Tvaroh. Zásadne používame tvaroh kupovaný a čerstvý, eventuálne domáci len vtedy, ak sme na skysnutie použili vhodný zákvasový materiál, ktorý môžeme dostať v mliekárňach. Totiž v mlieku pasterizovanom nie sú prítomné vhodné kvasinky, ktoré boli vyničené spracovaním mlieka v továrni.

Tvarohová nátierka
100 g tvarohu, 50 g varených pasírovaných sójových bôbov, kôpor alebo pažítka, mlieko. 30 g oleja, soľ, rasca.
Mäkký tvaroh rozotrieme s olejom a pasírovanou sójou, pridáme soľ, posekanú pažítku alebo kôpor, premiešame a podľa potreby zriedime mliekom.

Pomazánka so sójových bôbov
Pomelieme varené sójové bôby, pridáme olej, citrón, kyslú uhorku, 3-4 varené vajíčka, tvaroh alebo pomazánkové maslo, soľ a trochu syra.

Pomazánka z fazule
Uvarenú fazuľu pomelieme, dochutíme postrúhaným syrom, cibuľou, cesnakom, zjemníme pomazánkovým maslom.

Prosová pomazánka s oreganom
200 g studeného kompaktného prosa, 4 Kl pomazánkového masla, 4 PI paradajkového pretlaku, soľ, cesnak, oregano podľa chuti.
Varené proso rozotrieme a k tejto kaši pridáme ďalšie súčasti. Dobre premiešame. Hotovú pomazánku necháme v chlade uležaf.
Obmeny: podávame natretú na celozrnný chlieb, ozdobenú koliečkami cibule, kúskami šalátu alebo čínskej kapusty.

Prosové maslo
100 g teplého prosa (vareného v pomere 1 : 3 s vodou) 100 g pomazánkového masla, ochutenie: pažítka, petržlenová vňať, čerstvé lístky medovky, žerucha siata, chren, kôpor.
Teplé proso prepasírujeme cez sito. Vychladnuté ich ušľaháme s pomazánkovým maslom. Prosové maslo ochutíme jedným druhom sekanej vňate, natrieme na chlieb a podávame.
Obmeny: Namastené chlebíčky môžeme ozdobiť zeleninou, kolieskom vareného vajca alebo kúskom sardinky.

Sójová paradajková pomazánka (pre 4 osoby)
100 g tvarohu, 100 g varených pasírovaných sójových bôbov, 2 lyžice paradajkového pretlaku, soľ, pažítka.
Mäkký tvaroh dobre rozšľaháme s pasírovanou sójou, pridáme paradajkový pretlak, soľ, posekanú pažítku a dobre premiešame. Podľa potreby zriedime mliekom.
Obmeny: namiesto pretlaku môžeme použiť aj čerstvú pasírovanú dreň z paradajok.

Sójová pomazánka s cibuľkou
100 g pasírovaných sójových bôbov, 100 g tvarohu, 1 cibuľka, rasca, sladká paprika, soľ.
Prepasírovanú varenú sóju vymiešame s mäkkým tvarohom, pridáme sekanú cibuľu, rascu, soľ, sladkú papriku a dobre premiešame, prípadne môžeme tiež zriediť mliekom.

Vajce so sójovou plnkou
2 vajcia, 10 g masla, 40 g varených sójových bôbov, 2 lyžice mlieka, soľ
Vajce uvaríme na tvrdo, vychladnuté olúpeme a rozkrojíme na polovicu. Žĺtky vyberieme, prepasírujeme, zmiešame s maslom, pridáme varenú pasírovanú sóju a ostatné prísady, dobre premiešame. Hmotu plníme do uvarených bielkov a ozdobíme petržlenovou vňaťou.
Obmeny: do hmoty môžeme pridať šunku, alebo paradajkový pretlak či sardelovú pastu, pokrájanú uhorku, papriku.

Zdroj: Receptár pre bezlepkovú dietu, Vega – 1993