LIEČEBNÁ VÝŽIVA PRI CELIAKII
Celiakiu nie je možné celkom vyliečiť, keďže jej podstatou je vrodená celoživotná neznášanlivosť lepku. Základom liečebnej výživy pri celiakii zatiaľ zostáva vylúčenie zdrojov gluténu zo stravy. Bielkovina qlutén (lepok) obsahuje zložku gliadín, ktorá je príčinou patologických zmien sliznice čreva a zodpovedá aj za veľa klinických prejavov celiakie. Alergénne gliadíny pochádzajú z pšenice, raže, jačmeňa a menej aj z ovsa. Dobre tolerované sú ryža a kukurica, jedálničiek vhodne dopĺňajú škroboviny – zemiaky, pohánka a strukoviny.

Zdravá sliznica tenkého čreva má povrch pokrytý miliónmi klkov, ktoré povrch čreva zväčšujú a pomáhajú vstrebávať živiny.
Z poškodenej sliznice klky miznú a stáva sa z nej pre Celiakiu typická atrofická sliznica. U niektorých pacientov sa okrem celiakie objavuje aj neznášanlivosť ďalších potravín, najčastejšie mlieka, vajec, kvasníc, húb, sóje. Obmedzenou stravou sa organizmus ochudobňuje o niektoré vitamíny a mi-nerálne látky. Nezriedka sú výsledkom poruchy vstrebávania potravy, malabsorpcia, neprospievame, úbytok hmotnosti, poruchy vstrebávanie železa a anémia.

POMOC PROBIOTÍK
Činnosť čreva a jeho správne fungovanie ovplyvňujú aj jeho prirodzení obyvatelia – fyziologická črevná mikroflóra, jej rovnováha je pre správne trávenie dôležitá. Klinické prejavy celiakie – chronické hnačky a steatóza, nedostatočné trávenie prijatej potravy a nepravidelné vylučovanie majú za následok ďalšie a dlhotrvajúce komplikácie sprevádzané aj nerovnováhou v mikrobiálnom osídlení čreva. V silách kyslomliečnych (probiotických) baktérií je normalizovať črevnú mikroflóru a zabezpečiť také osídlenie dolnej časti tráviaceho traktu, ktoré pomôže zmierniť klinické prejavy.
Najlepším zdrojom probiotických baktérií v prirodzenej strave sú kyslomliečne výrobky, nepasterizovaná bryndza a žinčica. Pokiaľ ochorenie nedovoľuje príjem spomínaných potravín, vhodnou alternatívou sú probiotické výživové doplnky, v ktorých je navyše (na rozdiel od potravín) deklarované množstvo a kmene obsiahnutých probiotík. Probiotický výživový doplnok PROBIO-FIX® obsahuje v každej kapsule 4 miliardy probiotických baktérií dvoch kmeňov: Lactobacilus acidophillus LA-5 a Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12. Veľkou výhodou je, že vďaka modernej technológii spracovania nie je potrebné PRQB1O-FIX® uchovávať v chlade. Lyofilizované probiotické baktérie sú chránené polysacharidovou matricou a aktivujú sa až v čreve, ktoré dočasne kolonizujú.
LA-5 a BB-12 patria medzi najpoužívanejšie a najviac preštudované probiotiká. Pozitívny účinok ich vzájomnej kombinácie potvrdilo veľa klinických štúdií. Kmeň LA-5 bol podrobený štúdii, z ktorej vyplynulo, že konzumácia acidofilného mlieka obsahujúceho tiež LA-5 viedla k výraznému zníženiu tvorby vodíka v dychu, čo naznačuje štatisticky preukázané lepšie trávenie laktózy u jedincov s neznášanlivosťou laktózy užívajúcich LA-5.

Probiotiká majú v doplnkovej liečbe celiakie nepochybne svoje miesto. Aj pre ich imunomodulačný účinok je možné dlhodobým užívaním probiotík dosiahnuť také zloženie črevnej mikroflóry, vďaka ktorému sú klinické prejavy ochorenia miernejšie a mnohým pacientom prinášajú úľavu.

Od roku 2000 dodávame lieky, patentované inovatívne zdravotnícke pomôcky a výživové doplnky najvyššej kvality od renomovaných výrobcov.

Trvale vzdelávame odbornú i laickú verejnosť.

S&D Pharma. Viac pre vaše zdravie.