fotoNajprv pár slov o tom, čo si máme pod pojmom Tradičná čínska medicína predstaviť.

TRADIČNÁ ČÍNSKA MEDICÍNA je komplex viacerých odborov a ozdravných činností zameraných na zkvalitnenie života človeka. Zahŕňa fytoterapiu – liečbu prírodnými produktami, akupunktúru-liečbu ihličkami, ktoré sa pichajú do presne určených bodov na tele, ležiacich pozdĺž dráh, ktoré majú presnú lokalizáciu a pomenovanie a súvisia s orgánmi alebo štruktúrami tela. Ďalej sem patrí dietetika, Tuina masáže,  ozdravné cvičenia -Tai-Qi Chuan, Qi-Gong, kde sa pracuje s vlastnými energiami. Cieľom je dosiahnuť spriechodnenie tokov energií a zároveň aj krvi, zharmonizovať yin a a yang a tým druhotne zharmonizovať telesné funkcie.

Názov „tradičná“ hovorí o tom, že toto učenie vzniklo veľmi dávno, datuje sa do obdobia viac ako 2 700 rokov pred naším letopočtom, pričom v priebehu tisícročí sa základ učenia nezmenil. Cisári jednotlivých dynastií sa svojou autoritou zaslúžili o zber a zatriedenie všetkých informácií o účinku bylín, minerálov, živočíšnych produktov na jednotlivé orgány tela. Tak kategorizovali stovky bylín, živočíšnych produktov a minerálov podľa ich:

  • povahy – chladná, teplá, horúca, neutrálna, ( napr. melón, citrón, uhorka je chladnej povahy a v horúcich dňoch nás ochladzuje)
  • chuti – sladká, slaná, mdlá, kyslá, horká, štipľavá, trpká ( sladká je chuť obilnín, horkú chuť má horec a preto ho používame, keď máme problémy so žlčníkom)
  • smerovania do orgánov životne dôležitých alebo k nim párových orgánov – Srdce -Tenké črevo, Pľúca – Hrubé črevo, Slezina – Žalúdok, Ľadviny – Močový mechúr, Pečeň – Žlčník.

Základom teórie čínskej medicíny je učenie o YIN-YANGU a PIATICH PRVKOCH.

Toto staroveké učenie objasňuje princípy a mechanizmy chodu celého sveta, podľa ktorého je svet tvorený z QI ( čítaj čchi) – prapôvodnej substancie – energie a tá sa skladá z dvoch protikladných ale  v sebe obsiahnutých a spojených zložiek – yinu ( čítaj jin) a yangu (čítaj jang).

Vlastnosti yinu a yangu a zákonitosti ich vzájomného vzťahu preto predurčujú chovanie všetkých vecí a javov a preto aj predstavujú podstatu zdravia či choroby.

Päť prvkov – drevo, oheň, zem, kov a voda – sú základným rozčlenením Qi, z ktorého pôsobením vzťahov vzájomného rodenia a ovládania medzi uvedenými prvkami vznikajú všetky formy bytia.

V ľudskom organizme stelesňuje päť prvkov pätica životne dôležitých orgánov Zang ( čítaj cang) – Pečeň, Srdce, Slezina, Pľúca a Obličky.

Preto, pochopenie všeobecných zákonitostí yin – yangu a piatich prvkov umožňuje pochopenie podstaty činnosti jedného z výtvorov prírody – človeka a jeho organizmu a preto toto učenie predstavuje základnú osnovu teórie čínskej medicíny.

CELIAKIA je novodobé ochorenie, ktoré je v posledných rokoch na vzostupe. Je to súhrn príznakov, ktoré poznali a popísali už v starých textoch tradičnej čínskej medicíny. TČM  lieči na základe podrobnej diagnostiky podľa jazyka, pulzu a dotazovania. Takto získa súhrn príznakov, podľa ktorých stanoví diagnózu a následnú liečbu. Príznaky celiake ako bolesti čriev, hnačky, zlé trávenie, únava, chudokrvnosť sú všetko prejavy oslabenia Sleziny. Slezina je životne dôležitý orgán, ktorý je v TČM pripodobovaný zemi a to preto, lebo zem rodí – Slezina rodí krv. My získavame energiu z potravy. Žalúdok jedlo strávi a Slezina zo strávenej potravy zoberie výživu a dá ju do krvi. Ak je Slezina oslabená, nie je schopná riadiť pankreas a tým sa naruší proces dobrého trávenia. Keď nám dobre netrávi, telo je nedostatočne živené a postupne prichádzajú prejavy ako pocit slabého trávenia, nafukovania a plynatosti, neskôr sa pridruží únava a zhoršovanie kvality krvi.

Kde v skutočnosti prebieha vstrebávanie výživy zo strávenej potravy do tela? V najväčšej miere v tenkom čreve. A práve tenké črevo je v konečnom dôsledku poškodzované a tým sa ešte viac zhoršuje vstrebávanie výživy do krvi. Keďže príčinou celého stavu je ale silné oslabenie Sleziny, vysadenie lepku z potravy síce prejavy zmierni ale koreň problému neodstráni a telo naďalej dostáva menej výživnej energie ako potrebuje k fungovaniu a môžu sa pridružiť iné problémy a to najmä na úrovni krvi. Zhoršuje sa nielen kvalita krvi ale aj množstvo krvi v obehu, čo može spôsobiť tetanický syndróm, búšenie srdca, úzkostné stavy…

Preto z pohľadu Tradičnej čínskej medicíny je popri dodržiavaní bezlepkovej diéty dôležité najmä posilňovať Slezinu. Ako to vieme robiť? Slezina neznáša chlad, keď je zachladená (studenou stravou a pitím studených nápojov), začne produkovať vlhko. Vlhko prirodzene klesá dole a steká do stolice, ktorá je potom zrednutá, pastózna alebo až vodová. To je jeden z prvých príznakov oslabenia Sleziny. Ďalej Slezinu oslabuje nadmerné jedenie sladkého, mlieka a studených mliečnych výrobkov ako sladké jogurty a bielej pšeničnej múky, lebo obsahuje veľa lepku. Slezinu dopĺňa obilninová strava a z nej najviac žlté obiloviny ako pšeno, kukurica…Už vyprodukované vlhko vie odstrániť ryža alebo slzovka (jóbove slzy).

Ďalším z dôležitých príznakov oslabenia Sleziny je zlá chuť do jedla až strata chuti. U detí pozorujeme odmietanie niektorých potravín a prieberčivosť. Rodičia by si vtedy mali uvedomiť, že dieťa prirodzene odmieta jesť potraviny alebo jedlo, ktoré je pre neho ťažko stráviteľné a nenútiť ho do jedla. Samozrejme, že ale nesmie zajedať hlad sladkosťami alebo rafinovanými potravinovými produktami, ktoré majú príliš veľa soli a/alebo cukru. V Číne sa hovorí, že dieťa treba držať o hlade a o chlade. Čím chcú povedať, že pre dieťa je lepšie byť hladným ako prejedeným a žiť viac v chladnom prostredí ako v prekúrenom.

U detí je dôležité jesť tepelne upravenú stravu ako polievky, prívarky a obilninové kaše. Surová zelenina a ovocie tým, že majú chladnú povahu , sú ťažko stráviteľné a oslabujú Slezinu. Preto je len na rodičoch, či z ich detí vyrastú zdraví mladí ľudia.

Posledná otázka: Čo je teda základom stravy, čo by malo byť v našom jedálničku najviac zastúpené?

OBILIE – začnime opäť používať nízkolepkové obilniny ako proso, pšeno, jačmenné krúpky, kukuričnú krupicu a iné.

Mgr. Marcela Klevarová
TCMclinic – Centrum Tradičnej čínskej medicíny, Štefánikova 47, Bratislava