Vitamín D zohráva kľúčovú úlohu pri imunitnej regulácii, bráni pred vírusmi, bakteriálnymi infekciami, rakovinou a autoimunitou. Sezónne zmeny chorôb, ako je chrípka a ďalšie vírusové ochorenia, roztrúsená skleróza, infarkt a rakovina – vyšší výskyt v zime, nižší v lete – dáva zmysel vo svetle sezónnej variácie slnečného žiarenia, ktoré aktivuje vitamín D v koži. Mnohé ochorenia sa tiež objavujú častejšie, čím ďalej idete od rovníka. Je to spôsobené nižšou intenzitou slnečného žiarenia. Náš moderný spôsob života, ktorý nám bráni v dostatočnom kontakte so slnečným žiarením, v spojení s averziou ku konzumácii orgánov bohatých na vitamín D, napríklad pečene, umožnil, aby nedostatok vitamínu D dosiahol epidemické rozmery a následkom toho vzrástol aj výskyt autoimunitných chorôb. Ukazuje sa, že nedostatok vitamínu D je silným faktorom, umožňujúcim rozvoj autoimunity a zvyčajne je horší u ľudí s autoimunitnými chorobami. Nedostatok vitamínu D sa spája s horšími príznakmi autoimunity, ako je bolesť, opuchy a neurologické postihnutie.

Cukrovka 1. typu – autoimunitná reakcia, ktorú môže spustiť gliadín a príbuzné proteíny z obilnín, a vedie k poškodeniu pankreatických beta buniek – patrí medzi najlepšie preskúmané autoimunitné choroby. Preto to ilustruje, akú úlohu môže zohrávať napravenie hladiny vitamínu D. Deti s diagnózou cukrovky 1. typu majú výrazne nižšiu hladinu 25-hydroxy vitamínu D v krvi v porovnaní s deťmi bez cukrovky 1. typu. Viacero štúdií ukázalo, že dopĺňanie vitamínu D znižuje výskyt cukrovky 1. typu o 30 až 78 percent. Vyššie dávky (2 000 medzinárodných jednotiek denne) majú vyššiu účinnosť. Pretože značná časť prípadov cukrovky 1. typu sa spúšťa kontaktom s prolamínmi z obilnín, vylúčenie všetkých obilnín – v kombinácii s obnovením ideálneho stavu vitamínu D – je účinným spôsobom predchádzania autoimunite, ktorá vedie k cukrovke 1. typu.

Zoznam ďalších autoimunitných chorôb, ktoré sa spájajú s nedostatkom vitamínu D, obsahuje primárnu biliárnu cirhózu, alopeciu areata, roztrúsenú sklerózu, Behcetovu chorobu, vitiligo, autoimunitnú hepatitídu, Sjögrenov syndróm, systémový lupus erythematosus, Hašimotovu tyreoiditídu, pemphigus vulgaris, imúnnu trombocy-topenickú purpuru a zápalové ochorenia čriev (Crohnova choroba a ulcerózna kolitída). Nie je celkom jasné, ako najlepšie napraviť stav vitamínu D pri týchto chorobách a ako zareagujú ľudia v jednotlivých autoimunitných kategóriách, keďže dáta z klinických štúdií sú nekompletné. (Je to bežné pri nutričných problémoch, ktoré nedostávajú také financovanie ako testy liekov.) Keďže som tisícom ľudí pomáhal napraviť hladinu vitamínu D, som presvedčený, že napravenie vitamínu D nemá v podstate žiadne negatíva pri autoimunitných ochoreniach alebo ako súčasť všeobecnej snahy udržiavať si zdravie a predísť autoimunitným a iným chorobám. V skutočnosti má náprava množstvo zdravotných pozitív. (Jediná relatívna nevhodnosť nápravy hladiny vitamínu D je sarkoidóza. Náprava pri tejto chorobe si vyžaďuje monitorovanie 1,25-hydroxy vitamínu D v krvi a mala by sa uskutočňovať len pod dozorom lekára, ktorý rozumie tejto problematike. Je to jedinečná situácia pri sarkoidóze.)

Vitamín D sa dá ľahko napraviť užívaním želatínových foriem chole-kalciferolu na olejovom základe alebo vitamínu D3, čo je prirodzene sa vyskytujúca ľudská forma vitamínu D. Pretože maximálnu výhodu by ste sa mali snažiť dosiahnuť pri autoimunitnom ochorení a pretože pri niektorých autoimunitných ochoreniach je narušené vstrebávanie živín, hladina 25-hydroxy vitamínu D v krvi by sa mala vyšetrovať každých šesť mesiacov, keďže dávkovanie sa môže výrazne líšiť a časom sa môže meniť. Aj keď cieľová hladina je predmetom debát, ja som ako cieľ používal 60 až 70 ng/ml s výbornými výsledkami a bez toxických účinkov. Táto hladina sa vo všeobecnosti dá dosiahnuť dopĺňaním 6 000 až 8 000 medzinárodných jednotiek vitamínu D3 denne vo forme želatíny, keď je črevné vstrebávanie normálne, a pri vyššej, keď je narušené. Túto cieľovú hladinu určujem na základe epidemiologických pozorovaní, ktoré dokazujú, že rôzne choroby, vrátane srdcovocievnych a rakoviny, sa výrazne menej vyskytujú pri tomto rozsahu, a preto, že tento rozsah sa dá ľahko dosiahnuť u zdravých mladých ľudí, ktorí si udržiavajú schopnosť aktivovať vitamín D hojným kontaktom so slnečným žiarením. Naznačuje to teda, že je to fyziologicky primeraná úroveň.

William Davis, MD ÚPLNÉ ZDRAVIE BEZ PŠENICE