Chystáte sa osamostatniť? Sťahujete sa s partnerom do vlastného? Alebo len chcete dať svojej kuchyni tvár? Tak to vás čaká náročná úloha, pretože vybrať si vhodný a navyše kvalitný nôž nie je jednoduché a dá to zabrať i skúsenému kuchárovi.

Kvalitný nôž totiž nespoznáte len podľa toho, že je ostrý. Mal by vám padnúť do ruky a nevykĺznuť z nej. Pozornosť venujte i materiálu, z ktorého je vyrobená čepeľ i rukoväť. Štandardom, ktorý by ste mali pri čepeli vyžadovať, je nerezová oceľ. Posledným rysom dobrého noža je jeho flexibilita pri využití v kuchyni. Na trhu je teraz nepreberná ponuka nožov rôznych veľkostí, funkcií i značiek a vybrať ten správny môže byť pekný oriešok. Najmä ak si vyberáte pomocníkov na varenie prvýkrát.

Veľký kuchynský nôž by nemal chýbať v žiadnej kuchyni. Dĺžka jeho čepele závisí od kuchárskych skúseností, začiatočník by mal siahnuť po noži s čepeľou dlhou minimálne dvadsať centimetrov. Ostrie by malo ideálne lemovať čepeľ po celej jej dĺžke, ale stretnete sa i s nožmi, ktoré majú posledný centimeter tupý. Veľký kuchársky nôž má univerzálne využitie a poradí si i s tým najnáročnejším krájaním, pri ktorom sa vyžaduje ako sila, tak i presnosť. Napríklad s porciovaním hydiny, prípravou steakov s kosťou alebo rýb.

Na prípravu zeleniny a ovocia slúži tzv. okrajovací a lúpací nôž. Radí sa medzi nože menšej veľkosti – jeho čepeľ meria priemerne okolo desiatich centimetrov. Tieto nože sú vhodné i na vykrajovanie škvŕn a kazov na potravinách.

960_Fiskars_Action_Norr_Asiancooksknife_cuttingceleryLúpací nôž Fiskars z radu FunctionalForm+, skvelý na krájanie zeleniny.

Nôž na chlieb a pečivo využijete prakticky dennodenne. Od ostatných nožov sa líši ostrím – je pílkovitého tvaru, vďaka ktorému hravo odkrojíte i chlieb s pevnejšou kôrkou.

960_Fiskars_Action_FF_Breadknife_1016001Nôž na chlieb a pečivo

Nože z radu FunctionalForm+ tvoria jadro kuchynských nožov Fiskars a naplno odrážajú filozofiu spoločnosti Fiskars. Dizajn týchto nožov bol vytvorený na základe dôkladného prieskumu o potrebách krájania a porciovania surovín v domácnostiach. Ergonomicky tvarovaná rukoväť podporuje najbežnejšie spôsoby držania noža, zatiaľ čo príjemný materiál  Softgrip® zaisťuje istý a bezpečný úchop. Rad obsahuje všetky najbežnejšie typy nožov, vrátane špeciálneho noža na krájanie rajčín, ktorý má rovnako ako nôž na chlieb, pílkovité ostrie.

960_Fiskars_Edge_1Nôž na rajčiny s pílkovitým ostrím

Kvalita noža sa, samozrejme, odvíja i od starostlivosti, ktorú mu v priebehu času poskytnete. Je preto dobré, ak si zaobstaráte i brúsku, vďaka ktorej si nože udržia svoju kvalitu. Vďaka ostriču Fiskars Xsharp budú vždy pripravené na nakrájanie i toho najtuhšieho kúsku mäsa. Ostrič sa skladá z vodiacej drážky a keramických kotúčikov a vďaka svojmu kompaktnému tvaru je užívateľsky veľmi prívetivý. Navyše sa dá ovládať ako ľavou, tak i pravou rukou. Stačí približne desaťkrát prejsť nožom otvorom na to určeným a ostrie bude perfektne nabrúsené a pripravené na okamžité použitie. Protišmyková podložka zaistí vašu bezpečnosť pri ostrení. Ľahko sa rozoberá i skladá, čo umožňuje jednoduché čistenie.

960_Fiskars_Kitchen_Lifestyle_KnifeandRoll-Sharpaction

Aj ak ste kuchár či kuchárka začiatočník, určite zvládnete pripraviť lahodný, typicky francúzsky pokrm ratatouille.

Ratatouille

Ingrediencie (na 4 porcie)
1 väčší baklažán
2 stredne veľké cukety (žlté alebo zelené)
2 zrelé paradajky
2 veľké červené papriky
1 plechovku lúpaných paradajok
4 strúčiky cesnaku
olivový olej
zväzok čerstvého rozmarínu
štipku čerstvého tymianu
2 cibule (najlepšie mladé – sú sladšie)
čerstvo namleté čierne korenie
soľ

Príprava:
1. Nakrájajte baklažán, cibuľu a paradajky na kocky, papriky na prúžky a tri strúčiky cesnaku na jemné plátky. Cukety rozkrojte pozdĺž a nakrájajte ich na pol centimetrové kúsky.

2. V stredne veľkom hrnci (najlepšie liatinovom) rozpáľte olivový olej, na ňom nechajte dozlata opiecť najskôr baklažán, potom papriky, rajčiny, cibuľu a nakoniec cesnak a cuketu – tá sa potrebuje variť len minimálne.

3. Zmes zalejte rajčinami z plechovky (aj so šťavou), osoľte, okoreňte, premiešajte a poloodkryté nechajte pol hodiny dusiť. Na konci by mala byť prebytočná šťava z rajčín odparená, takže zelenina sa vo finále ešte trochu opečie – získa tým výbornú sladkastú chuť.

4. Pridajte dve lyžice studeného olivového oleja, zvyšný rozdrvený strúčik cesnaku, lístky tymianu a nasekaný rozmarín. Okamžite stiahnite z ohňa a podávajte teplé s chrumkavou bagetou alebo iným bielym pečivom.

logo_web_620_154