Hubové rizoto
Kuchyňa : talianska
Obtiažnosť prípravy : Stredná
Doba prípravy : 40 min .
Porcie : 4
Zoznam surovín:
ryža Basmati 300 gramov ( na rizoto je najlepšia ryža Arborio )
huby 200 gramov ( mrazené )
víno biele 1 deciliter ( suché )
olej olivový 0,6 decilitrov
maslo 60 gramov
syr Parmezán 40 gramov ( strúhaný )
cibuľa 1 kus ( stredne veľká )
tymian 2 lyžičky
soľ 2 štipky
syr Parmezán 1 lyžica ( hoblinky na ozdobenie )
vývar 7 decilitrov ( masový alebo zeleninový )
Postup prípravy:
Vývar privedieme k varu a necháme ho zvoľna prebublávať . Medzitým v hrnci orestujeme na dvoch tretinách rozpáleného oleja nakrájanú cibuľu . Pridáme prepranú ryžu a za stáleho miešania restujeme asi 2 minúty. Prilejeme víno a miešame , kým sa voda neodvaří .
Ryžu podlejeme naberačkou vývaru a varíme , kým sa vývar nevstrebe . Tento postup opakujeme asi 15 – 20 minút , kým nie je ryža mäkká .
Huby nakrájame na kúsky , orestujeme ich na zvyšnom oleji a ochutíme tymiánom a soľou . Ryžu odstavíme , primiešame maslo , huby a nakoniec strúhaný parmezán .
Rizoto rozdelíme na taniere a pred podávaním ich posypeme hoblinkami parmezánu .
Poznámka k receptu
Ryža Arborio je guľatozrnná ryža , ktorá veľmi hojne vstrebáva vodu , a je ideálny pre prípravu pravého rizota . Pestuje sa predovšetkým v Taliansku .