Kaufland oslavuje 25 rokov svojho pôsobenia na slovenskom trhu. A my oslavujeme spolu s ním, s originálnym dezertom od celebritného šéfkuchára Petra Vargu.

Profesionálny šéfkuchár Peter Varga už varil pre Beyoncé, Jennifer Lopez, Justina Biebera či Jennifer Aniston. Tentoraz pripravil niečo skutočne špeciálne – exkluzívne len a len pre všetkých „bezlepkáčov“. Všetko potrebné na prípravu tohto receptu, vrátane bezgluténového a delaktózovaného sortimentu značky K-free, nájdete vždy za výhodnú cenu vašom Kauflande.

 

KARAMELOVÉ VETERNÍKY BEZ GLUTÉNU PODĽA PETRA VARGU

Odpaľované cesto:

500 g K-free bezgluténovej zmesi na pečenie citrónového múčnika

7 dcl vody

2 dcl oleja

11 vajec

štipka soli

 

Plnka:

1 l mlieka

4 zlaté klasy

300 g kryštálového cukru

1 vanilkový cukor

250 g masla

500 ml smotany na šľahanie (40 %)

 

Domáca karamelová poleva:

200 g kryštálového cukru

100 ml vody

180 ml smotany na šľahanie

30 g zmäknutého masla

štipka soli

1 KL vanilkového extraktu

 

Postup:

Vodu s olejom a štipkou soli privedieme do varu, pridáme bezgluténovú múku a miešame, kým sa uvarí hustá kaša. Cesto sa bude odliepať od nádoby. Odstavíme zo sporáka, postupne po jednom pridávame vajcia a ručným mixérom vymiešame na jemné cesto. Naplníme ho do cukrárenského vrecka s ozdobným koncom a nanesieme na vymastený plech do tvaru kruhu. Veterníky pečieme hodinu pri teplote 160 °C. Rúru počas pečenia nikdy neotvárame.

Medzitým si pripravíme plnku. Mlieko s cukrom privedieme do varu. Vo vedľajšej miske rozmiešame v troche mlieka zlaté klasy a pridáme do zovretého mlieka. Za stáleho miešania necháme zhustnúť. Po vychladnutí k zmesi pridáme maslo a vymiešame ručným mixérom na hladký krém. Smotanu vyšľaháme do tuha. Hotové veterníky potom prerežeme a pomocou zdobiaceho vrecka naplníme najprv krémom a potom šľahačkou.

Na prípravu polevy potrebujeme vyšší hrniec s hrubším dnom, do ktorého dáme vodu s cukrom a na strednom plameni zahrievame. Zmes nemiešame, sem tam „zatrasieme“ s hrncom, aby sa zmes premiešala. Keď sa cukor roztopí a zmes sa začne variť, necháme ju bublať (stále nemiešame), kým nenadobudne zlatú až karamelovú farbu. Potom plameň stiahneme na minimum. Pomaly a opatrne za stáleho miešania pridávame jemne zohriatú smotanu. Odstavíme, primiešame zmäknuté maslo a štipku soli. Pre extra chuť a vôňu môžeme primiešať vanilkový extrakt. Pred použitím nechajte 10 minút vychladnúť.

Prajeme dobrú chuť!

Oslavujte s nami

Aj keď si s gluténom príliš nerozumiete, pochutnať si na obľúbených dezertoch, vrátane tohto delikátneho veterníka, môžete aj vďaka značke K-free , ktorú spolu so širokým bezgluténovým a bezlaktózovým sortimentom nájdete v každom Kauflande po celom Slovensku. Už 25 rokov vám tento obľúbený predajca potravín z lásky k Slovensku každý deň prináša širokú ponuku kvalitných výrobkov za senzačne nízke ceny. Oslavy tých najlepších chutí sa práve začali, pridajte sa k nám aj vy!