Vďaka súčasným kuchynským zariadeniam si môžete tradičnú chuť dobrého chlebíka dopriať aj priamo doma bez zbytočnej zdĺhavej prípravy či špinavej kuchyne, a to všetko s minimom investovaného času. Domáce kuchynské pekárničky sú už pomerne rozšírene a dôležité je vybrať si tú správnu.

Základné pekárne ponúkajú možnosť pečenia chleba rôznych druhov podľa múky či samotného cesta – či už ide o tmavé chleby, celozrnné alebo sladké vianočkové pečivo. Pomocou domácej pekárne môžete bez problémov pripraviť v domácich podmienkach aj bezlepkové cesto, čo ocenia najmä celiatici.


ETA

Pre celiatikov je domáca pekáreň skvelou voľbou, keďže už nemusia brázdiť obchody a hľadať pre seba vhodné pečivo. S domácou pekárňou si ho môžu jednoducho a ľahko pripraviť aj v domácich podmienkach. Namiesto zbytočného trápenia sa s miesením cesta a pečením v rúre sa dá bezlepkové pečivo upiecť aj v teple domova.

„Dôležitým krokom je samotné rozhodovanie, či je pekáreň pre vás vhodná a či ju chce-te. Ak totiž po mesiaci používania zistíte, že si chlieb alebo pečivo kúpite radšej cestou domov v supermarkete, už bude neskoro,” tvrdí Alexandra Ščepánová, Product Mana-ger spoločnosti OKAY Slovakia.


GORENJE

Dôležitým kritériom je veľkosť pekárne – či už ide o objem upečeného cesta alebo samotné rozmery spotrebiča, ktorý nie je veľmi skladný a väčšinou zaberá na kuchynskej linke veľa miesta. Lepšou voľbou je ho skladovať v komore a vyberať len pri pečení. Ak chcete piecť len pre dvoch ľudí, zo zásady stačí menšia pekáreň s objemom do jedného kila múky. Pokiaľ máte doma väčšiu domácnosť s aspoň štyrmi členmi, mali by ste sa poobzerať po pekárničkách, kde vojde približne kilo a pol múky. Samozrejme, od tohto objemu sa odvíja aj cenová relácia, no tá závisí aj od ďalšieho dôležitého faktu – počtu funkcií a módov pečenia.

Niektoré pekárničky na trhu majú dva rotačné hnetače, no väčšina výrobcov tam dáva len jeden. „Môže sa síce zdať, že dvojica hnetačov pracuje efektívnejšie, no opak je pravdou. Na daný rozmer chlebíka je jeden hnetač úplne dostačujúci. Ak ich je viac, zvyšuje sa možnosť pokazenia,” hovorí Alexandra Ščepánová.)


MOULINEX

Keďže príprava chutného pečiva trvá vyše hodiny, milovníci ranného čerstvého pečiva ocenia možnosť odloženého štartu. Ich raňajky sa môžu začať piecť už v noci a ráno si vyberú teplú chrumkavú dobrotu, ktorá naštartuje deň tým najlepším spôsobom. Aby ste ale ráno vstávali s úsmevom, mali by ste sa uistiť, či daná pekárnička nie je veľmi hlučná. Prehnaná zvuková kulisa vám totiž môže znepríjemniť nielen spánok, ale aj poobedie.

Ak si chcete pripraviť bezlepkové pečivo, určite sa uistite, či pekárnička ponúka aj program pre celiatikov. Pri väčšine moderných pekární je to štandardom a upiecť na nich bezlepkové pečivo nie je žiaden problém. Stačí už len navštíviť správnu predajňu a nechať si poradiť.


PHILIPS