250 g tmavej teffovej múky, 50 g tapiokovej múky, 220 g Schär Mix Brot Dunkel
42 g – 1 kocka bezlepkového čerstvého droždia
1 zarovnaná polievková lyžica medu alebo melasy alebo kukuričného či ryžového sirupu
550 ml teplej vody (30 ° C)
2 polievkové lyžice psyllia, 2 kávové lyžičky soli
1 polievková lyžica rasce (celá, alebo mletá)
trochu bezlepkovej múky na podsypanie, napríklad ryžovej alebo Jizerky

1. Do uzatvárateľnej plastovej nádoby (alebo použijeme nádobu, v ktorej zarábame cesto, a potravinársku fóliu) rozdrobíme droždie, pridáme med a prilejeme teplú vodu. Vidličkou roz-miešame med a droždie s vodou. Nádobu uzavrieme a dáme kvások na teplé miesto asi na 10 minút kysnúť.

2. V inej mise si zmiešame všetky sypké suroviny, teda múky, psyllium, rascu a soľ.

3. Po nakysnutí kvásku k nemu pridáme rozmiešanú sypkú zmes a vareškou premiesime, aby sa suroviny spojili a vzniklo trochu redšie chlebové cesto (vďaka psylliu bude cesto hustnúť, tak sa nezľaknite). Cesto v mise opäť prikryjeme alebo prekryjeme potravinárskou fóliou a necháme na teplom mieste 1 a pol až 2 hodiny kysnúť. Rúru si predhrejeme na 180 ° C a do spodnej časti vložíme hrniec s 1 litrom vody. Chlebové cesto preložíme na plochu posypanú múkou, premiesime a vytvarujeme bochník chleba, ktorý dáme na plech vyložený papierom na pečenie. Povrch chleba narežeme aspoň v troch miestach do mriežky, aby nepraskol. Pečieme vo vyhriatej rúre 45 – 50 minút na strednom rošte rúry. Ak by sa vám zdalo, že sa chlieb hore pripaľuje, prikryte ho alobalom.

4. Po upečení nechajte bochník úplne vychladnúť na kovovej mriežke, aby sa nezrazil. Najlepší je čerstvý, potom je dobré zabaliť ho do utierky a do mikroténového vrecka, alebo ho nakrájať na krajce a zamraziť.

Obálka Kuchaka bez lepku.indd