Z tohto množstva mi vyšlo 8 kusov.
330 g Schär mix B
20 g droždie
1 čl cukor
1 čl soľ
240 ml mlieko
120 ml voda
2 PL olivový olej
POSTUP:
Do misky dáme múku, spravíme do nej jamku a zo 100 ml mlieka, 1 čl cukru a droždia necháme vzísť kvások. Pridáme k nemu zvyšné ingrediencie a vymiesime cesto, ktoré necháme odpočívať hodinu na teplom mieste.
Vykysnuté cesto spracujeme a rozdelíme na 8 častí. Každý kúsok vytvarujeme do gule, ktorú rozvaľkáme na placku. Tie necháme odpočívať prikryté kuchynskou utierkou asi 15 minút. Práve toto druhé podkysnutie spôsobí, že sa placka potom v procese pečenia nafúkne. Robila som aj bez podkysnutia a vtedy sa mi nenafúkla ani jedna. Placky opekáme na horúcej panvici (ako lokše) z každej strany asi minútu. Hotové placky prikryjeme, aby nám nevyschli. Pita chlieb môžete pripraviť aj pečením v rúre, aj tak som to skúsila, ale nemal potom takú peknú vzorku ako lokše. Pita chlieb môžete ešte potrieť olivovým olejom s pretlačeným cesnakom, bylinkami, môžete ho rozkrojiť a naplniť podľa chuti, alebo si k nemu spraviť fantastický grécky tzatziki šalát z uhoriek, cesnaku, kôpru, ako som to spravila ja, mňam
Celiakia s Magdalénou
Ing. Magdaléna Vyletelová
Recept na BEZLEPKOVÝ GRÉCKY PITA CHLIEB od Celiakia s Magdalénou nájdete aj v ročenke BezLepku 2025/2026, ktorú si môžete bezplatne stiahnuť na https://www.bezlepku.sk/rocenky-na-stiahnutie/