Oveľa viac sa nám páči pomenovanie prirodzená strava, lebo práve táto strava je pre človeka prirodzená. Práve strava tepelne neupravená by mala tvoriť gro nášho jedálnička, ak chceme byť zdraví a vitálni.

Nie je to žiadna diéta, ktorú si dáme na 2 alebo 3 týždne ako sme boli zvyknutí, a potom pokračujeme po starom. Mala by sa stať pre nás životným štýlom. Touto stravou sa staráme nie len o telesné, ale aj o duševné zdravie.

Často počujem otázku: „A to aj mäso ješ surové?“ Rada by som tieto dva pojmy vysvetlila, lebo často sa dávajú do jedného vreca. Živá strava je taká, v ktorej kolujú enzýmy a my ich priamo dostávame do tela, napr. jablko, brokolica, šalát. Všetko, čo bolo vypestované, alebo narástlo v zemi, na rastline, na strome, na výhonku. Ryby, mäso, mliečne výrobky, syry – hoci sú surové pozor, NIE sú ŽIVÉ!!! Semienka patria tiež do surovej stravy, ale ľahko do nich vdýchneme život, keď ich klíčime.

To, čo jeme, hlboko a silno ovplyvňuje to, ako sa cítime, ako vy-zeráme, náš spôsob správania sa a myslenia. Jedlo je predsa základ nášho života. Je tým, čo nám prináša do tela všetky živiny a informácie. Ak tento základ nebude pevný, tak aj naše zdravie nebude na tom najlepšie a skôr či neskôr sa to odzrkadlí na našom zdraví. Človek bol stvorený ako plodožravec, bylinožravec. Prirodzená strava bola pre neho tepelne neupravená strava rastlinného pôvodu.

Varením sa zo surovín strácajú nie len všetky enzýmy, ale aj väčšina vitamínov a minerálov. Stáva sa z nich menejcenná hmota. Preto veľa ľudí, aj keď obéznych, je podvyživených, lebo konzumuje kvantum uvarenej stravy, z ktorej nedostáva potrebné množstvo týchto látok. Varením rozbíjame molekulárnu štruktúru živín. Táto hmota sa stáva pre organizmus zaťažením, lebo pri trávení vzniká veľké množstvo toxických látok, s ktorými si musia poradiť naše obličky a ostatné orgány. Teda časť je využitá ako palivo a nestráviteľný odpad sa rokmi akumuluje, a keď dosiahne kritickú úroveň, objaví sa choroba. To je dôvod, prečo takúto stravu treba výrazne obmedziť, alebo vynechať.

Aby sa bunky v tele mohli obnovovať a rásť a vykonávať svoju funkciu, potrebujú základné živiny, esenciálne látky a hlavne enzýmy. Sú potrebné pre všetky chemické reakcie, ktoré sa uskutočňujú v ľudskom tele. Žiadne vitamíny, minerály, ani hormóny neurobia svoju funkciu bez prítomnosti enzýmov. Je ich viac ako 1000. Sú to vlastne robotníci, ktorí stavajú z uhľohydrátov, tukov, minerálov a ďalších látok organickú hmotu a zaisťujú jej funkčnosť. Pri vyššej teplote sú aktívnejšie (preto máme zvýšenú teplotu pri chorobe, na rýchlejšiu rege-neráciu organizmu). Naše telo je schopné pri trávení vylúčiť všetky druhy enzýmov potrebných ku tráveniu prijatej potravy, bez ohľadu na to, či je to strava surová, alebo varená bez enzýmov. ALE medzi trávením a prínosom je zásadný rozdiel. Živá strava obsahuje kompletný zoznam enzýmov, ktoré štiepia jej jednotlivé zložky. Takže už v ústach sa potrava začína štiepiť vďaka enzýmom obsiahnutým v danej rastline. S trávením vareného jedla si musí organizmus poradiť sám a míňať energiu na to, aby vyprodukoval enzýmy.

Naše telo musí nahrádzať to, čo zničíme v hrncoch. Všetky enzýmy sú zničené pri teplote nad 42 °C. Ich nedostatok v strave skôr alebo neskôr spôsobuje fyzickú degeneráciu a choroby. V okamihu, keď tráviace enzýmy nestačia na trávenie mŕtvej potravy, telo použije svoje metabolické enzýmy. A takto si sami, nevedomky, vyčerpávame organizmus, a keď príde choroba, náš vyčerpaný organizmus nevie bojovať. Predčasná staroba, únava, obezita, civilizačné choroby, zoslabnutosť a predčasná smrť.

Varením stravu ochudobňujeme aj o vitamíny. Vitamín C sa zničí v rozsahu 70 – 80 %, E – 50 % , B2 40 – 48 % … Minerály a látky, ktoré prežijú, sa varením stávajú anorganickými. A už sme v lekárni a kupujeme kapsule… A na čo? Varením sa znehodnocujú bielkoviny, ovocné cukry (surové ovocie môžu aj diabetici, varené nie), zahrievaním sa ničia aj tuky.

Ďalšia otázka, ktorú často dostávam je, odkiaľ beriem bielkoviny. Rastlinné bielkoviny sú najkvalitnejšie proteíny, ktoré sú nám dostupné. V rastlinách je nízky obsah tuku, žiadne nasýtené mastné kyseliny. Základnými stavebnými jednotkami bielkovín sú aminokyseliny. Aminokyseliny súreťazce atómov, ktoré neslúžia len ako stavebné kamene pri tvorbe bielkovín, ale zúčastňujú sa všetkých činnosti v našom tele. Bielkovina v mäse je plnohodnotná bielkovina, ale aby sme ju mohli stráviť, musíme ju najskôr rozložiť na pôvodné aminokyseliny, a potom z nich vytvoriť svoju bielkovinu.
A tým telo zbytočne zaťažujeme. Telo vie oveľa ľahšie vybudovať svoju vlastnú bielkovinu, ako rozložiť mŕtve molekuly vareného mäsa. Takže z toho všetkého vyplýva, že živá, surová strava by mala byť na našom tanieri každý deň aspoň z 80 %.

MUDr. Andrea Gáži

nový životný štýl • koniec nadváhy • koniec depresiám • život bez liekov • jednoduchosť prípravy jedál • bez tepelnej úpravy • ušetrená energia • zmena myslenia • predchádzanie negeneratívnym chorobám • spomaľuje proces starnutia • prináša veľa energie • podporuje emocionálnu rovnováhu • zachovanie enzýmov • vyšší príjem nutričných látok • bez umelých prísad

RAW shop Zelené Slnko, Pod Hájom 4041/206
018 41 Dubnica nad Váhom
0915 704 198, zeleneslnko@gmail.com, Facebook: Zelené Slnko

www.zeleneslnko.sk