bezpsenice_obalka.inddUkážka z Knihy MD, William Davis – Premedia

Mnohé z problémov, ktoré sa týkajú zápalových ochorení čriev, sa objavujú aj pri celiakii, autoimunitnej chorobe tenkého čreva vyvolanej gliadínom a ďalšími prolamínmi. Tak ako pri zápalových ochoreniach čriev, ľudia s celiakiou zvyčajne zažijú veľkú úľavu od bolestí brucha, kŕčov, nadúvania brucha a hnačky v priebehu niekoľkých dní až týždňov od dôsledného vyradenia obilnín.

Pretože celiakia, ešte viac ako zápalové ochorenia čriev, sa spája so zničujúcimi účinkami aj mimo tráviaceho traktu, aj príznaky v ostatných častiach tela môžu zmiznúť. U chorých môžu ustúpiť bolesti kĺbov, vyrážky (obzvlášť pri herpetiformnej dermatitíde, mazotoku, ekzémoch a psoriáze), dôjsť k zvráteniu alebo zlepšeniu anémie z nedostatku železa a vitamínu B12, čiastočnému zvráteniu zníženej hustoty kostí a postupnému zvráteniu neurologického úpadku.

Rovnako ako pri zápalových ochoreniach čriev, celiatici majú spočiatku vysoký výskyt dysbiózy s podobným poklesom počtu zdravých baktérií a prevahou nezdravých druhov. Samotné eliminovanie obilnín zvyčajne nestačí na nápravu situácie. Preto je bežné, že u celiatikov nastane len čiastočné uzdravenie po vyradení obilnín pre pretrvávajúce narušenie črevnej flóry. Pri vyšetrení má väčšina celiatikov s bezlepkovou stravou dysbiózu. Inými slovami, nestačí sa vyhýbať lepku. Súčasťou riešenia problému je dlhodobé užívanie probiotík, prebiotických vláknin a kvasených jedál. V najťažších prípadoch aj antibiotík.

Celiakiu môžeme v mnohých ohľadoch vnímať ako extrémny prejav intolerancie na obilniny, a teda by nás nemalo prekvapiť, že u celiatikov sa čoraz častejšie objavujú problémy ako nedostatočná produkcia žalúdočnej kyseliny, nedostatok pankreatických enzýmov a žlče, ako aj hromadenie žlče – problémy, ktoré majú aj ľudia bez celiakie. Mnohé z matričných nedostatkov, ktoré sprevádzajú zápalové ochorenia čriev, postihujú aj ľudí, ktorí sa zotavujú z celiakie. Ide, okrem iných, o nedostatok vitamínu D, vápnika, folátu, vitamínu B12 a zinku. Tieto nedostatky treba vyšetriť za pomoci lekára. Ich náprava je potrebná na úplné zotavenie. Podobne, keď sa celiatici v reakcii na vyradenie obilnín, nápravu dysbiózy a upravenie nutričných nedostatkov len čiastočne zostavia, budú musieť vziať do úvahy intoleranciu na ďalšie jedlá, obzvlášť mliečne výrobky (laktózu aj mliečne proteíny).

VYLÚČENIE OBILNÍN: TÍMOVÁ PRÁCA
Odstráňte zložky obilnín, ktoré spôsobujú zápaly – prolamíny, ktoré vyvolávajú autoimunitu, lektíny vyvolávajúce zápaly, útrobný tuk, ktorý spúšťa zápaly, a narušenú črevnú flóru – a zápaly kĺbov a bolesť môžu výrazne ustúpiť. Nespôsobí to, že kosti alebo chrupavky dorastú, ale umožní to ústup zápalových opuchov a bolesti. Najčastejšie ľudia hlásia úľavu od bolesti a stuhnutosti prstov a zápästia v priebehu piatich dní od vylúčenia obilnín. Ústup bolesti väčších kĺbov, ako sú bedrá, krížea kolená, si vyžaduje viac času, zvyčajne niekoľko týždňov až mesiacov. (Tým nechcem povedať, že všetka bolesť veľkých kĺbov ustúpi po vyradení obilnín. Niektorá, najmä u ľudí s artritídou „kosť na kosť“, kde chrupavka je natoľko opotrebovaná, že umožňuje priamy kontakt medzi kosťami bez tlmenia alebo mazania, neustúpi.) Dokonca aj keď úľava od bolesti kĺbov a stuhnutosti nie je úplná, často stačí na zníženie alebo eliminovanie spoliehania sa na protizápalové lieky ako aspirín, naproxén, ibuprofen, roxecoxib a ďalšie bežné nesteroidové protizápalové lieky. A na rozdiel od týchto liekov vyradenie obilnín ponúka pozitívne účinky aj na iné časti tela bez množstva vedľajších účinkov, ktoré sú pre tieto lieky bežné.

Športovci, ktorí nejedia obilniny a nemajú ani ochorenia kĺbov, ale venujú sa intenzívnemu tréningu a súťaženiu, tiež hovoria o viditeľnom znížení stuhnutosti a bolesti po tréningu a rýchlejšom zotavení po súťaži. Podobné pozorovania máme aj od ľudí, ktorí rekreačne športujú alebo sa venujú fyzicky namáhavej práci: bez obilnín majú menej bolestí kĺbov a svalov aj stuhnutosti a rýchlejšie sa zotavujú.

Ak je bolesť kĺbov a stuhnutosť vyvolaná autoimunitným procesom, napríklad takým, ktorý súvisí s reumatoidnou artritídou, psoriatickou artritídou alebo lupusom, potom si komplexnejšie zápalové reakcie, ktoré definujú tieto choroby, vyžiadajú mesiace alebo aj viac na zotavenie. Ale zvyčajne k reakcii dôjde, čo vedie k značnej úľave a zníženej odkázanosti na lieky. Napríklad ľudia s reumatoidnou artritídou, ktorí vylúčia zo stravy obilniny, hovoria o výraznom zlepšení, ktoré postačuje na zníženie odkázanosti na lieky.
Dlhodobé vyradenie obilnín umožňuje, aby sa glykácia proteínov spomalila na svoju prirodzenú úroveň, tak ako sa to odráža v klesajúcich hodnotách hemoglobínu A1c. Znamená to, že poškodzovanie chrupaviek sa spomalilo na minimum. Nanešťastie, chrupavkové tkanivo sa nezregeneruje – je to jedno z mala tkanív v tele, ktoré nemá túto schopnosť – ale spomalíte ďalšiu degeneráciu a najlepšie ochránite to, čo máte.

VYDÝCHNITE SI OD ÚĽAVY – DÝCHACÍ SYSTÉM A ALERGIE
Proteíny v obilninách samy pôsobia ako alergény a zároveň zhoršujú náchylnosť na ďalšie alergény, ako je peľ, domáce zvieratá a iné jedlá. Mnohým ľuďom vylúčenie obilnín poskytuje úľavu od množstva alergií po rokoch trápenia s antihistamínmi, nosnými inhalátormi, ústnymi astmovými inhalátormi a dokonca steroidmi. Vyradenie pšenice, raže, jačmeňa a kukurice môže spôsobiť mnohým ľuďom s astmou takú veľkú úľavu, že často môžu znížiť alebo ukončiť používanie inhalátorov. (Toto by ste, samozrejme, mali dosiahnuť za pomoci erudovaného lekára.) Je však múdre ponechať si poruke inhalátor, aj keď sa vám úplne uľaví. Vždy existuje možnosť, že záchvat sa objaví pri opätovnom vystavení sa obilninám alebo kontakte s iným alergénom.

Podobne upchatie dutín, vysúšanie dutín a opakované infekcie dutín sú typické pre choroby spojené s obilninami a ustúpia v priebehu niekoľkých dní po tom, ako im dáte zbohom. To sa môže stať aj po rokoch trápenia sa s týmito problémami. Ak tieto choroby neustúpia, je dôležité vziať do úvahy prítomnosť nosných polypov, ktorá je bežná pri dlhodobých nosných alergiách. Polypy si vyžadujú špecifickú liečbu (napr. dlhšie užívanie inhalovaných nosných steroidov) pred tým, ako nastane úľava, a to dokonca aj po odstránení alergénov.

Ďalšie neobilninové alergie môžu ustúpiť po vylúčení obilnín, ale účinok je rôzny. Napríklad je bežné, že vyradíte obilniny a zistíte, že zmizla alergia na vajcia, ktorú ste mali roky, alebo sezónna alergia, ktorá vás postihla každú jar. Pretože reakcia je rôzna, každý prípad treba posudzovať individuálne. Alergie sa často určujú postupnou elimináciou, testovaním kože na alergény alebo rôznymi krvnými testami, ktoré identifikujú imunitnú a alergickú citlivosť. Naturopati, niektorí chiropraktici a prevádzkovatelia funkčnej medicíny, ktorí sa zameriavajú na biochemické a stravovacie stratégie, sa stali v takýchto situáciách najdostupnejšími odborníkmi.

KOŽA – ZBOHOM FĽAKY, OPUCHY A VYRÁŽKY
Vidieť znamená veriť. A môžete dokonca sledovať, ako sa to deje: mnohé vyrážky zmiznú po eliminovaní obilnín a môžeme pozorovať zjavné a rýchle zmeny v zdraví pokožky. Je zaujímavé, že na koži a v tráviacom trakte, systémoch, ktoré majú kontakt s vonkajším svetom, sa často prejavujú simultánne zlepšenia, takže ak vidíte pozitívne zmeny na povrchu, môžete sa staviť, že k pozitívnym zmenám dochádza aj vnútri. Najbežnejšie je, že ľuďom sa uľaví od mazotoku na tvári a lupín v priebehu prvého týždňa a od ekzémov a akné počas niekoľkých týždňov od prechodu na bezobilninovú stravu. Podľa očakávania sú tieto zmeny sprevádzané úľavou od refluxnej choroby a črevnej naliehavosti, ako aj zlepšeným vstrebávaním živín a lepším trávením.
Imunologický zložitejšie kožné choroby ako psoriáza alebo lupusové vyrážky si vyžadujú mnoho týždňov, dokonca mesiacov, aby došlo k náprave. Opäť, podľa očakávania, ľudia, ktorí zažijú tieto zmeny, si tiež všimnú úľavu od tráviacich problémov.

U žien je bežné, že sa zlepší vzhľad. Hovoria, že zmizli opuchy na tvári a červenanie (zvyčajne mazotok), ktoré mali roky, farba kože sa zlepšila a vyzerajú vitálnejšie a energickejšie. Verím, že takéto zmeny na koži sú do značnej miery príčinou, prečo ľudia vyzerajú mladšie po vyradení obilnín. (Je zaujímavé, že je to fascinujúci fenomén zodpovedný za rastúcu popularitu nášho hnutia na sociálnych sieťach, kde čitatelia uverejňujú fotografie tváre „pred“ a „po“, ktoré často vyrážajú dych.)
Samozrejme, po eliminovaní obilnín nezmiznú všetky vyrážky, ale väčšina áno. Tak ako aj pri ďalších účinkoch života bez pšenice, nemáte čo stratiť. A ak reakcia nenastane, ako pri chorobách trávenia, kde je reakcia iba čiastočná, môžete profitovať z úplného napravenia črevnej flóry a identifikovania citlivosti na iné jedlá.

SEXUÁLNA PREMENA
Áno. Vyradenie obilnín prináša ohromujúce zmeny v činnosti pohlavných hormónov. Hoci tieto zmeny nie sú také drastické, ako povedzme chirurgická premena muža na ženu alebo naopak, zmeny v hormónoch bez pšenice, raže, jačmeňa a kukurice môžu byť aj tak ohromujúce. Vzhľadom na komplexné negatívne účinky konzumovania obilnín na pohlavné orgány by sme očakávali, že väčšina z nich alebo všetky sa samy napravia po ich vylúčení z jedálneho lístka. A aj to tak je. Ešte viac sa to zlepšuje vďaka strate nadmerného útrobnóho tuku získaného konzumovaním obilnín – ak nedobabrete svoje zdravie inou hrubou chybou (napríklad užívaním estrogénov z konského moču).

Ženy s celiakiou zažívajú dramatické zmeny v sexuálnom a reprodukčnom zdraví po vyradení obilnín, vrátane návratu pravidelného menštruačného cyklu, ktorý znamená koniec spontánnym potratom a zníženej plodnosti a predchádza predčasnej menopauze. Niektoré zo srdcervúcich príbehov opakovaných potratov majú pôvod v roky nediagnostikovanej celiakii. Po nich však nasledujú príbehy zázračne normálnych tehotenstiev a pôrodov po vyradení pšenice, raže a jačmeňa. U žien bez celiakie, ktoré sa vzdajú obilnín, sa objavujú menej dramatické, ale podobné pozitíva. Je to zjavné najmä u žien s nadváhou a obezitou, obzvlášť u tých s nadmerným útrobným tukom, ktoré sa trápia s narušenými menštruačnými cyklami, zníženou plodnosťou a zvýšeným rizikom potratov a u ktorých je riziko nežiaducich účinkov na dieťa  v maternici. Po poklese hmotnosti a útrobného tuku majú tieto ženy zvýšené libido, častejší sex, pravidelnú menštruáciu a vyššiu plodnosť.

Ženy so syndrómom polycystických ovárií trpia rovnakými problémami ako ostatné ženy, ktoré majú nadváhu, ale s nadmerným nárastom útrobného tuku a ďalších javov súvisiacich s hmotnosťou, ako je napríklad vysoký krvný cukor. Trápia ich tiež maskulínne prejavy ako hustejšie ochlpenie na tvári. Po schudnutí a vylúčení obilnín nastane u žien so syndrómom polycystických ovárií ešte výraznejšie zlepšenie ako u iných žien, vrátane zvýšenej plodnosti.

Podobne muži s celiakiou, ktorí vyradia zo stravy obilniny, môžu očakávať nárast testosterónu sprevádzaný nárastom energie a povznesenou náladou, zvýšeným libidom a väčšou silou svalov, ako aj pokles hladiny estrogénu. Je zvláštne, že niektorí celiatici zažijú komplexné narušenie hormonálnej funkcie a konzumácia obilnín u nich vedie k nárastu, nie poklesu, testosterónu v dôsledku zvýšenej činnosti hypofýzy. Stále však zažívajú príznaky nízkeho testosterónu, keďže ich telo na tento hormón nereaguje. Aj toto sa zmení po vylúčení obilnín.

U mužov – celiatikov s nadváhou, ktorí prejdú na bezobilninovú stravu, poklesne útrobný tuk na bruchu ako aj jeho činnosť premeny testosterónu na estrogén. Výsledkom je nárast testosterónu a pokles estrogénu, čo vedie k zvýšenému libidu, lepšej erekcii, zlepšenej nálade, ochrane predbežnou „krízou stredného veku“, ktorú zažívajú mnohí muži, a k zvýšenej svalovej hmote a sile. Náprava testosterónovo – estrogénového efektu v kombinácii s poklesom prolaktínu z hypofýzy vedie k zmenšeniu pŕs. Vo svete bez obilnín, kde sú odstránené deformácie vyvolané konzumáciou obilnín, sú muži mužmi a ženy ženami a všetci sa cítia a konajú tak, ako by mali.


Lacto_seven_1024

australian_body_1024