Intolerancia lepku, ekzémy, alergie na pele aj rôzne potraviny trápia čím ďalej tým viac ľudí. Majú pritom veľa spoločného. Ako ukorigovať nepríjemné príznaky?

Čo spôsobuje celiakiu a ako ju riešiť?
Ochorenie vyvolané neznášanlivosťou lepku sa týka detí aj dospelých. Často sa dedí z generácie na generáciu. Lepok narušuje povrch tenkého čreva a postupne vyhladzuje tzv. klky, ktoré zaisťujú vstrebávanie dôležitých látok do tela.

Úbytok klkov má za následok zhoršenú absorpciu živín a typické príznaky, ako je bolesť brucha, nafukovanie, hnačka, únava, chudokrvnosť a nežiadúci úbytok na váhe. Môžu sa objaviť aj depresie, afty, neplodnosť, ekzémy a ďalšie vyrážky. Jediným riešením celiakie je doživotná diéta s vynechaním lepku z pšenice, žita, jačmeňa a ovsa.

Prečo nás toľko trápia ekzémy?
Začervenané škvrny na koži sa objavujú najčastejšie na rukách, nohách a tvári. Často vznikajú ako reakcia na konzumáciu určitej potraviny, ako imunitná odpoveď na nevhodný prací prášok, kov, rastliny, slnečné lúče, stres, suchý vzduch, zvieraciu srsť alebo peľ.

Ekzém nám môže byť daný do vienku geneticky. Ekzematici majú v organizme väčšiu hladinu histamínu, ktorý uvoľnením do kože vyvoláva alergickú reakciu. Boj s ekzémom je preto dlhodobý. Dôležité je vyškrtnúť z jedálničku dráždivé potraviny, ktoré môžu vyrážku spôsobovať. Patrí sem predovšetkým kiwi, citrusy, jahody, paradajky, pšenica, orechy, čokoláda, vajce a mlieko. Do svojej každodennej stravy naopak zaraďte kvalitné tuky.

„Je vhodné zvýšiť príjem omega-3 mastných kyselín, zaradiť do jedálničku ryby, morské plody, ľanové semienka, orechy, mandle, rybí tuk a ľanový olej“, dodáva nutričná terapeutka Lucia Houfková pre magazín idnes.cz.

Alergie vznikajú takmer na čokoľvek
Zvýšená citlivosť na alergény dnes trápia kadekoho. Väčšinou sa jedná o dráždivé látky v jedle alebo v ovzduší. Zdravému človeku nespôsobujú žiadne ťažkosti, avšak alergik ich vníma ako cudzorodé látky, ktoré sú životu nebezpečné. Pri kontakte s alergénom tak dochádza k reakcii, ktorá vyústi v sennú nádchu, kýchanie, smrkanie, pálenie a slzenie očí, bolesť hlavy, zvracanie či hnačku a v najhorších prípadoch až životu nebezpečný anafylaktický šok.

Najčastejšími alergénmi sú pele, prach, roztoče, perie, zvieracia srsť, kozmetika, pracie prášky, lieky, čistiace prostriedky a potraviny. Alergia je nepredvídateľná. Po prvýkrát sa s ňou môžete stretnúť v akomkoľvek veku.

Spoločný menovateľ: Strava a ovzdušie

1. Vyčistite vzduch
Vzduch, ktorý dýchame, je plný ledva viditeľných čiastočiek peľu, prachu, baktérií, vírusov, roztočov a ďalších alergénov. Ekzémy a ďalšie alergické reakcie veľakrát spustí obyčajný pobyt v domácom prostredí.

Riešením je pravidelné vetranie a čistenie vzduchu s pomocou čističky alebo klimatizácie. Pokiaľ sa rozhodnete pre zaobstaranie si klimatizácie, môžete si byť istý, že zvládne vyčistiť podstatne väčšiu plochu ako čistička. Postráži naviac aj teplotu vzduchu a hladinu vlhkosti. Pokiaľ trpíte vy alebo niekto z rodiny alergiou či astmou, dajte prednosť klimatizácii s funkciou Virus Doctor. Ta účinne zabíja nielen alergény, ale aj 99,9 % baktérií a vírusov vrátane zákerného vírusu chrípky.

2. Jedzte prirodzene bezlepkové potraviny
Namiesto pšenice, žita, jačmeňa a ovsa presedlajte na bezlepkové obilniny. Patrí sem pohanka, pšeno, quinoa, kukurica, ryža, cirok a amarant. Jedálniček obohaťte o prospešné strukoviny, ovocie, zeleninu, chudé mäso, neprisladzované mliečne výrobky a zdravé tuky vo forme za studena lisovaných olejov, ryby, avokádo, orechy a semienka. Pokiaľ organizmu dodáte všetky potrebné živiny, zlepšíte aj jeho celkovú obranyschopnosť.

3. Vyhnite sa skrytému lepku
Dávajte si pozor nielen na lepkové obilniny, ale aj ďalšie potraviny, ktoré môžu obsahovať skrytý lepok.
Výrobcovia ho často pridávajú do údenín a konzervovaných mastných výrobkov. Občas sa s ním stretnete aj v kečupe, horčici, sójovej omáčke, polievke v sáčku, zmrzline, pudingu a cukrovinkách. Bezlepková diéta vám uľahčí život a zmierni nepríjemné ťažkosti.
Vedúci imunologického laboratória Thomayerovej nemocnice RNDr. Milan Paulík pre Tyden.cz povedal: „Celiakia je reakcia organizmu na lepok a je potrebné sa mu preto vyhýbať, ako je to len možné. Pokiaľ je to vôbec možné, tak absolútne. Po diétnej chybe je potrebné sa vrátiť k bezlepkovej diéte čo najskôr.“