Imunita denne chráni ľudské telo pred vírusmi či baktériami. Môže sa ale stať, že bunky imunitného systému zlyhajú a napadnú vlastné zdravé tkanivo. U človeka sa tak môže rozvinúť napríklad skleróza multiplex, celiakia alebo lupienka. Odhaliť príčiny takzvaných autoimunitných chorôb sa teraz pokúša neurologička Zuzana Libá z Kliniky detskej neurológie pražskej Fakultnej nemocnice v Motole. Na výskum, ktorý potrvá tri roky, získala 960 tisíc korún od Nadace Neuron.Mladá neurologička dáva rodičom i deťom nádej, že si medicína v budúcnosti raz lepšie poradí s autoimunitnými ochoreniami, teda chorobami, kedy vlastný obranný systém človeka zlyhá a napáda zdravé tkanivo v tele.

„Sú pomerne vzácne, čo je aj dôvod toho, prečo nie sú tak preskúmané. Pritom sú pomerne zákerné, “ hovorí Zuzana Libá s tým, že pacient môže v dôsledku choroby skončiť ako invalid. Výskum Zuzany Libé by mohol pomôcť k presnejšej diagnostike chorôb a odhaleniu príčin pri zápale v mozgu alebo v mieche. Práve dôvody, prečo ľudia trpia napríklad sklerózou multiplex alebo lupienkou sú stále podrobne neprebádané. „Vždy sa hovorí o tom, že je tam nejaká vrodená dispozícia, že niekto sa narodí s tým, že niektorý ten jeho znak je podobný svojou štruktúrou nejakému vírusu a v rámci rozvoja autoimunity sa môže stať, že ten imunitný systém tú drobnú nuansu nerozpozná, “ popisuje lekárka. Potom systém zaútočí na zdravé bunky. Alebo imunitný systém bojuje proti nejakej infekcii. Vo chvíli, keď už je zápal zlikvidovaný, obranný systém by sa mal utlmiť. Ak je však nesprávny, ďalej ničí tkanivá.

Lekárka pozoruje zápaly u detí s autoimunitným ochorením a porovnáva ho s nálezmi u detí, ktoré majú napríklad infekčné ochorenie nervového systému a detí, ktoré sú zdravé, ale majú nejaké iné neurologické problémy z iného dôvodu. „Dúfam, že uvidíme rozdiely, kedy si môžeme povedať aha, to je zaujímavé, po tejto linke by sme mali ísť ďalej,“ podotýka Zuzana Libá. U skupín detí potom bude lekárka sledovať krv, ktorá obieha v cievach a mozgovomiechový mok. Vzorky na analýzu pre výskum pôjdu do špecializovaných laboratórií. Autoimunitných ochorení v posledných rokoch pribúda. Podľa poprednej českej neurologičky Evy Havrdovej je výskum autoimunitných chorôb dôležitý. Či už pre lepšie medicínske postupy, alebo pre ďalší vývoj liekov. “ Imunitný systém je extrémne zložitý a záleží na množstve faktorov,“ poznamenala Havrdová v jednom z predchádzajúcich rozhovorov.

zdroj: https://goo.gl/K3ahXv
zdroj: https://goo.gl/Y5jSsh