„Jedlo môže byť buď najbezpečnejšia a najmocnejšia medicína, alebo najpomalší jed.“ Túto myšlienku vyslovila Ann Wigmorová, propagátorka zdravej výživy a zakladateľka Hippokratovho zdravotného ústavu v Bostone.
Presne o jedle a jeho vplyve na náš organizmus je novinka Babské rady profesorky Struneckej.

Autorka populárno-náučných bestsellerov prináša vo svojej najnovšej knihe stručné a zrozumiteľné informácie o lacných a zdravých potravinách. Jedlo predstavuje ako preventívny liek proti rakovine, srdcovo-cievnym chorobám, autizmu a Alzheimerovej chorobe.
Rodičia v tejto knižke nájdu užitočné rady, ako nepoškodzovať nevhodnou stravou zdravie svojich detí od počatia až do dospelosti.
Kapitola Ako zdravo starnúť je zasa vynikajúcim sprievodcom pre seniorov, ktorí chcú prežiť pokojnú a spokojnú starobu.

Kniha Babské rady profesorky Struneckej prináša netradičný pohľad autorky, ktorý ide často proti prúdu všeobecnej spoločenskej mienky. Stojí však zato, prejsť z času na čas aj na druhý breh a vytvoriť si komplexnejší pohľad na život.
Cibuľa, cesnak, mrkva, mak, kučeravá kapusta, karfiol, brokolica…to je len pár surovín, ktoré by nemali chýbať na našich stoloch pravidelne a často.

Napríklad taká CVIKLA
Táto superpotravina si zaslúži, aby sme si ju pripomenuli a kupovali častejšie. Mladú cviklu pri prerieďovaní rastliniek v záhone môžeme používať od jari na prípravu polievky, buľvy zasa v surovom stave do šalátov. Ak si cviklu zavaríme s chrenom, môžeme ju mať na jedálnom lístku po celý rok.
Medzi propagátormi zdravej výživy je populárna jej šťava. Buľvy sa dobre uskladňujú po celú zimu. Cviklu môžeme tiež fermentovať s ďalšou zeleninou.

Prečo je cvikla taká užitočná?
– Má vysoký obsah minerálov a vitamínov, predovšetkým vitamínov B a z nich najmä folátu, taktiež vitamínov A a C, obsahuje betakarotén, horčík, fosfor, draslík a železo.
– Čistí pečeň, krv a vraj má význam pri prevencii rakoviny. Býva súčasťou zeleninových diét pre pacientov s touto chorobou.

Kniha Babské rady profesorky Struneckej
je rozdelená na 8 kapitol:

1. Zdravé a lacné potraviny
2. Ako nepoškodiť deti jedlom
3. Kozmetika môže škodiť každý deň
4. Chvíle pohody a naše zlozvyky
5. Jedlo ako liek pre naše brucho
6. Údržba srdca a ciev
7. Jedlo a prevencia rakoviny
8. Ako zdravo starnúť