SÚŤAŽ o knižnú NOVINKU MUDr. Naheed Ali
KNIHA PRO CELIAKY
Napíšte nám na e-mail: info@bezlepku.sk do 07.02.2016 s predmetom mailu KNIHA PRO CELIAKY správnu odpoveď na otázku:
Ktorú látku tvoriacu lepok považuje imunitný systém človeka s celiakiou za hrozbu a podľa toho na ňu reaguje negatívne ?
Na troch z vás čaká kniha, ktorú vám venuje vydavateľstvo PRAGMA.
Nové poznatky pre chorých, lekárov a pacientov. Celiakia, známa tiež ako gluténová enteropatia, endemická sprue alebo neznášanlivosť lepku, je bežná choroba, ktorá postihuje tráviace ústrojenstvo človeka. Pacienti s touto diagnózou nepriaznivo reagujú na potraviny obsahujúce lepok. Lepok je zmes bielkovín, ktoré sa nachádza v určitých druhoch obilnín ako pšenica, raž a jačmeň. Vyskytuje sa tiež v potravinách, napríklad v pečive, cestovinách a sušienkach. Imunitný systém človeka s celiakiou považuje jednu látku tvoriacu lepok, gliadín, za hrozbu a podľa toho na ňu reaguje negatívne. Imunitný systém vyrába protilátky, aby sa tejto domnelo škodlivej látke ubránil.