Aký je rozdiel medzi šumivým a sýteným vínom?
Nákup šumivého vína nenechajte na náhodu, pretože nie sú nie sú bublinky ako bublinky!

Obdobie Vianoc a ukončenia Starého roka a príchod toho Nového sa neoddeliteľne spája so slávnostnými chvíľami s rodinou, priateľmi či partnermi. Tieto momenty už tradične sprevádzajú bublinky šumivého vína ako symbol radosti, osláv a znovuzrodenia. Silvester bez otvárania fľaše tohto perlivého moku si už nikto ani nevie predstaviť. Do vianočných nákupných košíkov neodmysliteľne patri aj fľaša šumivého vína. Jeho výberu je potrebné venovať zvýšenú pozornosť. Obchody ponúkajú rôzne druhy „bublinkových“ vín, ktoré sa kvalitou výrazne líšia a nie každý môžeme nazvať sektom. Pravý sekt alebo šumivé víno je vyrobené z vína a obsahuje prírodné perlenie (CO2), ktoré vzniká prirodzeným procesom kvasenia. Naproti tomu sýtené víno, ktoré je lacnejšou náhradou sektu, obsahuje bublinky, ktoré sa do neho pridávajú umelo. Preto je dôležité si pred nákupom ujasniť, aký je rozdiel medzi šumivým a sýteným vínom.

Ako rozoznať kvalitné šumivé víno, označované tiež sekt?
Mnohí ľudia predpokladajú, že všetky bublinkové vína sú rovnaké a nevidia zásadné kvalitatívne rozdiely. Vína s obsahom oxidu uhličitého (CO2), laicky povedané s bublinkami, ponúkané v obchodoch delíme na 2 skupiny – vína šumivé a vína sýtené.

Šumivé vína sú zárukou kvality
Šumivé víno, označované tiež sekt, sa vyrába z kvalitnej zmesi vín, nazývanej cuvée. Do tejto zmesi sa pridávajú kvasinky a presná dávka cukru, ktoré vyvolajú proces druhotného kvasenia. Kvasenie a zrenie trvá minimálne 6 mesiacov a víno získava svoju charakteristickú vôňu a chuť. Počas druhotného kvasenia vína sa cukor zmení na alkohol a oxid uhličitý (CO2). Keďže kvasenie prebieha v uzavretých kvasných nádobách, resp. v tlakových fľašiach, vzniknutý CO2 sa prirodzene viaže na víno a zostáva v ňom. Šumivé víno tak prirodzeným spôsobom získava bublinky a jemné perlenie, ktoré lahodne pôsobí na jazyku. Pri správnom skladovaní a podávaní si šumivé víno po otvorení fľaše dlho zachováva príjemné perlenie a nevyšumí tak rýchlo ako sýtené víno.

Aký je rozdiel medzi sektom a šampanským?
Šampanské je označenie pre sekt, ktorý pochádza len z oblasti „Champagne“ na severe Francúzska. Šumivé vína pochádzajúce z iných oblastí sa označujú ako sekt. Rovnaké metódy, aké sa používajú pri výrobe „pravého šampanského“, sa používajú aj na Slovensku. Slovenské šumivé víno je preto kvalitatívne porovnateľné s pravým „šampanským“.

Sýtené vína neposkytujú dokonalý pôžitok z pitia
Sýtené vína sú lacnejšou náhradou šumivého vína. Vyrábajú sa väčšinou z menej kvalitného vína, do ktorého sa umelo pridáva oxid uhličitý, (CO2) – bublinky. Sýtené víno tak neprechádza žiadnym procesom zrenia a jeho výroba je časovo nenáročná. Rovnako ako pri sóde, či iných sýtených nealkoholických nápojoch vyrábaných týmto spôsobom, bublinky po otvorení fľaše rýchlo vyprchajú a vytvárajú pri konzumácii „agresívnejší“ chuťový vnem.

Šumivé víno je teda prírodným produktom, rovnako ako tiché víno, ktoré však navyše obsahuje jemné bublinky. Naopak do všetkých sýtených alkoholických nápojov sú bublinky pridávané umelo.

Práve preto by sa výber šumivého vína – sektu nemal nechávať na náhodu. Kvalitné šumivé víno dokáže spríjemniť a dotvoriť nielen atmosféru oslavy príchodu Nového roka, ale aj každú inú príjemnú chvíľu.

Každému podľa chuti!
Pri výbere sektu je tiež potrebné zohľadniť preferencie ľudí, ktorý si ho budú vychutnávať. Tento ovplyvňuje množstvo faktorov ako vek, pohlavie či pôvod. Zástupkyne nežnejšieho pohlavia siahajú po šumivých vínach vyrobených z aromatických odrôd. Momentálne sú u dám veľmi obľúbené aj oku lahodiace ružové šumivé vína. Muži naopak väčšinou uprednostnia šumivé vína s tvrdšími rysmi a suché, či už s kyselinkou u bielych, alebo trieslovinou u červených.

Rozdelenie sektov podľa obsahu zvyškového cukru
Šumivé vína – sekty rozdeľujeme podľa obsahu zvyškového cukru na 7 stupňov:
Brut nature (bez pridania cukru) max. 2 g cuktu / liter
Extra brut max. 6 g cukru / liter
Brut * max. 15 g cukru / liter
Extra suché (extra dry) 12 – 20 g cukru / liter
Suché (dry, sec) 17 – 35 g cukru / liter
Polosuché / polosladké (demi-sec) 33 – 50 g cukru / liter
Sladké (doux) nad 50 g cukru / liter


Doprajte si sekt ako odborníci

Konzumácia šumivého vína sa spája s pozitívnymi pocitmi, chvíľami pohody a radosti. V spojitosti s jeho sviežosťou, eleganciou a neskrývaným temperamentom predstavuje lahodný nápoj, ktorý by nemal chýbať pri žiadnej výnimočnej príležitosti. Sekt dodáva aj bežnej chvíli pocit nevšednosti. Niet divu, pretože žiadny iný nápoj v sebe nespája jedinečnú harmóniu sviežosti, elegancie, temperamentu a štýlu. Aby sekt naozaj takto dokonale chutil, mali by sa dodržať postupy pri jeho skladovaní, otvorení a konzumácii. Na tieto témy nám radí skutočná odborníčka, a to hlavná enologička spoločnosti Hubert J.E. Ing. Ingrid Vajcziková, PhD.

Správne skladovanie a konzumácia
„Všeobecne sa odporúča, aby sa sekt po zakúpení príliš dlho neskladoval. Aby sa však čas, ktorý uplynie medzi zakúpením a konzumáciou sektu, preklenul čo najoptimálnejšie, malo by sa dbať na to, aby sa sekt skladoval na chladnom, pokojnom a tmavom mieste,“ spresňuje Ingrid Vajcziková. Spravidla sú na tento účel vhodné vínne pivnice alebo špeciálne chladničky na víno, uprednostňuje sa skladovanie v stoji pred skladovaním ležmo. Pri skladovaní v stoji sa vo voľnom priestore medzi hladinou a zátkou vytvorí ochranná atmosféra, ktorá zabraňuje vysúšaniu zátky i akejkoľvek oxidácii.

„Mimoriadne škodlivé je pre sekt kolísanie teplôt. Časté ochladzovanie škodí sektu rovnako ako preprava v prehriatom kufri auta. Okrem toho by sa mal sekt chrániť pred pôsobením svetla, pretože svetlo urýchľuje oxidačné procesy, a tým aj jeho starnutie,“ dodáva Ingrid Vajcziková.

V prípade správnej manipulácie a skladovania sa odporúča sekt uzavretý plastovým uzáverom konzumovať do 2 rokov a fľaše uzavreté prírodným korkom do 3 rokov. Ročníkové sekty (vintage) majú potenciál zrieť a dosahujú svoj vrchol aj po viac ako 3 rokoch.

Pred konzumáciou by mal mať sekt, prirodzene, čas na zotavenie po preprave. Vtedy sa môže mousseux (francúzsky výraz pre perlenie v poháriku sektu) opäť intenzívne nadviazať na sekt a zabráni sa nadmernému peneniu obsahu fľaše po odstránení zátky.

Správne otváranie sektu
„Decentné otváranie šumivého vína vyžaduje určitú ľahko osvojiteľnú zručnosť. Aby sa zabránilo peneniu, musí mať víno odporúčanú teplotu. Pri otváraní musí byť fľaša naklonená mierne šikmo, aby sa tlak CO2 koncentroval na stenu a nie na ústie, čo takisto obmedzí prípadné penenie,“ upozorňuje Ingrid Vajcziková.

Otváranie sektu s plastovým uzáverom: Pri uvoľňovaní košíka pridŕžame zátku palcom, aby nekontrolovane nevyletela. Zátku uvoľňujeme opatrnými kývavo-otočnými pohybmi spolu s košíkom.

Otváranie sektu s korkovým uzáverom: Pri uvoľňovaní košíka pridŕžame zátku palcom, aby nekontrolovane nevyletela. Opatrne odstránime košík. Fľašu uchopíme za dno a nakloníme ju do 45° uhla. Pri takomto sklone fľaše tlak nestúpa smerom k hrdlu, ale k stene fľaše, a tak sekt po otvorení nevyšumí a zachová si typické perlenie. Zátku uvoľňujeme tak, že otáčame fľašou v smere hodinových ručičiek a zátku len držíme. Zátka sa otáčaním fľaše pomaly z fľaše vytočí, otvorenie by nemalo spôsobiť ranu, len decentné „zasyčanie“.

Iné je to, samozrejme, na otvorených priestranstvách pri dynamických oslavách, kde potrebujeme doladiť atmosféru podujatia práve efektným „výstrelom“ a vyšumením sektu.

Správna teplota sektu
Nesprávna teplota prekazí každý chuťový vnem. Preto potrebuje každý nápoj, ktorý sa pije kvôli chuťovému zážitku, tú správnu teplotu na pitie. Biele a ružové vína rozvinú naplno svoju arómu pri teplote 10 – 12 °C, zatiaľ čo červené vína chutia najlepšie nie pri izbovej teplote, ale asi pri 16 – 18 °C.

Sekt sa má piť o niečo chladnejší. Optimálna teplota na konzumáciu je pri bielom sekte 5 – 7 °C, pri ružovom sekte 6 – 8 °C a pri červenom sekte 9 – 11 °C.

„Ak sa neočakávane ohlási návšteva a vy nemáte poruke schladený sekt, dá sa rýchlo vykonať náprava. Naplňte vedierko na chladenie sektu kúskami ľadu, ktoré zalejete vodou. Na kúsky ľadu nasypte asi 2 polievkové lyžice soli. Ľad sa pritom roztopí a vznikne teplo difúzneho odparovania. Potom otáčajte fľašou opatrne sem a tam v tomto studenom soľnom roztoku, aby sa rovnomerne vychladila. Asi po 10 minútach dosiahne sekt prijateľnú teplotu na konzumáciu. Tento postup nazývajú odborníci frapovanie,“ ponúka radu Ingrid Vajcziková.

Správny pohár
Na konzumáciu sektu sa odporúča používať tenkostenné úzke poháre, tzv. flauty, aby mohli naplno vyniknúť buket a brilantná hra bubliniek. Ideálne sú poháre, ktoré majú na najhlbšom mieste zdrsnenie, tzv. bod mousseaux. Tu sa mousseux uvoľňuje a stúpa v reťazci malých bubliniek na povrch. V minulosti populárny pohár v tvare misky nie je na sekt vhodný, pretože bublinky z neho rýchlo vyprchajú, pohár sa ťažšie drží a sekt rýchlejšie stratí správnu teplotu.

Správne držanie pohára

Pohár s tichým i šumivým vínom sa správne drží jemne za stopku spojením palca a ukazováka. Spoločensky nevhodné držanie pohára je za najširšiu časť pohára, v ktorej sa nachádza nápoj.

Uzatvorenie fľaše sektu už nie je problém
Jedinečný moment otvorenia fľaše sektu a jemné perlenie elegantnom pohári navodzujú nevšednú atmosféru, ktorú si je možné vychutnať v spoločnosti alebo vo dvojici. Sú však okamihy, keď dostaneme chuť len na jeden pohárik šumivého vína. „Teraz je možné otvorenú fľašu tohto lahodného nápoja uzatvoriť špeciálnou zátkou, ktorá zabezpečí, že takto uzatvorený sekt si zachová sviežosť a perlenie aj do nasledujúceho dňa, čo vyrieši problémy z minulosti, keď bolo nutné šumivé víno skonzumovať ihneď po jeho otvorení. Takto si milovníci sektu môžu kedykoľvek vychutnať pohárik tohto lahodného nápoja pri dobrom jedle, nedeľnom obede alebo ho ponúknuť hosťom,“ dodáva Ingrid Vajcziková.

10 jednoduchých tipov na správne vychutnanie si sektu

K Silvestru patrí aj dobre vychladený sekt. Bublinky vás uvoľnia a osviežia, jemná chuť a neodolateľná vôňa šumivého vína dodajú aj tomu najobyčajnejšiemu stretnutiu nádych niečoho výnimočného. Keď si chcete sekt vychutnať tak, ako sa patrí, odporúčame vám dodržiavať základné pravidlá jeho skladovania, servírovania a konzumácie. Je to také jednoduché! Radí hlavná enologička spoločnosti Hubert J.E. Ing. Ingrid Vajcziková, PhD.

1. Sekt skladujte na chladnom, pokojnom a tmavom mieste
2. Sektu sa najlepšie darí, keď sa skladuje v stoji
3. Sekt vyžaduje stabilnú teplotu, škodia mu časté teplotné zmeny
4. Neotvárajte sekt tesne po prevoze v aute, nechajte ho „oddýchnuť“
5. Optimálna teplota pri konzumácii bieleho sektu je 5-7°C, ružového 6-8°C a červeného sektu 9-11°C
6. Na rýchle ochladenie sektu naplňte vedierko na chladenie sektu kúskami ľadu, zalejte vodou a prisypte 2 lyžice soli. Položte do neho sekt a pomaly otáčajte fľašou. Po 10 minútach servírujte
7. Sekt podávajte v úzkych a vysokých pohároch, široké poháre v tvare misky nie sú vhodné pre rýchle vyprchanie perlenia a nepraktickú manipuláciu hlavne na večierkoch a v spoločnosti
8. Pri otváraní nakloňte fľašu sektu mierne šikmo. Pri otváraní pridržiavajte zátku palcom a pomaly otáčajte fľašu, kým sa zátka neuvoľní
9. Sekt sa neodporúča skladovať veľmi dlho, čím je mladší, tým je lepší. Skladujte ho maximálne 2 roky
10. Sekt podávajte s eleganciou a šarmom, aký si tento nápoj zasluhuje