Óda na listovú zeleninu

Listová zelenina je pre človeka a jeho zdravie priam nenahraditeľná, no len málokde sa dozvieme, koľko jej v našej strave potrebujeme. Odporúčania sú len všeobecné, aby sme jej konzumovali čo najviac.

Táto zelenina je bohatá na všetky esenciálne minerály a vitamíny vrátane proteínu a je najdôležitejšou potravou pre človeka. Mnohí ľudia majú však skúsenosť, že po jej konzumácii sa u nich objavilo pálenie záhy alebo nevoľnosť.

 V čom tkvie problém?

Stavba rastlín je úžasne odolná. Celulóza, ktorá je ich hlavnou zložkou, má evidentne jednu z najsilnejších molekulárnych štruktúr na Zemi. Listová zelenina obsahuje viac cenných živín ako akákoľvek iná skupina potravín, no všetky živiny sú uložené v bunkách rastlín. Tieto bunky sú vytvorené z tuhého materiálu, čo umožňuje rastline prežiť. Vďaka pevným stonkám a listom čelia rastliny vetru a dažďu.

Rastliny sú hlavným zdrojom potravy mnohých zvierat. Na uvoľnenie všetkých cenných živín z buniek musí byť ich stena narušená, čo nie je jednoduché. Preto aj konzumácia listovej zeleniny bez jej dôkladného rozžuvania neuspokojí naše nutričné potreby. Jednoducho povedané, listovú zeleninu musíme rozhrýzť až na krémovú konzistenciu, inak nie sme schopní získať z nej potrebnú výživu. Navyše na trávenie uvoľnených minerálov a vitamínov musíme mať v žalúdku veľmi silnú kyselinu chlorovodíkovú s pH 1 až dva. Výsledkom nepríjemných príznakov nedostatočného trávenia a následne celkový odpor k listovej zelenine tkvie v týchto dvoch možných problémoch – nedostatočné rozžuvanie a nízka hladina žalúdočnej kyseliny. Po desaťročiach jedenia priemyselne spracovávaných potravín stratila väčšina moderných ľudí schopnosť normálne žuť vďaka ochabnutým žuvacím svalom, chýbajúcim zubom, množstvu zubných výplní alebo pre umelé zuby.

Čo teda robiť?

Našťastie človek je výmyselník a vymyslel zelené smoothies a počet ich obľúbencov denne narastá. Spomeňme aspoň ich základné a nenahraditeľné výhody:

– sú veľmi výživné. Odporúča sa začať s podielom 60 % zrelého organického ovocia vymixovaného so 40 % listovej zeleniny a postupne tento podiel zmeniť na opačný.

– sú ľahko stráviteľné, pri dostatočnom mixovaní dochádza k narušeniu stien buniek, čo uľahčuje vstrebávaniu cenných živín. Zelené smoothies sa začínajú vstrebávať priamo v ústach.

– zelené smoothies sú v porovnaní so šťavami kompletným jedlom, lebo obsahujú nenahraditeľnú vlákninu.

– patria k najchutnejším jedlám pre ľudí všetkých vekových kategórií. Chuť ovocia dominuje celej zmesi, pričom listová zelenina vyrovnáva jeho sladkosť a dodáva príjemnú chuť.

– sú bohaté na chlorofyl. Jeho konzumácia pripomína transfúziu zdravej krvi. Konzumácia 2 pohárov smoothies denne dodáme telu dostatok listovej zeleniny na plnú výživu tela. Všetky živiny sú dobre vstrebané.

– ľahko sa pripravujú a rýchlo sa po nich upratuje. Chladené vydržia 3 dni, najlepšie sú však čerstvé. Sú súčasťou pitného režimu človeka.

– vďaka nim človek dokáže znížiť spotrebu soli a oleja v strave.

Na dosiahnutie optimálnej chuti nápoja je nevyhnutné chute upravovať. Veľa rastlín má celý rad chutí, no iba dve sú dominantné a často zisťujeme, že nám chýbajú 2 – 3 chute. Ako sa možno s chuťami vyblázniť bez toho, aby sme siahli po potravinárskej chémii?

Na dosiahnutie kyslej chuti použite: citróny, brusnice, rebarboru, citrónovú trávu, šťavel, rajčiny, kyslú kapustu, jablčný ocot.

Na dosiahnutie sladkej chuti použite: sušené ovocie (figy, ďatle, hrozienka), čerstvé ovocie (banán, mango, broskyňa, hruška aj šťavy z nich), med, agáve.

Na dosiahnutie pikantnej chuti použite: cesnak, klinčeky, zázvor, horčicové listy, cibuľové výhonky, reďkovku, chren, morské riasy, cayanské korenie, bazalku, kôpor, koriander, rozmarín, muškátový oriešok, vanilku a mätu.

Na dosiahnutie slanej chuti pridajte: zeler, koriander, kôpor, petržlen, morské riasy.

Na dosiahnutie horkej chuti pridajte: petržlen, cesnak, endíviu, cesnak, cibuľu, púpavu, šalviu, bobkový list, cayanské korenie.

zdroj: http://goo.gl/wEuT17