Ovocný koláč

200 g múky Jizerka, 100 g hladkej kukuričnej múky, 50 g pohankovej múky, 120 g Hery alebo masla, 240 g práškového cukru,
6 vajec, 1 prášok do pečiva, 125 ml mlieka, 1 vanilkový cikor, masť na vymazanie plechu a surové, mrazené, alebo zavárané ovocie

V miske ušľaháme žĺtky, cukor a Heru do peny. Potom pridáme múku s práškom do pečiva, mlieko a nakoniec vmiešame sneh zo šiestich bielkov. Cesto rovnomerne rozotrieme na vymastený plech, poukladáme ovocie a dáme upiecť. Koláč pečieme v predo-
hriatej rúre pri 160 °C asi 40 minút.

Rýchly jogurtový koláč

500 g bieleho jogurtu, 1 hrnček múky Jizerka, 1 hrnček ryžovej múky, 1 prášok do pečiva, 2 hrnčeky krupicového cukru, 1 vajce, masť na vymazanie plechu a surové, mrazené, alebo zavárané ovocie podľa chuti, drobenka: 100 g ryžovej múky, 50 g cukru, 30 g masla

Všetky suroviny na cesto zmiešame a nalejeme na vymazaný a vysypaný plech. Koláč posypeme ovocím podľa chuti (čučoriedky, jahody, ribezle a pod.) Nakoniec posypeme koláč drobenkou, ktorú sme si pomocou prstou vypracovali z masla, cukru a ryžovej múky. Pečieme v predohriatej rúre pri 180 °C asi 25 minút.

Milí celiatici,
pošlite nám na e-mail: info@bezlepku.sk s predmetom mailu Tradiční recepty bez lepku, vaše obľúbené a odskúšané recepty na bezlepkové jedlá a trom z vás pošleme knihu, ktorú vám venuje vydavateľstvo JAN VAŠUT s. r .o., pod názvom

Tradiční recepty bez lepku
2. aktualizované a doplnené vydanie
ALENA BALÁKOVÁ

Počet ľudí odkázaných na bezlepkovú diétu stále rastie. Aj keď sa oproti minulosti takmer zázračne rozvinula ponuka bezlepkových potravín, aj dnes si vyžaduje táto diéta značnú nápaditosť a vynaliezavosť. Alena Baláková zúročila vo svojej knihe viac ako dvadsať päť rokov pokusov, omylov i slepých uličiek. Pri varení bezlepkovej diéty pre svoje deti však neskôr dosiahla majstrovstvo. Jej skvelé recepty z českej
a moravskej kuchyne vás určite presvedčia, že i bez lepku sa jedlo môže stať pôžitkom. Nové vydanie bolo doplnené o nové poznatky, dozviete sa napríklad, ako si pripraviť vlastné, spoľahlivo bezlepkové údené mäso.

Pochutnajte si na sviečkovej na smotane • sekanej pečeni • vyprážanom kaprovi • domácej čabajke • bravčovej tlačenke • buchtách s lekvárom • vianočke • dolkách • drobenkovom koláči • orechovej roláde • jablkovom závine • indiánkach • laskonkách • lineckých sušienkach • vanilkových rožkoch • plnených zemiakových knedlíkoch • zemiakovej babe • ovocných kysnutých knedlíkoch alebo na palacinkách.

www.vasut.cz