RIEDKE A KREHKÉ VLASY – Biotín – jeden z vitamínov B – je dôležitý pre silné a zdravé vlasy. Avšak nízka hladina folátu (tiež ho poznáme ako kyselinu listovú) môže tiež spôsobiť riedke a krehké pramene, hovorí Small. Dokonca aj jedna šálka bielej ryže je vynikajúcim zdrojom. Ale ak ste vyradili zo stravy sacharidy, možno vám chýbajú bez starostlivého plánovania. Šálka surového špenátu je dobrým zdrojom, šálka varenej špargle vám poskytne 60 percent vašej dennej kvóty. Tu je viac známok, že by ste mohli mať nedostatok vitamínov B.

ŠEDIVENIE – ak vám niektoré vlasy v poslednej dobe neočakávane šedivejú, skontrolujte príjem medi. „Meď zohráva úlohu v produkcii melanínu, čo dáva vlasom farbu,“ hovorí Olivia Wagnerová z Aligned Modern Health v Chicagu. Nechajte si otestovať hladinu medi, ak vaše vlasy šedivejú rýchlo alebo prekvapivo skoro. Konzervované mušle, ustrice a huby patria medzi dôležité zdroje medi.

TRHLINY A RANY V ÚSTACH – ak vaše telo potrebuje viac vitamínu B12, možno si všimnete, že máte v ústach vriedky alebo trhliny po stranách úst. V takom prípade jedzte viac hydiny, (chudého) červeného mäsa a vajec.

ŠUPINATÁ POKOŽKA HLAVY – ak si všimnete, že po poškriabaní hlavy vám z vlasov padajú šupinky, automaticky vám napadne, že ide o lupiny. Ale môže to byť aj preto, že vo svojej strave nemáte dostatok zdravých mastných kyselín. „Základné mastné kyseliny, ako sú omega 3, sú mazivom pre naše telo,“ vysvetľuje Staci Small, RD, z The Wellness Philosophy v Greenwoode, Indiana. Bez nich sa vysušíte. Uistite sa, že jete dve ryby týždenne, aby ste dostali omega 3. Iné mastné kyseliny, ako kyselina alfa-linolénová, sú tiež dôležité. Nájdete ich v orechoch a ľanových semenách.

HRBOLČEKY NA ZADNEJ STRANE RÚK – ak vaše ruky nie sú úplne hladké, ale neviete prečo – a liečba hrbolčekov, stavu nazývaného keratóza pilaris, nezaberá – niečo vám možno chýba v strave. „U pacientov, ktorí majú malé červené hrbolčeky, ktoré nesvrbia, sa vždy pozerám na ich hladinu zinku a vitamínu A,“ hovorí Small. Je to preto, lebo obe živiny sú životne dôležité pre udržanie zdravia pokožky a zohrávajú kľúčovú úlohu pri hojení rán. Zinok nájdete v hydine, hummuse a tekvicových semienkach. Vitamín A získate zo sladkých zemiakov a kantalupu.

ČIARY NA NECHTOCH – nedostatok žalúdočnej kyseliny sa nejaví ako vitamínový problém, ale môže brániť úplnému vstrebávaniu vitamínov a minerálov, ktoré potrebujete. Jednou z možných príčin je užívanie liekov proti páleniu záhy, ktoré znížia vašu žalúdočnú kyselinu, hovorí Smallová. Pomôcť môže užívanie nejakého jablčného octu s vodou a s jedlom alebo užívanie tráviaceho enzýmu ako doplnku. „Navyše to môže znížiť nadúvanie po jedle,“ dodáva.

ÚNAVA – ak ste aj napriek dostatočnému spánku stále unavený, naznačuje to, že vitamín D vo vašom tele je chronicky nízky. „Keď ľudia dostanú viac vitamínu D, majú oveľa viac energie,“ hovorí Smallová. Konzumujte preto viac fortifikovaných mliečnych výrobkov (jogurt, mlieko), mliečnych výrobkov (mandľové alebo sójové mlieko), niektoré ryby (sardinky) a dokonca aj huby pestované pod UV svetlom.

PODLIATINY NA NOHÁCH – ak iba do niečoho narazíte a hneď skončíte s obrovskou pomliaždeninou, možno nemáte dostatok vitamínu C. Ten pomáha pri výrobe kolagénu, ktorý sa podieľa na tvorbe krvných ciev. Zlomeniny často „môžu byť znakom toho, že máte oslabené kapiláry,“ hovorí Small. Navyše aj stres vyčerpá vašu zásobu vitamínu C, čo znamená, že potrebujete viac, než si myslíte. Jahody, brokolica a mango sú všetky potraviny, ktoré ho obsahujú ešte viac ako pomaranče.

KŔČE V LÝTKU – horčík hrá spolu s vápnikom dôležitú úlohu pri sťahovaní svalov. Tekvicové semienka, banány a avokádo sú bohatým zdrojom horčíka. Pokiaľ ide o vápnik, skúste varený špenát, sójové mlieko, mandle či varenú brokolicu.

ZÁPCHA má najmenej tucet možných príčin. Jednou bežnou je nedostatok vlákniny v strave. V skutočnosti dospelí konzumujú asi iba polovicu odporúčaných 38 gramov pre mužov a 25 gramov denne pre ženy. Horčík tiež zohráva úlohu pri pohyblivosti stolice. Spolu s tým, že budete jesť viac potravín bohatých na horčík, môžete tiež zvážiť doplnenie citrátu horčíka o 120 mg a zvyšovať, kým sa zlepší pravidelnosť. A nezabudnite na vlákninu. Medzi dobré voľby patrí šošovica, brokolica a jablká.

zdroj