Vanilkový kokteil s malinovým špízom

Ingrediencie:
· 400 ml Alpro vanilkový nápoj
· 60 g malín
· 1 vanilkový lusk (nemusí byť)

Vanilkový nápoj Alpro nalejeme do mixéru, pridáme čerstvé alebo mrazené (mierne rozpustené) maliny a všetko krátko rozmixujeme. Vanilkový lusk pozdĺžne rozrežeme a vydlabeme dreň zhruba z jednej štvrtiny, ktorú následne primiešame do kokteilu. Podávame v skle dozdobené lístkom mäty a malinami napichnutými na zvyšnej časti vanilkového lusku.

Figy s kozím syrom a sladkými orieškami

Ingrediencie:
· 6 čerstvých fíg
· 70 g kozieho syra
· 240 ml Alpro Cuisine
· 50 g sparených a olúpaných lieskových orechov
· 100 g cukru
· hrsť rukoly alebo polníček
· štipka čerstvého tymiánu (nemusí byť, možno nahradiť inou obľúbenou bylinkou)
· olivový olej
· soľ

Na miernom ohni rozohrejeme kozí syr spoločne s Alpro Cuisine a tymianom, necháme dôkladne povariť. Potom vyberieme štipku tymianu a zmes rozmixujeme tyčovým mixérom. Vznikne hladký krém, ktorý dáme vychladnúť do chladničky. Orechy upražíme v trúbe na 200˚C dozlata a po vychladnutí ich rozsekáme na menšie kúsky. Do malej nádoby nasypeme cukor, necháme skaramelizovať na ľahko svetlý karamel a zalejeme 100 ml vody. Pridáme orechy a necháme približne 10 minút prevariť. Tesne pred podávaním nakrájame figy na tenké plátky, ktoré naskladáme na tanier, ľahko osolíme a pokvapkáme olivovým olejom. Pridáme vychladený krém z kozieho syra a vychladnuté karamelové orechy.

Dyňová polievka s avokádom

Ingrediencie:
· 500 g dyne (napr. muškátová alebo Hokkaido)
· 1 menšia cibuľa
· 1 strúčik cesnaku
· 50 g hladkej múky
· 500 ml sójového nápoja Alpro Original
· 500 ml Alpro Cuisine
· ½ avokáda
· tymian, šalvia
· olivový olej
· soľ

Najemno nakrájanú cibuľu orestujeme dozlata na olivovom oleji. Pridáme olúpanú, zbavenú semien a na menšie kúsky nakrájanú dyňu, rozdrvený cesnak, tymian, šalviu, krátko orestujeme a zalejeme Alpro Cuisine a Alpro Original. Po zmäknutí dyňu rozmixujeme tyčovým mixérom. Podľa potreby zahustíme zápražkou pripravenou z oleja a múky a dochutíme soľou alebo korením. Olúpané avokádo a zbavené jadra nakrájame na mesiačiky a sprudka orestujeme na olivovom oleji, dochutíme soľou a korením.

Karfiolový krém s pestom a chrumkavými krutónmi

Ingrediencie:
· 500 g karfiolu
· 300 ml Alpro Cuisine
· 700 ml Alpro Original
· 1 menšia cibuľa
· 2 plátky toastového chleba
· 40 g sušených rajčín
· 1 strúčik cesnaku
· olivový olej
· muškátový oriešok
· soľ

Najemno nakrájanú cibuľu orestujeme doružova na olivovom oleji. Pridáme na ružičky rozobraný karfiol, krátko orestujeme a zalejeme Alpro Cuisine a Alpro Original. Osolíme a pridáme štipku muškátového orieška. Po zmäknutí karfiolu rozmixujeme tyčovým mixérom, podľa potreby zahustíme zápražkou pripravenou z oleja a múky a dobre prevaríme. Pokiaľ chceme dosiahnuť hladšiu konzistenciu, krém precedíme cez jemné sitko. Toastový chlieb nakrájame na malé hranoly, ktoré ľahko pokvapkáme olivovým olejom a v trúbe vyhriatej na 200˚C opražíme dozlata. Zo sušených rajčín, 50 ml olivového oleja a rozdrveného cesnaku pripravíme za pomoci tyčového mixéru rajčinové pesto, ktoré aj s krutónmi podávame spoločne s polievkou.

Steak z lososa s zelerovým krémom

Ingrediencie:
· 4 steaky z lososa (cca po 150 g)
· 500 g zeleru
· 300 g zemiakov
· 1 cibuľa
· 3 strúčiky cesnaku
· 200 ml Alpro Cuisine
· 100 ml Alpro Original
· 100 g čiernych olív
· 2 lyžičky píniových orieškov
· tymian, bazalka
· muškátový oriešok
· soľ

Najemno nakrájanú cibuľu orestujeme doružova na olivovom oleji spolu s nakrájaným zelerom, zemiakmi a cesnakom. Prilejeme Alpro Cuisine a Alpro Original. Pridáme bylinky, osolíme a nastrúhame trocha muškátového orieška. Po uvarení zeleru a vyvarení zhruba polovice tekutiny zmes rozmixujeme tyčovým mixérom na jemný krém. Dochutíme soľou a korením. Osoleného lososa opečieme na rozpálenej panvici z oboch strán. Servírujeme ho na lôžku zelerového krému, posypeme sprudka orestovanými píniovými orieškami a pokrájanými čiernymi olivami.

 Kuriatko s cestovinami a špenátom

Ingrediencie:
· 4 kuracie prsia
· 400 g špagiet
· 2 rajčiny
· 250 ml Alpro Cuisine
· 250 ml Alpro Original
· 200 ml vývaru
· 10 g hladkej múky
· 50 g strúhaného parmezánu
· 3 strúčiky cesnaku
· 1 cibuľa
· vrecko čerstvého špenátu (alebo kocka mrazeného listového)
· hrsť nasekaných byliniek podľa chuti
· zväzok bazalky
· soľ

Špagety uvaríme v osolenej vode tak, aby nám zostali ľahko nedovarené. Scedíme a pokvapkáme olivový olejom Najemno nakrájanú cibuľu orestujeme doružova na olivovom oleji, ľahko zaprášime múkou, orestujeme a zalejeme Alpro Cuisine a Alpro Original. Vzniknutú omáčku dôkladne prevaríme, dochutíme soľou a korením a na záver pridáme listy bazalky, ďalej už nevaríme. Rozmixujeme tyčovým mixérom. Rajčiny sparíme vo vriacej vode, olúpeme a odstránime semiačka. Zvyšnú dužinu nakrájame na malé kocôčky. Kuracie prsíčko osolíme, obalíme v nasekaných bylinkách. Okoreníme a sprudka orestujeme na rozpálenej panvici z oboch strán. Zalejeme vývarom a ľahko zvaríme. Pridáme špagety a prevaríme, pokiaľ sa nám vývar nevpije do cestovín. Posypeme strúhaným parmezánom, pridáme rajčiny, špenát a dochutíme podľa potreby soľou. Omáčku vylejeme do hlbokého taniera, potom pomocou vidličky vytvoríme zo špagiet hniezdo, na ktoré položíme upečené kura.

 Ananásové ravioly s čokoládovým krémom

Ingrediencie:
· 300 g ananásu
· 2 čokoládové dezerty Alpro
· 2 lyžice kokosového sirupu (nemusí byť, možno ho nahradiť likérom Malibu)
· lístky mäty na ozdobu

Olúpaný ananás nakrájame na čo najtenšie plátky, pokiaľ máme doma elektrický krájač, uľahčí nám prácu. Do stredu každého plátku dáme polievkovú lyžicu čokoládového dezertu Alpro a preložíme na polovicu. Takto pripravené ravioly zakvapkáme kokosovým sirupom, dozdobíme nasekanou mätou a máme veľmi jednoduchý, rýchly a efektný dezert.

 Vanilková panna cotta s perníkovou omáčkou

Ingrediencie:
· 250 ml Alpro Original
· 250 ml Alpro Cuisine
· 2 dezerty Alpro Speculoos
· 4 plátky želatíny
· 100 g mrazených višní (alebo iného obľúbeného ovocia)
· 1 lyžica cukru
· 1 vanilkový lusk
· Pár lístkov mäty na ozdobu (nemusia byť)

Alpro Original, Alpro Cuisine, dve lyžice cukru a dreň z vanilkového lusku spoločne zahrejeme v nádobe tesne pod bod varu. Pridáme namočenú plátkovú želatínu, precedíme do formičiek a necháme v chladničke najlepšie cez noc vychladnúť. 2 lyžice cukru necháme ľahko skaramelizovať, pridáme mrazené višne a varíme, pokiaľ sa nám obsah nezvarí na polovicu. Višňovú omáčku môžeme podávať aj studenú, aj horúcu, len dbáme na to, aby sa nedostala horúca k panna cotte, rozpustila by sa. Pri servírovaní začíname dezertom Alpro Speculoos, ktorým nakreslíme slzu na tanieri, potom pridáme višňovú omáčku a na záver vyklopenú panna cottu.