V knihe Liečenie šťavami predstavuje autorka, odborníčka na prírodnú medicínu, jednoduché recepty na čo najlepšie využitie byliniek, ktoré by nemali chýbať ani v jednej domácej lekárničke.
Liečivé čaje, tinktúry, mastičky, odvary a zápary, vína, oleje, masky a pod. priaznivo pôsobia pri rôznych zdravotných či kozmetických problémoch a umožnia vám starať sa o svoje zdravie v súlade s prírodou.
K liečivým šťavám z byliniek a z rôznych plodov prírody pripojila autorka aj zopár zdravých kulinárskych receptov.
Pobolieva vás hrdlo, škriabe vás v ňom, ťažko sa vám prehĺta?
V knihe nájdete niekoľko receptov.
Napríklad Šalviový čaj na kloktanie. Lyžičku byliny zalejte pol litrom vriacej vody a niekoľkokrát denne kloktajte. Kloktanie pomáha aj pri silných ochoreniach hrdla, pri jeho zápale.
Výborná je aj Propolisová tinktúra – 10 kvapiek tinktúry nalejete do pol pohára teplej vody a niekoľkokrát denne kloktajte. Prináša to vynikajúce výsledky aj pri paradentóze a iných zápalových stavoch v ústnej dutine. Recept na prípravu propolisovej tinktúry nájdete v knihe Liečenie šťavami.

Autorka Jadwiga Górnicka je známa poľská liečiteľka a lekárka, vynikajúca odborníčka na prírodnú medicínu a na vnútorné choroby. Má za sebou 60-ročnú prax, počas ktorej dokázala prírodnými metódami vyliečiť tisíce pacientov.

LIEČIVÉ TINKTÚRY
Domáce tinktúry môžu predstavovať nenahraditeľnú pomoc pri rôznych chorobách. Ich výhodou je dlhá trvanlivosť a vysoká koncentrácia účinných liečivých látok, ako aj jednoduché používanie. Tinktúry možno pripravovať v domácich podmienkach, treba však postupovať opatrne, pretože majú silnejšie účinky ako zápary alebo odvary. Pomáhajú odstraňovať ťažkosti alebo dopĺňajú liečebné kúry.
Vždy ich treba užívať v malých množstvách a dávkovanie prísne dodržiavať.

Citrónový uzdravujúci nápoj
Šťavu z jedného citróna a zápar pripravený z lyžice medovky zalejte šálkou vriacej vody. Prilejte kalíšok vodky alebo rumu. Tento nápoj dodáva energiu a zvyšuje tlak.

Francúzske víno zo zeleru
Nastrúhajte veľký koreň zeleru, posypte cukrom, zalejte vínom (najlepšie bordeaux) a nechajte 48 hodín macerovať. Zmes potom zmixujte a prefiltrujte.
Denne vypite dva poháriky tohto nápoja, ktorý chuťou pripomína ananás. Víno má celkovo posilňujúci účinok.

Rascovica
1 l vodky, 40 g celej rasce a 20 g cukru macerujte počas 10 – 14 dní.
Potom výluh preceďte. Pri poruchách trávenia zmiešajte pol pohára rascovice s pol pohárom teplého čaju. Pite po dúškoch v priebehu 1 hodiny.
Desiatky liečivých receptov nájdete v novinke Liečenie šťavami.