– skúsme ich ovplyvniť prírodným produktom

Zápalové ochorenia pohybového aparátu, kardio-vaskulárneho systému, tráviaceho či dýchacieho traktu, patria dnes už medzi tzv. civilizačné ochorenia.
Ich počet v celosvetovom meradle z roka na rok stúpa.

Zápal je reakcia organizmu na poškodenie jeho buniek a tkanív. Poškodenie môžu vyvolať mechanické, chemické, nutričné – výživové alebo biologické faktory. Ide o fylogeneticky aj ontogeneticky najstarší obranný mechanizmus. Jeho úlohou je likvidácia, zriedenie alebo vylúčenie škodliviny a poškodeného tkaniva, alebo aspoň jeho ohraničenie a súčasná reparácia (hojenie). Zápal možno deliť podľa rôznych kritérií – na obranný a poškodzujúci, na akútny alebo chronický, na povrchový a hlboký a pod.
Pri zápalovej odpovedi možno pozorovať 4 fázy:
1. cievna odpoveď,
2. akútna bunková odpoveď,
3. chronická bunková odpoveď,
4. zahojenie.

Na zápalovej reakcii sa zúčastňujú mnohé bunky, ktoré patria do imunitného systému (najmä neutrofily –biele krvinky, makrofágy, T-lymfocyty, endotelové bunky, eozinofily, žírne bunky, trombocyty), multienzýmové systémy krvnej plazmy (komplementový, hemokoagulačný, fibrinolytický, kinínový), prozápalové a protizápalové cytokíny, proteíny -bielkoviny akútnej fázy zápalu, prostaglandíny a ďalšie metabolity kyseliny arachidónovej, ako aj niektoré iné zápalové mediátory. Základnou bunkou akútneho zápalu, ktorá reguluje jeho vývoj a ktorá sa dostáva do zápalového ložiska ako prvá, je neutrofil. Pri chronickom zápale sa uplatňujú najmä makrofágy a T-lymfocyty. Tieto bunky pri obrannom zápale produkujú v potrebnom množstve a v požadovanom časovom období mediátory, reaktívne intermediáty kyslíka, enzýmy a cytotoxíny, ktorými usmrcujú a rozkladajú invadujúce patogény alebo poškodené vlastné tkanivo. Ak zápalový stimul pretrváva, alebo ak sa tieto produkty tvoria v nadmernom množstve a nekontrolovane, vzniká poškodzujúci zápal, ktorého výsledkom je poškodenie vlastných buniek a tkanív, vedúce k poruchám funkcií rôznych orgánov a systémov, ktoré môže viesť až k smrti. Zápalové bunky môžu tieto svoje aktivity uplatňovať len vtedy, keď sa dostanú z cievneho riečiska do tkaniva, kde vzniká zápalová reakcia. Takáto transendotelová migrácia /diapedéza leukocytov sa uskutočňuje z postkapilárnych venúl sériou adhezívnych interakcií medzi adhezívnymi molekulami (zabezpečujúcimi tesný kontakt buniek), nachádzajúcimi sa na povrchu leukocytov a cievnych endotelových buniek (pokrývajúcimi vnútorný povrch krvných ciev). Je to niekoľkostupňový proces, na ktorom sa zúčastňujú selektíny + integríny (glykoproteínové molekuly) a členovia imunoglobulínovej veľkorodiny.

V posledných rokoch došlo k významným zmenám v diagnostike a liečbe bronchiálnej astmy u detí aj dospelých vďaka novým poznatkom o patogenéze a patofyziológii tohto ochorenia. Astma bronchiale je v súčasnosti považovaná za chronické zápalové ochorenie, v ktorom sa okrem ďalších buniek uplatňujú hlavne eozinofilné granulocyty. K tomu prispeli predovšetkým nové vyšetrovacie metódy, napr. využitie bronchoalveolárnej laváže a biopsie bronchiálnej sliznice pri fibrobronchoskopii, a nové laboratórne metódy v oblasti celulárnej a molekulárnej biológie. Týmito metódami bolo dokázané, že zápalové zmeny sú prítomné v bronchiálnej stene aj v kľudovom, t.j. bezpríznakovom štádiu ochorenia. Preto prvoradú úlohu zohráva včasné ovplyvnenie zápalu. Správne indikovaná včasná a dostatočne účinná protizápalová liečba umožňuje u väčšiny pacientov stabilizáciu stavu a zlepšenie prognózy astmy.

Leukotriény sú metabolity kyseliny arachidónovej, ktorých hlavným zdrojom sú aktivované žírne bunky, bazofily a eozinofily. Patria medzi najvýznamnejšie mediátory v patogenéze astmy. Pri astme sa uplatňujú hlavne cysteinilové leukotriény, ktoré vznikajú z kyseliny arachidónovej tzv. 5 – lipooxygenázovou cestou. Tieto leukotriény majú výrazný bronchokonstrikčný účinok (vyvolávajú stiahnutie priedušiek), ktorý je až niekoľkostonásobne vyšší ako účinok histamínu. Zároveň zvyšujú permeabilitu-priepustnosť ciev a spôsobjú edém-opuch sliznice priedušiek. Tieto deje vedú k akútnym príznakom astmy. Leukotriény majú aj chemotaktický a iné účinky, ktoré vedú k neskorým príznakom a spôsobujú trvalé zmeny sliznice bronchov, tzv. remodeláciu steny dýchacích ciest.

Spoločným menovateľom zápalových ochorení, ako napr. osteoartritídy, reumatoidnej artritídy alebo astmy, je práve kyselina arachidónová, ktorá patrí do skupiny 6-omega mastných kyselín a vzniká z kyseliny linolovej (LA). Štrukturálne podobné kyseline arachidónovej sú mastné kyseliny – kyselina eikosapentaénová (EPA), kyselina dokosahexaénová (DHA), kyselina eikosatetraénová (ETA) a pod., ktoré patria medzi 3-omega mastné kyseliny. Mastné kyseliny omega-3 a omega-6 sú polynenasýtené mastné kyseliny. Ľudský organizmus si je schopný vyprodukovať všetky mastné kyseliny, s výnimkou kyseliny linolovej (LA-6-omega) a kyseliny alfa-linolénovej (ALA -3-omega). Tieto by sme mali prijímať v strave, preto ich nazývame esenciálne mastné kyseliny. Obe tieto kyseliny sú potrebné na rast a obnovu buniek, ale aj na tvorbu ďalších mastných kyselín. Omega 3 aj omega 6 mastné kyseliny sú významnými zložkami bunkových membrán a prekurzormi viacerých látok v organizme, napríklad takých, ktoré sa podieľajú na regulácii krvného tlaku a v zápalových procesoch. Omega 3 mastné kyseliny majú protizápalový účinok, čo môže byť dôležité z hľadiska rôznych ochorení. Lyprinol je patentovaný výťažok morských lipidov z tela lastúrnika – Slávky novozélandskej (Perna canalicullus), ktorý podľa austrálskych, japonských a novozélandských vedcov, napr. Dr. Henryho Bettsa z reumatologického laboratória v Austrálii, obsahuje jedinečné mastné kyseliny s výrazným protizápalovým účinkom. Obsahuje aj karotenoidy, ktoré chránia organizmus pred oxidačným stresom. Pre pôvodných obyvateľov Nového Zélandu – Maorov, je Slávka novozélandská s lastúrou so zeleným lemom hlavnou zložkou potravy. Už celé stáročia im poskytuje bohatý zdroj bielkovín, minerálov, vitamínov a mimoriadne cennej eikosatetraénovej mastnej kyseliny /ETA – špeciálnej substancie zo skupiny polynenasýtených mastných kyselín omega 3, ktoré blahodarne pôsobia na ľudský organizmus. Tieto látky sú patentované do účinného koncentrátu vo forme želatínových toboliek.
Vďaka svojej jedinečnej technológii je tento mimoriadne stabilizovaný produkt odlišný od
bežne dostupných omega 3 mastných kyselín na trhu. Pochádza z najčistejších a kontrolovaných zdrojov morskej vody Nového Zélandu.

MUDr. Eva Lapšanská, PhD.
Ambulancia Klinickej imunológie a alergológie, Poprad