Potrebujete: škrupiny z 12 orechov, 1/2 litra vody
Škrupiny dobre poumývajte, dajte do nádoby, zalejte 1/2 litrom teplej vody. Nechajte 4 hodiny odstáť. Po uplynutí ich ešte 1/2 hodiny povarte. Odparujúcu sa vodu dolievajte tak, aby po scedení ostalo 1/2 litra nápoja. Môžete ho i osladiť. Pite ho 2 až 3 krát denne po 2 dcl. Tento odvar odstráni hlieny z priedušiek.

Vlašský orech
Zo strednej Ázie sa vlašské orechy dostávali postupne do Stredozemia. Okolo roku 280 priniesli Rimania orechy spolu s viničom cez Alpy. Pestoval sa po stáročia v záhradách kláštorov. Orech rastie dobre v suchom a teplejšom podnebnom pásme. Jeho plodmi sú jadrá s hrubou, zelenou, vlásočnicovou vonkajšou šupkou a zvráskavenou vnútornou šupkou, ktorá obsahuje jedlé jadro s vysokým obsahom tukov. Toto tvarované, bielo-žlté jadro má horko-sladkú chuť a zlato-hnedú pokožku. Až do úplného vyzretia sú orechy obalené vonkajšou pokožkou. Čerstvé orechy sú určené na rýchlu spotrebu. Tenká pokožka jadra, ktorá obopína skutočný vlašský orech, je ešte horká a musí sa pred konzumáciou ošúpať. Orech sa môže dožiť až 200 rokov.

Orechy sú vysoko účinným palivom pre ľudské telo, pretože sú prirodzene výživné a prenášajú energiu slnka. Z dvoch mastných kyselín, ktoré sa nachádzajú v orechoch, vynikajú najmä:

Kyselina linolová – esenciálna mastná kyselina, bez ktorej telo nemôže existovať, najmä v detstve. Znižuje hladinu cholesterolu a stará sa o vytváranie nervového tkaniva a potrebného množstva protilátok. Kyselina linolénová – mastná kyselina série omega-3, ktorá sa nachádza aj v rybách. Znižuje hladinu cholesterolu a triglyceridov v krvi, zabraňuje vzniku zrazenín v cievach a brzdí zápalové procesy. Sú zdrojom vlákniny, proteínov, minerálov, vitamínov (E, B1, B2, B3, B6), medi, fosforu, draslika, zinku, železa, magnézia a kyseliny listovej. Je dokázané, že riziko infarktu u ľudí, ktorí jedia vlašské orechy aspoň raz za týždeň, je výrazne nižšie ako u ľudí, ktorí orechy nejedávajú. Tí, ktorí jedia orechy ešte častejšie, mali ešte lepšie výsledky.

Konzumácia vlašských orechov sa odporúča pri poruchách nervovej sústavy, pretože sú bohaté na esenciálne mastné kyseliny, ktoré sa priamo zúčastňujú na metabolizme v neurónoch. Zlepšujú duševnú výkonnosť a navracajú silu a rovnováhu nervovej sústave, preto by nemali chýbať v strave študentov a duševne pracujúcich. Tí, ktorí trpia podráždenosťou, depresiou, stresom alebo nervovým vyčerpaním, by mali zjesť hrsť orechov denne, najlepšie na raňajky. Aj pre cukrovkárov majú svoj význam kvôli nízkemu obsahu uhľohydrátov a vysokej nutričnej hodnote. Významne pomáhajú pri liečbe neplodnosti. Je tajomstvom, že ruskí kozmonauti si do vesmíru brali pastu z vlašských orechov. Vlašský orech má veľké antioxidačné účinky, omladzuje, povzbudzuje imunitu a vitalitu, dodáva energiu:

• Zmiešajte 0,5 kg mletých vlašských orechov, 300 g medu a šťavy z aloe vera
• Odložte na chladné a suché miesto v uzatvorenej sklenenej nádobe
• Užívajte 3x denne kávovú lyžičku pred jedlom

Odvar z vlašských orechov proti kašľu
Potrebujete: škrupiny z 12 orechov, 1/2 litra vody
Škrupiny dobre poumývajte, dajte do nádoby, zalejte 1/2 litrom teplej vody. Nechajte 4 hodiny odstáť. Po uplynutí ich ešte 1/2 hodiny povarte. Odparujúcu sa vodu dolievajte tak, aby po scedení ostalo 1/2 litra nápoja. Môžete ho i osladiť. Pite ho 2 až 3 krát denne po 2 dcl. Tento odvar odstráni hlieny z priedušiek.

Prírodná dezinfekcia

Listy orecha majú antiseptické vlastnosti. Skúsení záhradkári ich nepridávajú do kompostov, pretože v ňom sťažujú úlohu mikroorganizmov. Dôležitá je protizápalová schopnosť listov, ktoré obsahujú silice, triesloviny, flavonoidy, juglon – chemicky podobný vitamínu K, horčík, kyselinu elagovú, karotenoidy, prírodnú kyselinu askorbovú. Nálev z listov dezinfikuje, používa sa ako kloktadlo pri zápaloch v ústnej dutine, obmýva sa ním akné, zápaly kože a zapareniny. Ľudová medicína ho odporúča na zastavenie krvácania, napríklad pri zápaloch tráviaceho ústrojenstva so sklonom ku kapilárnemu krvácaniu. Orech sa tiež pridáva do kúpeľov pri nadmernej potivosti nôh.

Orechy pre krásu vlasov
O všestrannosti použitia orechov vás azda presvedčí aj jeden recept, vďaka ktorému dodáte tmavým vlasom neobvyklý lesk. Rozdrvte škrupiny z 15 orechov na prášok a vymiešajte s panenským olivovým olej a kvapkou vody. Dôkladne naneste na vlasy a spravte si zábal. Po pol hodinke vlasy umyte, budú neuveriteľne žiariť.

Čarovný orech
Večer pred Štedrým dňom si nachystajte k posteli vlašský orech. Ráno, hneď po prebudení ho rozlúsknete a zjedzte. Účinok je ohromujúci – celý rok vám dajú pokoj blchy a iné potvory. Orech pomáha tým, ktorí poznajú svoju životnú dráhu, ale stále sa nevedia odhodlať urobiť rozhodujúci krok. Pomáha spojiť sa so svojím vnútorným Ja. Vlašský orech bol symbolom tvrdej povahy plnej rozporov, neprispôsobenia, autority a samotárstva. Mal dôležité miesto v ľudovej mágii. Zo škrupín orechov sa zhotovovali lodičky, používané pri vianočnom veštení. Orechy boli považované za kúzelné, na Štedrý večer sa hádzali mlynárovi do mlynských náhonov, aby bolo dosť vody. Aby mala studnička sladkú vodu, hádzali do nej ľudia hrsť orechov. Vetvička zo stromu orecha schovaná pod vankúšom mala privolať veštecké sny.

Daniela, www.vesti.sk