidlá používania tvrdení „bezgluténový“ a „veľmi nízky obsah gluténu“ sa v súčasnosti uvádzajú v nariadení (ES) č. 41/2009. NARIADENIE KOMISIE (ES) č. 41/2009 z 20. januára 2009 o zložení a označovaní potravín vhodných pre osoby trpiace neznášanlivosťou gluténu sa uplatňuje na iné potraviny ako potraviny na počiatočnú výživu dojčiat a potraviny na následnú výživu dojčiat, na ktoré sa vzťahuje smernica 2006/141/ES. Nariadenie (ES) č. 41/2009 a smernica 92/52/EHS sa zrušujú s účinnosťou od 20. júla 2016. Pravidlá používania tvrdení „bezgluténový“ a „veľmi nízky obsah gluténu“ uvedené v nariadení (ES) č. 41/2009 sa majú preniesť prostredníctvom právnych aktov, ktoré sa prijmú podľa nariadenia (EÚ) č. 1169/2011. Ak potraviny obsahujú glutén je potrebné ich náležite označiť (príloha II – látky  alebo  výrobky  spôsobujúce  alergie  alebo  neznášanlivosť). Ak je výrobok na báze obilnín a detská potrava určená pre dojčatá a malé deti (podľa smernice Komisie 2006/125/ES) sa vyžaduje uvedenie informácie o tom, či výrobok obsahuje glutén, alebo nie. Neprítomnosť gluténu v týchto výrobkoch by sa mala uviesť v súlade s požiadavkami nariadenia.

zdroj: https://www.adcc.sk/aktuality/690/aktualne-o-obsahu-glutenu-v-potravinach.html
  

ZDROJE:
VYKONÁVACIE NARIADENIE KOMISIE (EÚ) č. 828/2014 z 30. júla 2014 o požiadavkách na poskytovanie informácií spotrebiteľom o neprítomnosti alebo zníženom obsahu gluténu v potravinách
http://www.eufic.org/article/sk/artid/Coeliac-disease-on-the-rise-in-Europe/
http://www.aoecs.org