Recept na 8 kusov koláčov.

Cesto:
275 g Schär mix B
200 ml teplé mlieko
15 g droždie
3 PL kryštálový cukor
štipka soli
1 vajce
20 g zmäknuté maslo
+ na potretie maslo, vajce

Plnka:
250 g tvaroh jemný hrudkovitý
1 žĺtok
práškový cukor podľa chuti
1 vanilkový cukor

POSTUP:
Do misky dáme múku, spravíme do nej jamku a zo 100 ml mlieka, 3 PL cukru a droždia necháme vzísť kvások. Po cca 15 minútach k nemu pridáme zvyšné ingrediencie, premiesime a cesto necháme na teplom mieste kysnúť 45 – 60 minút.
Medzitým si pripravíme plnku zmiešaním tvarohu, žĺtka a cukrov. Vykysnuté cesto na pomúčenej doske spracujeme, rozdelíme na 8 častí, každú vyvaľkáme do kruhu, polku narežeme na pásiky ale nie až po okraj, na druhú polku kruhu umiestnime náplň a zrolujeme. Koláče umiestnime na plech a potrieme žĺtkom, ja som omylom najprv všetky potrela maslom a až potom žĺtkom, možno aj preto boli také lahodné. Pečieme na 180 stupňoch cca 20 – 25 minút, alebo kým nebudú sfarbené do zlatista.

Celiakia s Magdalénou

Ing. Magdaléna Vyletelová

@celiakia_s_magdalenou

Recept nájdete aj v ročenke BezLepku 2025/2026, ktorú si môžete bezplatne stiahnuť na https://www.bezlepku.sk/rocenky-na-stiahnutie/