Biomila je značka kvalitných biopotravín slovenského výrobcu a spracovateľa, spoločnosti Biomila spol. s r.o. Sídli na myjavských kopaniciach a zameriava sa na výrobu a predaj výrobkov zo špaldovej pšenice, tradičných odrôd jabĺk a liečivých byliniek. Na trh ponúka múky, krupicu, celozrnné cestoviny, pekárenské výrobky, čaje a sušené ovocie pod značkou Biomila.

Všetky výrobky v rade BIOMILA ® sú certifikované biopotraviny vyrobené výhradne z bio surovín s ohľadom na životné prostredie. Ich konzumáciou prospievate nielen sebe, ale aj životnému prostrediu okolo Vás. Zvyšovaním konzumácie biopotravín sa následne zvyšuje obhospodarovaná plocha v ekologickom poľnohospodárstve a to znamená menej chemických postrekov, menej umelých hnojív rozptýlených do pôdy a to následne prinesie čistejšie životné prostredie okolo nás, možno menej alergií a ďalších chorôb spôsobených zhoršeným životným prostredím.

Keď ma už dlhšiu dobu bolievalo brucho a mávala som kŕče, bývala som unavená a mala som aj črevné problémy, išla som k lekárovi a tam som zistila, že mám celiakiu – teda alergiu na lepok. Okamžite som prestala jesť výrobky z obilnín ako pšenica, jačmeň, raž a začala si hľadať potraviny vhodné pre diétu celiatičky.

Objavila som, že existuje veľa možností a iných surovín, napríklad kukurica, ryža, cirok, v malom množstve aj (ovos. Ale dostupné sú aj tzv. pseudoobilniny pohánka, pšeno (ozaj, vedeli ste, že pšeno je vlastne lúpané proso? po česky jáhly), amarant (po slovensky aj láskavec), quinoa (mrlík). Všetky tieto zrniny mi dodajú dostatok energie, vitamínov aj minerálnych látok, ktoré potrebuje moje telo a neobsahujú lepok.

Všetky takéto suroviny sú na obale označené prečiarknutým klasom. Ak majú takéto označenie, výrobca garantuje, že obsahujú najviac 20mg lepku na 1kilo výrobku. Okrem toho mám na výber aj mnoho iných – prirodzene bezlepkových výrobkov ako sú strukoviny, semená a orechy, samozrejme zelenina a ovocie (najlepšie čerstvé – nespracované), olej, ocot, čaje, koreniny, atď. Varenie som musela trochu prispôsobiť, ale dá sa to. Napríklad ak chcem zahustiť omáčku, nemusím použiť múku, ale nastrúham zemiak, či mrkvu, alebo namiesto smotany môžem použiť výborné prípravky na varenie na rastlinnej báze. Musím byť však opatrná na niektoré výrobky, ktoré by lepok (glutén) mohli obsahovať- napríklad niektoré mäsové výrobky, rúž na pery, poštové známky (už ich radšej neoblizujem), alebo aj lieky (radšej sa spýtam). Teraz si dám viac záležať na tom, aby som nakupovala kvalitnejšie potraviny, a preto ich chodím vyhľadávať do predajní špecializovaných na zdravú výživu, kde som objavila aj BIO potraviny. Samozrejme som hľadala informácie aj na internete, a tak som objavila stránku www.biomila.sk – tu sa dozviem viac o celiakii, na e-shope si vyhľadám „bezlepkové výrobky“ a v pokoji doma si o výrobku prečítam, čo ma zaujíma. Nájdem tam aj pár dobrých receptov. Poštou, alebo kuriérom mi to dodajú za pár dní až domov. Tu som sa tiež dozvedela, že hoci taká špaldová pšenica obsahuje ešte viac lepku, ako pšenica obyčajná, jeho zloženie je iné a pre niektorých celiatikov môže byť prijateľné. No je to individuálne, treba sa poradiť s lekárom a možno aj vyskúšať špaldu v malom množstve. Áno, toto ochorenie ma síce z časti obmedzilo, ale na druhej strane som vďaka nemu objavila mnoho nových zdravých surovín a začala som pripravovať pestrejšie jedlá, ktoré navyše chutia aj mojej rodine. Možno, ak dodržím túto diétu zopár rokov, časom sa môj stav zlepší a alergia na lepok pominie.

Držím všetkým celiatikom palce, aby si tiež našli svoj spôsob zdravého stravovania a slovenský zdroj kvalitných potravín!