BEZLEPKOVÉ TYČINKY

Potrebujeme:
* 250 g kukuričnej múky
* 500 g pohánkovej múky v 250 g masla
* 360 ml sójovej smotany v 2 strúčiky cesnaku
* 3 lyžičky soli
* 200 g údeného tofu
* kurkumu, čierne korenie
* vajíčko na potretie a farebný sezam na posypanie

Všetky suroviny (okrem vajíčka a sezamu) spolu dôkladne vymiešame, (tofu nastrúhame na tekvicovom strúhadle) a necháme chvíľku postáť.
Cesto vyvaľkáme na tenko a nožom nakrájame na tenké prúžky. Poukladáme na plech vyložený papierom, potrieme vajíčkom a posypeme sezamom. Pečieme na 160 stupňov cca 15 minút.

Foto: Jem iné

CVIKLOVO – MRKVOVÝ ŠALÁT

Potrebujeme:
* 500 g cvikle
* 2 jabĺčka
* 100 g vlašských orechov
* citrón
* soľ
* čierne korenie
* muškátový oriešok
Cviklu uvaríme do mäkka, nastrúhame spolu s jablkom na hrubom strúhadle, pomelieme orechy. Všetko dôkladne premiešame, ochutíme citrónom, soľou a čiernym korením.

KOKOSOVO – BANANOVO – ORECHOVÝ KOLÁČ BEZ MÚKY
Potrebujeme:
* 200 g surového trstinového cukru
* 200 g mixu pomletých vlašských, pekanových a (alebo) lieskových orechov
* štipka nastrúhaného muškátového orieška
* 200 g masla
* 3 vajíčka
* 2 banány • i jablko
* 200 g strúhaného kokosu
Vajíčka ručne vymiešame s cukrom, pridáme muškátový oriešok, maslo a orechy. Zmixujeme do hladká.
Banán rozmačkáme, jablko na jemno nastrúhame a všetko vmiešame do cesta. Do vymastenej formy rovnomerne rozložíme ovocno – kokosovú zmes a dáme piecť na 165 stupňov na cca 3O – 35 minút. Po upečení odporúčame poliaťjavorovým sirupom a posypať pekanovými orechami, prípadne posypať kokosom.

Foto: M. Crep

Značka Jem iné vznikla ako dvojzmysel. Spočiatku to bola reakcia okolia na to čo jeho zakladateľka Janica je, kedy vo svojom okolí počúvala „Jeminé, čo to zaseješ?“ a vznikla tak odpoveď „Jem iné!“

Občianske združenie Jem iné pripravuje zdravší catering, recepty na mieru a bojuje proti nekvalitným fast-foodom. Inšpiruje ľudí, snaží sa v nich opäť oživiť tradíciu varenia, vzdeláva v oblasti stravovania a vnáša do kuchyne viac kreativity. Znakom toho, že Jem iné to robí naozaj dobre, je získanie statusu ambasadora a oficiálneho zástupcu svetovej komunity stravovacej revolúcie Food Revolution Foundation Jamieho Olivera.

Projekt školy varenia Jem iné vznikol s cieľom podporovať kultúru plnohodnotného stravovania a zdravého komunitného života prostredníctvom organizovania kurzov varenia a workshopov venovaných zdravej a vyváženej strave, zameraných na osvetu, vzdelávanie a integráciu.


Foto: M. Candráková

o.z. Jem iné, prevádzka: Stará Tržnica, Námestie SNP 25, 81101 Bratislava
www.jemine.sk