Pistachio cheesecake!

Ako to už u Lady M. na jar, jeseň, zimu a leto býva, s cheesecake-mi sa pretrhlo vrece. Čo k tomu dodať, iní jedinci sa konečne pomaly začínajú preorientovávať na ľahšie stráviteľnú stravu, Lady M. na zmrzliny, krémy, sladké syry a rôzne iné zvrhlosti. Nič to ale nemení na veci, že aj ak máte náhodou v úmysle odtučňovať, jeden tučný kúsok cheesecake-u s pistáciami vás určite aj tak nespasí.

A preto horsa šúpať pistácie, až sa vám prsty načisto zdeformujú.

Pistáciový cheesecake:
40 g zmäknutého masla
asi 100 g karamelových sušienok
1 pistáciový uvarený puding
1 hrnček hnedého cukru
1 vajíčko
500 g mascarpone
zrniečka z 1/2 vanilkového struku
asi 1 hrnček lúpaných pistácií

Z karamelových sušienok a masla vytvorte cesto, ktorým vystelte spodok tortovej formy.
Vajíčko vyšľahajte s hnedým cukrom. Ten však najskôr rozsekajte v sekáčiku, inak by ste túto masu mixovali do aleluja. K tejto mase pridajte zrniečka vanilky, mascarpone, uvarený pistáciový puding a nakoniec posekané pistácie. Mne chutia slané, aj keď Lady M. senior s tým mal trochu problém. Ale tým sa neriaďte, ten nemá rád ani praclíky v čokoláde. Ktorý barbar nemá rád praclíky v čokoláde?! Takže toľko. Trochu pistácií si nechajte bokom, na záverečný ozdobný prstenec.

Pečte na 150 °C asi 40 minút. Nakoniec okraje ozdobte drtenými pistáciami – obdobne ako na priloženej foto-dokumentácii. A nezabúdajte:

Citát Lady M. pre dnešný deň:
,,Tučná jídla a alkohol jsou našeho zdraví nepřátelé, avšak nepřátel se nelekejme a na množství nehleďme.“ Neznámy ale veľmi múdry autor

Goodbye summer a.k.a. tvarohové guľky BEZ MÚKY!

V krajine, v ktorej sa nachádzam, je úplne bežné robiť veci o mesiac neskôr. Konečne som teda našla pochopenie pre svoje prokrastinačné sklony a prinášam Vám tento 2 mesiace starý recept na tvarohové guľky BEZ MÚKY!! s malinami. Tie maliny môžu byť trochu problém, uznávam. Na svoju obranu ale uvádzam, že v tejto krajine Mojito tečie prúdom a bez vejára sa neoplatí ísť ani do samošky naproti. V podstate nebyť výhražok zo strany študijného oddelenia, namýšľam si, že je ešte stále niekoľkáteho augusta. Práve preto som maliny nenahradila gaštanmi (to teraz tuším doma letí). A vlastne aj preto, lebo tu nemám čas na kulinárske eskapády.

No ale aby som teda prešla k veci, tieto guľky pre mňa budú na rebríčku všetkých guliek (vrátane Mozartových a Ferrerových) číslom jeden. A to najmä preto, že sú BEZ MÚKY!! Cítila som sa tak neprevinilo keď som ich jedla, že som si za odmenu pridala asi zopäť lyžíc omáčky naviac.

VAROVANIE: Tento recept nie je ničím výnimočný, skôr som Vám iba chcela ukázať môj super nový vintage obrus.

Tvarohové guľky BEZ MÚKY s malinami a s malinovou omáčkou:
cca 500 g domáceho tvarohu (čo možno s najmenším obsahom vody)
1 vajce
cukor podľa chuti
ÁNO, TO JE VŠETKO!!

počkať, ešte omáčka:
cca 250 g malín
1 PL vanilkového pudingu (prášku)
cukor podľa chuti

Začneme omáčkou. V sekáčiku si rozmixujeme maliny na jednu súvislú omáčku. Následne ju umiestnime do hrnca, pridáme cukor, pudingový prášok a varíme do mierneho zhustnutia.. odstavíme.
Z tvarohu a vajíčka vypracujeme vláčnu hmotu, do ktorej neskôr zabaľujeme maliny alebo malvice rôznych druhov. Keď nám voda vrie, skrátka ich tam uvaríme. Vytiahneme, polejeme omáčkou a tadá, guľky sú hotové (ale aj horúce takže dávajte bacha).
V najbližších týždňoch sa môžete tešiť na španielske špeciality!
A prisľubujem aj nejaké tie špeciality z gaštanov a jabĺk – niekedy treba držať krok so sezónou!

Citát Lady M. pre dnešný deň:
,,Objevení nového jídla znamená pro lidské štěstí víc než objevení nové hvězdy.“ Anthelme Brillat-Savarin

Kto sa bojí laktózy?

Ak ste si niekedy mysleli, že bezlepkové dezerty zákonite nemôžu byť chutné, v podstate ste mali pravdu. V krajine, v ktorej sa momentálne nachádzam, trpí rôznymi kurióznymi diétami asi polovica populácie, a tak som si povedala, že urobím radosťnáhodným pocestným rozdávaním antialergického dezertu. Aj tak som potrebovala ďalší recept pre blog, tak prečo nie.

Avšak Lady M. vie aj z tohto obmedzenia vyťažiť maximum a tak Vám predstavuje úžasnú bezlepkovo – bezlaktózovú roládu. Treba uznať, že vyzerá lepšie ako chutí…preto ju neservírujte vtedy, keď chcete urobiť dojem na budúcich svokrovcov alebo sa prihlásiť do súťaže o najlahodnejší múčnik.

Prejdime teda k receptu:
cesto: 6 vajec
3 PL kakaa
4 PL cukru
1 čl baking soda
1 čl prášok do pečiva

náplň: 1 banánový puding (ja som použila bezlepkový)
1 banán
8 ks jahôd
1 konzerva hrušiek
práškový cukor
bezlaktózové maslo (prípadne klasické)

Cesto pripravujeme podla modelu zamatovej rolády, tj. vyšľaháme bielky, pridáme cukor, žĺtky a nakoniec kakao zmiešané so sódou bikarbónou a práškom do pečiva. Pečieme asi 15 minút na teplote 160° C. Keď ho vyberieme, zrolujeme ho do predtým namočenej utierky, aby nadobudlo tvar rolády. (Neurazte sa, ak Vám tieto informácie prídu triviálne, vždy sa však nájde niekto, kto tú roládu skrátka z nejakého titulu neuroláduje.) Necháme odpočívať do vychladnutia.

Náplň samozrejme môžeme urobiť podľa potreby s použitim ,,normálnych´´ potravín. Čiže ak doma náhodou nemáte bezlepkový puding a bezlaktózové maslo a mlieko, nezúfajte. Samozrejme ale uvádzam originálnu Lady M. receptúru a tak nazývajme veci pravými menami.
Uvaríme bezlepkový puding s bezlaktózovým mliekom, necháme ho vychladnúť. Medzitým si vyšľaháme bezlaktózové maslo s práškovým cukrom podľa chuti. (Naozaj si nerobím srandu!) Neskôr prišľaháme vychladnutý puding.
Nakrájame všetky ovocné komponenty a pridáme do pudingu, jemne premiešame. Roládu rozložíme, naplníme krémom v hrubej vrstve, necháme stuhnúť (ako vždy, najlepšie cez noc).
Pre dosiahnutie požadovaného efektu podávame podľa návrhu servírovania od Lady M.

Veľa šťastia s rolovaním!

Myšlienka Lady M. pre dnešný deň:
,,Patrně jediný způsob, jak si zachovat zdraví, je jíst, co ti nechutná, pít, co se ti oškliví, a dělat, co se ti nechce.´´ Mark Twain