Zdravo alebo bezlepkovo?

Chlieb s maslom a šunkou na raňajky, na desiatu koláč, na obed cestoviny, na olovrant keksík a na večeru jablková žemľovka. Takto vyzerá každodenná strava mnohých z nás. Sú však ľudia, pre ktorých by takýto deň znamenal vážne poškodenie zdravia a možno aj ohrozenie života. Každé zo spomínaných jedál totiž obsahuje lepok.
Človek, ktorý netrpí celiakiou, sa obvykle netrápi tým, či jeho strava lepok obsahuje. No podľa posledných lekárskych výskumov istou úrovňou intolerancie na túto bielkovinu trpí omnoho väčšie percento populácie, než sa bežne uvádza.
Prejavy: bolesti brucha, bolesti hlavy, alergické kožné reakcie, hnačka alebo zápcha, pripisujú iným príčinám, alebo im nevenujú pozornosť.
Potraviny s vysokým obsahom lepku majú nepriaznivý vplyv na nás všetkých, hoci si to nemusíme uvedomovať. Zahlieňujú, odčerpávajú vitamín B, zásobujú nás len prázdnymi kalóriami, takže môžu prispievať k vzniku nadváhy, tráviacich problémov, alergií, cukrovky, chudokrvnosti a dokonca neplodnosti.
Bohužiaľ, vyhnúť sa lepku nie je až také jednoduché, ako by sa mohlo zdať. Lepok na nachádza nielen v pečive, cukrovinkách a cestovinách, ale aj v mnohých potravinách, kde by sme ho vôbec nečakali. Pudingy, mäsové výrobky, omáčky, horčica, kečup, žuvačky, niektoré druhy alkoholu a mäkkých syrov, zmrzlina a dokonca lieky obsahujú prísady, či stabilizátory s obsahom lepku. Situácia celiatikov je o to komplikovanejšia, že spolu so zvýšenou citlivosťou na lepok sa často vyskytuje aj neznášanlivosť na iné potraviny (kvasnice, huby, sója, vajcia alebo mlieko).

Zdravo alebo bezlepkovo?
Pre celiatikov sa vyrábajú špeciálne potraviny z prísne kontrolovaných bezlepkových surovín. V súčasnosti už existuje nesmierne široký trh s bezlepkovými potravinami a aj na mnohých bežných potravinách nájdeme označenie s prečiarknutým kláskom. V ponuke sú aj produkty pre ľudí s kombinovanou alergiou, napríklad na lepok a laktózu zároveň. Špecializované predajne, lekárne a niektoré predajne zdravej výživy ponúkajú bezlepkovú múku, pečivo, cestoviny, sladkosti, nápoje aj mäsové výrobky.

V bezlepkových produktoch sa pšenica nahrádza kukuricou, ryžou a zemiakmi. No na dosiahnutie príťažlivej chuti a konzistencie obsahujú množstvo umelých farbív, zahusťovadiel a konzervantov. Preto človek trpiaci neznášanlivosťou na lepok alebo celiakiou, ktorý sa chce zároveň stravovať zdravo, stojí pred vážnou dilemou. Stravovať sa zdravo, alebo bezlepkovo?

Pacienti s diagnostikovanou celiakiou reagujú na lepok ako na jed. Musia prísne pridržiavať odporúčanú diétu a prijímať len certifikované bezlepkové potraviny od spoľahlivých dodávateľov. Preto nemajú veľmi na výber. Ak sa predsa len rozhodnete zaradiť do svojej stravy aj prirodzene bezlepkové potraviny, dávajte pozor na ich pôvod, pretože mohli byť spracovávané spolu s pšenicou alebo inou nevhodnou obilninou.

Ľudia s neznášanlivosťou na lepok však majú omnoho väčšie možnosti. Existuje široký výber prirodzene bezlepkových a zároveň zdravých potravín. Z obilnín je to napríklad ryža, pšeno, pohánka, kukurica alebo menej známe amarant a quinoa. Väčšinu z nich je možné zohnať v podobe celých zŕn, múky, alebo krupice. Sú dostupné aj v podobe extrudovaných chlebíkov, pukancov a cestovín.
Ďalšou možnosťou sú strukoviny, zelenina, ovocie, mäso, ryby a mliečne výrobky. Vyberajte si potraviny, ktoré prešli minimálnymi technologickými úpravami, pretože pri nich existuje menšie riziko, že obsahujú nevhodné prísady. Uprednostňujte čerstvé potraviny, ktoré nepotrebujú konzervanty a stabilizátory.
Kto si nevie predstaviť život bez sladkého nedeľného dezertu má tiež široké možnosti: pšenový nákyp, pohánkové alebo ryžové palacinky, muffiny, nekonečné množstvo ovocných a mliečnych sladkostí. Môžete si upiecť vlastné chutné koláčiky, ktoré síce možno nebudú také lákavé a nadýchané ako z pšeničnej múky, ale budú chutné, zdravé a bezlepkové. Inšpirujte sa našimi receptami.

Ak sa rozhodnete pre bezlepkovú diétu, napriek tomu, že netrpíte celiakiou, môže to mať pre vás nečakane pozitívne dôsledky. Môžete sa zbaviť nadbytočných kilogramov a chronickej nádchy, odľahčíte trávenie, možno sa vám zlepší pleť, odznejú nepríjemné bolesti hlavy a kĺbov.
A možno časom zistíte, že chlieb, bez ktorého ste si nevedeli predstaviť deň, vám vlastne až tak nechýba.